Home > Πρώτο Θέμα > Το Χρυσό βραβείο Education Leaders Awards 2022 έλαβε το 3ο Γυμνάσιο Δράμας ► Για την εργασία: Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας

Το Χρυσό βραβείο Education Leaders Awards 2022 έλαβε το 3ο Γυμνάσιο Δράμας ► Για την εργασία: Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας

Παρουσίαση της εργασίας του 3ου Γυμνασίου Δράμας

Το Χρυσό βραβείο Education

Leaders Awards 2022 έλαβε

το 3ο Γυμνάσιο Δράμας

  Για την εργασία: Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας

► Μια καινοτόμος πρωτοβουλία του 3ου Γυμνασίου Δράμας σε συνεργασία με το Τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφ. Ενότητας Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΜΙΑ ιδιαίτερα καινοτόμο εργασία, το 3ο Γυμνάσιο Δράμας, βραβεύτηκε με το χρυσό βραβείο Education Leaders Awards 2022, στην κατηγορία “Εκπαιδευτικές Virtual ή Φυσικές Επισκέψεις & Βιωματική Μάθηση”. Πρόκειται για το project με κεντρικό τίτλο: «Προσφυγικός Συνοικισμός Κρατικών Δράμας – Προφορικές ιστορίες».

Η εργασία αφορά σε ένα συγκεκριμένο δρόμο στα Κρατικά Δράμας, τη γειτονιά στην Πάροδο Ραιδεστού, που για 100 περίπου χρόνια αναφερόταν ως ανώνυμη οδός, ενώ μόλις πρόσφατα έχει πάρει το όνομα, οδός Βιστωνίδος. Πρόκειται για το στενάκι – πεζόδρομο που διασχίζει κάθετα τον συνοικισμό των Κρατικών και ακολουθεί παράλληλα την οδό Ραιδεστού.

Την παρουσία της εργασίας έκαναν χθες το πρωί στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, μαζί με την προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Π.Ε. Δράμας κα. Χριστίνα Βαμβούρη, τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Μαλκάκη, τη διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Δράμας κα. Ευαγγελία Παρασκευά και τον εκπαιδευτικό του ίδιου σχολείου κ. Στέλιο Λαζαρίδη.

Όπως σημείωσε αρχικά ο κ. Παπαεμμανουήλ, «πρόκειται για ένα δείγμα εξωστρέφειας», συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τις δύο διευθύνσεις και τόνισε ότι «είναι πολύ σημαντική εργασία, καθώς ταυτόχρονα ζωντανεύει και την ιστορική μνήμη της Δράμας, που είναι μια προσφυγομάνα και αποτελεί ένα ιστορικό μωσαϊκό».

Με τη σειρά της, η προϊσταμένη της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κα. Βαμβούρη σημείωσε ότι «τον τελευταίο καιρό έχουμε πάρει πολλές χαρές από τα σχολεία μας. Οι δύο καλοί συνάδελφοι, δούλεψαν αθόρυβα όλο αυτό τον καιρό και όλα αυτά θα γινόντουσαν ακόμα πιο δύσκολα, αν δεν υπήρχε η υποστήριξη της αντιπεριφέρειας Δράμας».

Η κα. Βαμβούρη σημείωσε ότι «η δράση αυτή εντάσσεται στο τοπικό θεματικό δίκτυο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» και απευθυνόμενη προς τους δύο εκπαιδευτικούς είπε: «Μ’ αυτό που κάνατε, πραγματοποιείται ό,τι ζητήθηκε από την έκθεση στις πανελλαδικές: Να αναφέρουν δηλαδή οι υποψήφιοι βιωματικούς τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαν να μάθουν τα παιδιά την ιστορία. Και είναι από τους καλύτερους βιωματικούς τρόπους».

Η διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Δράμας κα. Παρασκευά, εξέφρασε τα συγχαρητήριά της τόσο προς τον κ. Μαλκάκη, όσο και προς τον κ. Λαζαρίδη για τον οποίο τόνισε ότι «αναζητεί συνεχώς καινοτόμες εκπαιδευτικές ιδέες που προάγουν τη βιωματική μάθηση».

Όπως είπε μάλιστα, «θεωρώ ότι οι καινοτόμες αυτές εκπαιδευτικές δράσεις, προάγουν το δρόμο για ένα σχολείο που προάγει τη βιωματική μάθηση, αναβαθμίζει την εκπαιδευτική διαδικασία και τα παιδιά συμμετέχουν πιο ενεργά στην εκπαιδευτική διαδικασία».

