Home > νέα > Ο Πρ. Φωτιάδης μιλάει στον “Π.Τ.”-Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Πρ. Φωτιάδης στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Ο Πρ. Φωτιάδης μιλάει στον “Π.Τ.”-Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε ο Πρ. Φωτιάδης στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Νέα μεγάλη επιτυχία για τον Πρ. Φωτιάδη στην Πολωνία

Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε

ο Πρ. Φωτιάδης στην 16η Ολυμπιάδα

Αστρονομίας – Αστροφυσικής

Ο Πρ. Φωτιάδης μιλάει στον “Π.Τ.”

Ο μοναδικός που γύρισε με μετάλλιο στην Ελλάδα από την 5μελή εθνική αποστολή

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΛΛΗ ΜΙΑ αναμενόμενη μεγάλη επιτυχία για τον Δραμινό Πρόδρομο Φωτιάδη, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας – Αστροφυσικής, που διεξήχθη στην Πολωνία από τις 10 Αυγούστου έως και τις 20 του μηνός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρ. Φωτιάδης, είναι ο μόνος από την 5μελή εθνική ομάδα της Ελλάδας, που κατέκτησε μετάλλιο και επιστρέφει με μια ακόμα κατάκτηση στη Δράμα.

Όσοι παρακολουθούν την πορεία του Πρόδρομου Φωτιάδη, θα καταλάβουν ότι πρόκειται για έναν προικισμένο μαθητή με ιδιαίτερες γνώσεις και επιτυχίες στα Μαθηματικά και την Αστρονομία. Οι επιτυχίες του είναι τόσες πολλές, που έφτασαν μέχρι και την Ακαδημία Αθηνών, η οποία τον βράβευσε στις 23 Δεκεμβρίου.

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο Πρόδρομος, μας λέει ότι φέτος στο διαγωνισμό που έγινε στην Πολωνία, συμμετείχαν περισσότερες από 50 χώρες και μάλιστα πολλές απ’ αυτές συμμετείχαν για πρώτη φορά.

Όπως μας εξηγεί, η πρώτη φάση ήταν τα γραπτά με το θεωρητικό μέρος που δίνει το 50% στη συνολική  βαθμολογία. Στη δεύτερη φάση υπήρχε μια εξέταση για χειρισμό με τηλεσκόπια σε ένα κλειστό χώρο και στα σκοτεινά, ενώ την τρίτη μέρα εξετάστηκαν στην ανάλυση δεδομένων. Τέλος, υπήρχε αστροπαρατήρηση σε ένα πλανητάριο, το οποίο φέρεται να είναι από τα πλέον εξελιγμένα στον κόσμο όπως λένε.

Όπως όλες οι εθνικές αποστολές, η Ελλάδα έστειλε και αυτή πέντε άτομα που ήταν: Πρόδρομος Φωτιάδης από τη Δράμα, Γεώργιος Μελίστας από τη Ναύπακτο, Γιώργος Τσουμπός από το Αίγιο, Λάμπρος Τέγος από την Αθήνα και Ζιγούλης Ορέστης από τη Χαλκίδα. Από τα παραπάνω παιδιά η Ελλάδα πήρε ένα χάλκινο μετάλλιο με τον Πρ. Φωτιάδη.

Ο ίδιος σημειώνει ότι η διοργάνωση ήταν πολύ καλύτερη από αυτήν που συμμετείχαν πέρυσι στην αντίστοιχη που είχε γίνει στη Γεωργία, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, η Πολωνία είχε διοργανώσει ίδια Ολυμπιάδα πριν από 10 χρόνια.

Θα πρέπει πλέον να σημειώσουμε ότι, από εδώ και πέρα ο Πρόδρομος Φωτιάδης δεν μπορεί να συμμετέχει σε άλλες μαθητικές Ολυμπιάδες, καθώς από εδώ και πέρα αποκτάει την ιδιότητα του φοιτητή και η άμεση προοπτική του είναι να φοιτήσει στο Φυσικό του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Όπως μας λέει πάντως, υπάρχουν αντίστοιχοι φοιτητικοί διαγωνισμοί Μαθηματικών, στους οποίους θα κοιτάξει να συμμετέχει.

Μια σπουδαία περίοδος που τελείωσε

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, για τον Πρόδρομο, κλείνει μια σπουδαία περίοδος, καθώς ως μαθητής συμμετείχε σε πολλούς Μαθηματικούς διαγωνισμούς και Ολυμπιάδες μέσω της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας, καθώς και σε Ολυμπιάδες Αστρονομίας και Αστροφυσικής.

Είναι ίσως ο μοναδικός Έλληνας μαθητής (μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου), που έχει τόσες πολλές κατακτήσεις, ενώ είναι και ο μοναδικός μαθητής που για τις επιτυχίες του αυτές, έφτασε να βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών με το Βραβείο Αριστείας στα Μαθηματικά «Παναγιώτη Μέγα», που αθλοθέτησαν τα παιδιά του, από την συμπλήρωση των 100 χρόνων από την γέννησή του. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη διάκριση.

Θα πρέπει να πούμε επίσης, ότι, με τις επιδόσεις και τα βραβεία που έχει συγκεντρώσει, ο Πρόδρομος μπορούσε να επιλέξει όποια Σχολή ήθελε στην οποία θα μπορούσε να φοιτήσει. Έτσι, με το τέλος του σχολικού έτους, συμμετείχε κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις και επέλεξε να φοιτήσει στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Μάλιστα, η πρόταση προς τον Πρ. Φωτιάδη, είχε γίνει από το ίδιο το Πανεπιστήμιο και από την Δραμινή καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικής κα. Βασιλική Παυλίδου, η οποία με δήλωσή της στον «Π.Τ.» είχε τονίσει: «Οι καθηγητές του Τμήματός μας, εντυπωσιασμένοι από τις εξαιρετικές επιδόσεις του Πρόδρομου, τον ενημερώσαμε εκτενώς για τις ευκαιρίες στο Τμήμα μας για σπουδές και έρευνα στη Φυσική και τα Μαθηματικά, ακούσαμε προσεκτικά τις δικές του προσδοκίες για τις σπουδές του, και τον διαβεβαιώσαμε ότι θα τον υποστηρίξουμε με κάθε τρόπο ώστε να επιτύχει στους στόχους του. Είμαστε ενθουσιασμένοι που αποφάσισε να έρθει στο Τμήμα μας και ανυπομονούμε να τον συναντήσουμε τον Σεπτέμβριο».

Ως μαθητής ο Πρόδρομος Φωτιάδης, φοιτούσε στο Γυμνάσιο με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, ενώ είχε βραβευτεί επίσης και στο Διαγωνισμό στη μνήμη του αδικοχαμένου Δραμινού επιστήμονα Βασίλη Ξανθόπουλου.

Τις φωτογραφίες παραχώρησε ευγενικά στον «Π.Τ.» ο ίδιος ο Πρ. Φωτιάδης.