Home > Πρώτο Θέμα > «Το Νοσοκομείο της Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας» Η καταγγελία Γενικού Ιατρού για την Παθολογική του Νοσοκομείου Δράμας όπως δημοσιεύτηκε από την ΟΕΝΓΕ

«Το Νοσοκομείο της Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας» Η καταγγελία Γενικού Ιατρού για την Παθολογική του Νοσοκομείου Δράμας όπως δημοσιεύτηκε από την ΟΕΝΓΕ

Δηλώσεις προέδρων Σωματείων του Νοσοκομείου Δράμας στον «Π.Τ.»

«Το Νοσοκομείο της Δράμας

οδεύει με μαθηματική ακρίβεια

στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας»

Η καταγγελία Γενικού Ιατρού για την Παθολογική του Νοσοκομείου Δράμας όπως δημοσιεύτηκε από την ΟΕΝΓΕ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας, έγινε κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας από το Νομαρχιακό Τμήμα Δράμας της ΑΔΕΔΥ στο Σιδηροδρομικό Σταθμό για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη.

Κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόσο ο πρόεδρος του Ν.Τ. Δράμας της ΑΔΕΔΥ κ. Παπαδόπουλος, που είναι και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας, όσο και η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κα. Κιόρτεβε, έκαναν ιδιαίτερες αναφορές, στους χαιρετισμούς τους στη συγκέντρωση, αλλά και στα μέσα ενημέρωσης της Δράμας.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η αναφορά σε μια καταγγελία ενός Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής, ο οποίος αναφέρει ότι η Παθολογική Κλινική λειτουργεί μόνο με 2 Παθολόγους και ότι το Νοσοκομείο εφημερεύει χωρίς Ειδικό Παθολόγο, αλλά με έναν Επιμελητή Β΄ Γενικής Ιατρικής στο Παθολογικό ΤΕΠ, αλλά και έναν Επιμελητή Α’ Γενικής Ιατρικής στην Παθολογική κλινική, χωρίς Ειδικό Παθολόγο έστω σε εφημερία ετοιμότητας. Ο ίδιος μάλιστα στην καταγγελία του αναφέρει ότι, «το Νοσοκομείο Δράμας, οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας».

Παπαδόπουλος: «Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε»

Αρχικά,  αναφερόμενος στο Νοσοκομείο Δράμας ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι αυτή την ώρα η Παθολογική Κλινική έχει μόνο δύο Παθολόγους, χωρίς τη διευθύντρια της Κλινικής. Πρόσφατα, μία Παθολόγος ζήτησε παραίτηση και αποχώρησε, ενώ από τους δύο εναπομείναντες, ο ένας θα βγει στη σύνταξη τον ερχόμενο Ιούνιο. Προκειμένου να βοηθηθεί η Παθολογική Δράμας, έχουν ξεκινήσει και κάνουν βάρδιες ιατρικής Γενικής Ιατρικής, σε μια προσπάθεια να καλύψουν τις όποιες ανάγκες υπάρχουν.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, «πριν από μερικές ημέρες, εφημέρευσε στα ΤΕΠ ένας Γενικής Ιατρικής γιατρός, ο οποίος ήταν όμως χωρίς κάλυψη από Ειδικό Παθολόγο» και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Δηλαδή, αν θρηνήσουμε θύμα και στο Νοσοκομείο, θα φταίει πάλι το ανθρώπινο λάθος ή θα φταίει η παράλειψη ότι δεν είχαμε στο Νοσοκομείο Ειδικούς Παθολόγους;»

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε να διασφαλίζεται η ζωή, η ποιότητα, όλων των συμπολιτών μας, όλων των εργαζομένων της περιοχής. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε πολιτικές που λένε “πάμε και όπου βγει”. Που εφαρμόζονται και στην παιδεία και στους ΟΤΑ και σε όλους τους χώρους δουλειάς. Μέσα από αυτή την κινητοποίηση, αναδεικνύουμε και τέτοια ζητήματα».

«Κραυγή αγωνίας…» η καταγγελία

Η καταγγελία του ιατρού Γενικής Ιατρικής, δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) υπό τον τίτλο: «Κραυγή αγωνίας για το Νοσοκομείο Δράμας» και στην οποία αναφέρονται τα παρακάτω:

[Μετά από 6 χρόνια σπουδών, 1 χρόνο αγροτικό, 4 χρόνια ειδίκευσης στην Γενική/Οικογενειακή Ιατρική, 5 χρόνια ως Επιμελητής β΄ σε Περιφερειακό Ιατρείο του νομού Δράμας,  3 χρόνια πανδημίας βάζοντας πλάτη για τη διαχείριση στο υποστελεχωμένο εδώ και χρόνια Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, κάνοντας το διοικητικό υπάλληλο προκειμένου να φαίνεται ότι ο «θεσμός» του προσωπικού Ιατρού δουλεύει, φτάσαμε στη μεγαλύτερη πρωτοτυπία πανελληνίως: αυτή τη στιγμή, 2 Μαρτίου 2023, με εντολή μετακίνησης από την 4η ΥΠΕ, με πρόγραμμα εφημεριών  γνωστοποιημένο στη διοίκηση του Νοσοκομείου και υπογεγραμμένο από το διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, εφημερεύει το Νοσοκομείο της Δράμας ΧΩΡΙΣ Ειδικό Παθολόγο, αλλά με 1 επιμελητή Β’ Γενικής Ιατρικής- (τον υπογράφοντα) στο παθολογικό ΤΕΠ και 1 Επιμελητή Α’ Γενικής Ιατρικής στην Παθολογική κλινική, χωρίς Ειδικό Παθολόγο έστω σε εφημερία ετοιμότητας.