Η κα. Παρασκευά επεσήμανε ακόμα ότι, «στο πλαίσιο αυτών των καινοτόμων δράσεων το σχολείο μας συμμετέχει και σε εκπαιδευτικά προγράμματα όπως το Erasmus+ όπου δίνεται η δυνατότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τα εκπαιδευτικά συστήματα άλλων χωρών και να εφαρμόσουν νέες καινοτόμες ιδέες».

Αναφερόμενος στην εργασία, ο εκπαιδευτικός κ. Λαζαρίδης, σημείωσε ότι «το θέμα είναι, μια ιδέα να επιτευχθεί με το σωστό τρόπο. Από ένα ωριαίο μάθημα στο σχολείο, μέχρι μια δράση ημερών ή και μηνών, χρειάζεται να δεθούν διάφορα πράγματα».

Όπως είπε, «σκοπός του project, ήταν να έρθουν σε επαφή τα παιδιά με ένα τμήμα της τοπικής ιστορίας και συγκεκριμένα με το τμήμα που αφορά την εγκατάσταση των προσφύγων στην περιοχή. Αυτό όμως να γίνει με ένα τρόπο βιωματικό. Ένας από τους στόχους ήταν να αναπτυχθεί η χωρική σκέψη των παιδιών. Άλλος στόχος ήταν να συνταχθούν σε ομάδες, που είναι το απαραίτητο».

«Στο δια ταύτα», όπως είπε, «η ιδέα αυτή μπορεί να αναπτύχθηκε στο μυαλό μου, αλλά με τη συνεργασία του κ. Μαλκάκη, αυτή έγινε πραγματικότητα». Μέσα από την εργασία, αναπτύσσεται μια συγκεκριμένη διαδρομή στην πόλη και στον Κρατικό συνοικισμό, η οποία μπορεί να διαφανεί με ηλεκτρονικά μέσα και στο φυσικό της χώρο.

Η εργασία

Αναλυτικότερα για την εργασία μίλησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας κ. Μαλκάκης, ο οποίος έκανε και μια σύντονη παρουσίαση. Η υπηρεσία, χρησιμοποίησε την τεχνογνωσία που κατέχει και έδωσε σάρκα και οστά στην εργασία αυτή.

Η συνεργασία αφορούσε λοιπόν τον προσφυγικό συνοικισμό Κρατικών στη Δράμα και ειδικότερα το δρόμο Πάροδος Ραιδεστού και σήμερα Βιστωνίδος και είναι ένας δρόμος που έχει μέχρι σήμερα αρκετά χαρακτηριστικά στοιχεία από τα πρώτα κρατικά σπίτια των πρώτων προσφύγων στην περιοχή.

Πρόκειται για μια διαδρομή, η οποία μπορεί να ειδωθεί τόσο στο φυσικό της χώρο, όσο και μέσα από εφαρμογή με κινητό τηλέφωνο με κωδικούς QR Code, καθώς και με την εικόνα τρισδιάστατων κτιρίων. Στην εργασία περιλαμβάνονται επίσης συνεντεύξεις κατοίκων στη συγκεκριμένη διαδρομή, καθώς και ένα ιστορικό της περιοχής από τα πρώτα χρόνια της προσφυγιάς,  ενώ μπορεί κανείς να περιηγηθεί στο φυσικό χώρο και με το κινητό τηλέφωνο ή ένα τάμπλετ στο χέρι, μπορεί να βλέπει  κάποιες συνεντεύξεις κατοίκων με την ιστορία της περιοχής. «Αυτό είναι ένα αποθετήριο παράδοσης», είπε κ. Μαλκάκης και τόνισε ότι «ο μαθητής μπορεί να λειτουργήσει και διαδραστικά, ακόμα και σε κάποιο σημείο, μέσα από την εφαρμογή, να σχεδιάσουν αυτό που βλέπουν ή να δώσουν μια νέα ιδέα».

Σε γενικότερο επίπεδο πάντως, έπεσε και η ιδέα ότι παρόμοια project θα μπορούσαν να γίνουν και για άλλες γειτονιές ή εμβληματικά σημεία της πόλης της Δράμας στο μέλλον. Ένας επόμενος στόχος είναι, να τοποθετηθούν ταμπέλες κατά μήκος της διαδρομής με τον QR Code, ώστε ένας επισκέπτης να μπορεί να σκανάρει τον κωδικό και να βλέπει την ιστορία της γειτονιάς και τις συνεντεύξεις των κατοίκων.

Οι ενδιαφερόμενοι πάντως για να δουν την εργασία για τον προσφυγικό συνοικισμό των Κρατικών, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Π.Ε. Δράμας (https://www.pamth.gov.gr/index.php/el/home/selida-pedramas) όπου αριστερά θα βρουν ένα σχετικό εικονίδιο, ή κατευθείαν στην σελίδα (https://storymaps.arcgis.com/stories/d604d4ce3b3c430dbf718e7882ee7ef4).