Home > Πρώτο Θέμα > Το Φαράγγι Πετρούσας παραμένει κλειστό από το 2020 Σημαντική καθυστέρηση από την αρμόδια Επιτροπή για τον αποχαρακτηρισμό του Φαραγγιού Πετρούσας Το ζήτημα ενσκήπτει στις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών

Το Φαράγγι Πετρούσας παραμένει κλειστό από το 2020 Σημαντική καθυστέρηση από την αρμόδια Επιτροπή για τον αποχαρακτηρισμό του Φαραγγιού Πετρούσας Το ζήτημα ενσκήπτει στις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών

Το Φαράγγι Πετρούσας παραμένει κλειστό από το 2020

Σημαντική καθυστέρηση από την αρμόδια

Επιτροπή για τον αποχαρακτηρισμό

του Φαραγγιού Πετρούσας

Το ζήτημα ενσκήπτει στις αντιρρήσεις των δασικών χαρτών

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ με το ζήτημα του Φαραγγιού της Πετρούσας; Θα περάσει άλλη μια χρονιά χωρίς εκδηλώσεις; Πότε επιτέλους θα συνεδριάσει η Επιτροπή εξετάσεων αντιρρήσεων για τους δασικούς χάρτες, ώστε να διευθετηθεί οριστικά το ζήτημα αυτό;

Ερωτήματα αρκετά σοβαρά, όσον αφορά το γνωστό θέμα για τη λειτουργία του Φαραγγιού Πετρούσας, εκείνου του υπαίθριου θεάτρου, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια, πριν από την έναρξη της πανδημίας, μας χάριζε κάθε καλοκαίρι υπέροχες συναυλίες και θεατρικά έργα.

Ένας χώρος που φτιάχτηκε με πολλή δουλειά και μεράκι από τους κατοίκους της Πετρούσας και σήμερα δυστυχώς, εξαιτίας της ένταξής του στους δασικούς χάρτες, παραμένει κλειστός χωρίς να γίνονται εκδηλώσεις.

Πλέον, εδώ και πάνω από δύο χρόνια, γίνονται προσπάθειες ώστε να συνεδριάσει η τριμελής Επιτροπή για θέματα αντιρρήσεων από δασικές εκτάσεις, αλλά παρ’ όλα αυτά, καθυστερεί. Η αναμονή είναι χειρότερη ακόμα κι από το αν η απάντηση της Επιτροπής είναι αρνητική, καθώς άδικα τόσο καιρό, δεν τελειώνει το θέμα αυτό. Πολύς κόσμος περιμένει να δει και να ακούσει μια θετική απάντηση, να αποχαρακτηριστεί το Φαράγγι Πετρούσας από δασική έκταση και επιτέλους να προχωρήσουμε στη διοργάνωση εκδηλώσεων, συναυλιών, αλλά και θεατρικών έργων.

Το πρόβλημα ξεκίνησε συμπτωματικά το 2020, μαζί με την πανδημία, όπου διαφάνηκε ότι ο χώρος δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, καθώς πλέον είχε ήδη χαρακτηριστεί ως δασική έκταση και άρα έπρεπε να υπάρξει η σχετική καταγγελία αντιρρήσεων, προκειμένου αυτό να αποχαρακτηριστεί και να περάσει στην ευχέρεια του Δήμου Προσοτσάνης και της Κοινότητας Πετρούσας.

Το Πέτρινο Θέατρο Πετρούσας, είναι ένας χώρος που κατασκευάστηκε πριν από χρόνια, με την οικονομική βοήθεια παλαιότερα από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας, αλλά κυρίως με την εθελοντική εργασία κατοίκων του χωριού. Σε λίγα χρόνια, κατέληξε να είναι ένα αξιοζήλευτος χώρος, που άφησε ένα πολύ καλό όνομα σε όλη την Ελλάδα για τις συναυλίες και μάλιστα, οι ίδιοι οι μάνατζερ των καλλιτεχνών να το θέτουν ως έναν από τους προορισμούς συναυλιών κάθε καλοκαίρι.

Εκείνη την εποχή μάλιστα, το 2020, το θέμα είχε φτάσει και στη Βουλή, μετά από σχετική ερώτηση από την Ελληνική Λύση.

Το θέμα τράβηξε και τα επόμενα χρόνια μέχρι και σήμερα, με το Δήμο Προσοτσάνης να προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να γίνει ο αποχαρακτηρισμός. Παρ’ όλα αυτά, δυστυχώς μέχρι και σήμερα, η υπόθεση αυτή δεν έχει διευθετηθεί και αυτό απ’ ότι φαίνεται σκοντάφτει όχι απλά και μόνο σε γραφειοκρατικά ζητήματα, αλλά κυρίως στη απορία όλων μας, για το πότε θα πρέπει να συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή Αντιρρήσεων προκειμένου να δώσει την τελική απάντηση.

Οι εκτιμήσεις του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδη προς τον «Π.Τ.», είναι ότι η απάντηση θα είναι σίγουρα θετική για το Δήμο, αρκεί να συνεδριάσει η Επιτροπή.

Ο «Π.Τ.», επικοινώνησε χθες με το δασάρχη Δράμας κ. Τσαούση, ο οποίος όπως μας είπε «για το Φαράγγι Πετρούσας έχουν τεθεί αντιρρήσεις κατά του χαρακτηρισμού του δασικού χάρτη και αυτό εκκρεμεί. Το θέμα είναι στην αρμόδια Επιτροπή εξέτασης αντιρρήσεων, η οποία όμως δεν έχει προσδιορίσει το χρονικό όριο για το πότε θα εξετάσει το ζήτημα αυτό».

Ο κ. Τσαούσης, είπε ότι όντως έχει καθυστερήσει πάρα πολύ και προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστό για το πότε θα γίνει αυτή η συνεδρίαση.

Θα πρέπει να πούμε ότι η Επιτροπή είναι τριμελής και αποτελείται από μια δικηγόρο από τη Δράμα, έναν πολιτικό μηχανικό ή τοπογράφο και μία υπάλληλος Δασαρχείου από την Καβάλα.

Χωρίς να θέλουμε να πιέσουμε καταστάσεις, να πούμε ότι το ζήτημα αυτό θα πρέπει να εξεταστεί όσο το δυνατόν συντομότερα, προκειμένου αυτή η τρομερή καθυστέρηση να λάβει τέλος, καθώς πρόκειται για έναν χώρο που αφορά μια ολόκληρη Κοινότητα και όχι μόνο, αλλά ενδιαφέρει άμεσα όλο το Νομό Δράμας.

Το Φαράγγι Πετρούσας, είναι ένας από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς χώρους, όχι μόνο στον περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης, αλλά και σε όλο το Νομό, καθώς μπορεί να δεχτεί μεγάλες συναυλίες και θεατρικά έργα, με δυνατά ονόματα του καλλιτεχνικού χώρου, ενώ ο χώρος μπορεί να δεχτεί πάρα πολύ κόσμο, που δύσκολα μπορεί να δεχτεί κάποιος άλλος χώρος όπως αυτός.