Το Νοσοκομείο της Δράμας οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στη μετατροπή του σε Κέντρο Υγείας, αφήνοντας ένα πληθυσμό 80-100.000 συμπολιτών χωρίς 2οβάθμια φροντίδα υγείας ουσιαστικά. Δε θα ανεχτούμε άλλο να μας καθιστούν επικίνδυνους για τους ασθενείς.]

Κιόρτεβε: Ζητήσαμε Παθολόγους μας έστειλαν Γενικής Ιατρικής

Σε δηλώσεις της, η πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Δράμας κα. Κιόρτεβε σημειώνει ότι μετά από την καταγγελία του γιατρού Γενικής Ιατρικής, «θα ακολουθήσει μια συντονισμένη κίνηση από τους Γενικούς Ιατρούς, μέσω της νομικής οδού, για το κάλεσμα που έχει γίνει από την 4η ΥΠΕ για να καλύψουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου Δράμας και της Παθολογικής Κλινικής».

Όπως σημειώνει η ίδια, «εδώ και 15 μέρες γίνονται διάφορες κινήσεις από το Σύλλογο μας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, για να λυθεί το θέμα της Παθολογικής, η οποία όπως γνωρίζεται, έχει μείνει με δύο Παθολόγους, μετά από την παραίτηση της κας Μιχαηλίδου. Η διοίκηση, απευθύνθηκε στον κ. Τσαλικάκη (σ.σ. διοικητή 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας – Θράκης) και ζήτησε τη μετακίνηση Ειδικών Παθολόγων από όμορα Νοσοκομεία. Περιμέναμε την απάντηση, η οποία τελικά ήταν αρνητική, λέγοντας ότι δεν υπάρχουν πουθενά Παθολόγοι για να μετακινηθούν προς το Νοσοκομείο Δράμας».

Όπως εξηγεί η κα. Κιόρτεβε, «στη συνέχεια ζητήθηκε η μετακίνηση πέντε Γενικών Ιατρών για την κάλυψη της Παθολογικής Κλινικής, βγήκε μια απόφαση για την μετακίνηση Γενικών Γιατρών από το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης για την κάλυψη 14 εφημεριών για τον Μάρτιο, είτε για πρωινά ωράρια ανά δύο Γενικών Γιατρών. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει ένα νομικό πλαίσιο το οποίο επικαλούνται και στο οποίο στηρίζονται οι Γενικοί Γιατροί. Σύμφωνα μ’ αυτό θα πρέπει να καλύπτουν τα Νοσοκομεία βάσει της ειδικότητάς τους. Υπάρχει ένα νέος νόμος τον οποίο επικαλέστηκαν και ο καθένας θα πρέπει να κάνει αυτό που μπορεί και νομίζει, για να είναι και ο ίδιος καλυμμένος και να αισθάνεται ασφαλής στο χώρο τον οποίο εργάζεται. Αυτό που πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο και να βγει προς τα έξω, είναι η κατάρρευση αυτή τη στιγμή της Παθολογικής, η οποία δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με δυο μόνο Παθολόγους. Πρέπει να βρεθούν λύσεις ουσιαστικές, νομότυπες που να είμαστε καλυμμένοι όλοι και την ευθύνη αυτή τη στιγμή έχει απόλυτα ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ στο να λύσει το πρόβλημα του Νοσοκομείου Δράμας».

Ερωτώμενη για το αν αυτή τη στιγμή είναι ασφαλής η λειτουργία της Παθολογικής του Νοσοκομείου Δράμας, η ίδια απαντά: «Η λειτουργία της δεν είναι ασφαλής όταν υπάρχουν μόνο δυο Παθολόγοι για 52 ασθενείς που νοσηλεύονται στην Παθολογική και η παρουσία των Γενικών Γιατρών, ουσιαστικά υποβαθμίζει το Νοσοκομείο Δράμας σε Κέντρο Υγείας. Είχαμε πει εδώ και πολύ καιρό ότι το Νοσοκομείο οδεύει προς Κέντρο Υγείας, δεχτήκαμε πόλεμο και κριτική γι’ αυτές τις δηλώσεις, γιατί αναφέρθηκε ότι ένα Νοσοκομείο στο οποίο έχουν αλλάξει τα κουφώματα, έχουν αλλάξει τα ασανσέρ και θα αλλάξουν και τα πατώματα και έχουν πέσει 25 εκατομμύρια ευρώ δεν μπορεί να μετατραπεί σε Κέντρο Υγείας. Η μετατροπή γίνεται όμως ουσιαστικά με την παρουσία των Γενικών Ιατρών και την πλήρη απουσία Παθολόγων για να καλύψουν τις ανάγκες των Δραμινών».