Home > Πρώτο Θέμα > Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα Σχολική βιβλιοθήκη με ψηφιακή καταλογογράφηση δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας

Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα Σχολική βιβλιοθήκη με ψηφιακή καταλογογράφηση δημιουργήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας

Το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα

Σχολική βιβλιοθήκη με ψηφιακή

καταλογογράφηση δημιουργήθηκε

στο Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η διευθύντρια κα. Ντομπρίκη και ο εκπαιδευτικός κ. Μάττας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΤΑ ΑΠΟ προσπάθειες τριών χρόνων και με την συνδρομή πολλών ανθρώπων, αλλά κυρίως των εκπαιδευτικών και κατοίκων της περιοχής το Δημοτικό Σχολείο Πετρούσας, απέκτησε τη δική του σχολική βιβλιοθήκη.

Βέβαια, μια σχολική βιβλιοθήκη μπορεί να μην αποτελεί μοναδικότητα, όμως η ιδιαίτερη περίπτωση εδώ, αφορά στο ότι πρόκειται για το μοναδικό Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα, του οποίου η σχολική βιβλιοθήκη είναι ψηφιοποιημένη, με τη έννοια της καταλογογράφησης.

Αυτό σημαίνει ότι, οι γονείς, οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί αλλά και όσοι το επιθυμούν, μπορούν να κάνουν αναζήτηση μέσω μιας ψηφιακής πλατφόρμας από το σπίτι τους, αναζητώντας πληροφορίες για ένα συγκεκριμένο θέμα και στη συνέχεια να λάβουν πληροφορίες ώστε να βρουν στη βιβλιοθήκη τα ανάλογα βιβλία. Με τον τρόπο αυτόν, κυρίως οι μαθητές κερδίζουν χρόνο στην  αναζήτησή τους, ώστε να κάνουν μια εργασία που τους ενδιαφέρει.

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ, ότι, όλη η επίπλωση της Βιβλιοθήκης όπως έπιπλα, ράφια και άλλος εξοπλισμός, έγιναν δωρεά από τον Πετρουσιώτη Φαρμακοποιό κ. Άγγελο Δικμάνη, στη μνήμη του πατέρα του Αθανάσιου Δικμάνη, επίσης Φαρμακοποιού στην Πετρούσα.

Τα εγκαίνια της βιβλιοθήκης έγιναν την περασμένη Κυριακή, χοροστατούντος του σεβασμιότατου Μητροπολίτη Δράμας κ. Δωρόθεου, ενώ παραβρέθηκε ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Πετρούσας κ. Τσίρκου, ο κ. Κωνσταντινίδης ως εκπρόσωπος του διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Προσοτσάνης και πλήθος κόσμου.

Μάλιστα, την ερχόμενη Παρασκευή η σχολική βιβλιοθήκη Πετρούσας, διοργανώνει την πρώτη της εκδήλωση με καλεσμένη την συγγραφέα κα. Ξανθοπούλου με θέμα την φιλαναγνωσία.

Ντομπρίκη: Μια μεγάλη προσπάθεια

Σχετικά με τη μεγάλη αυτή προσπάθεια που έγινε για την σχολική βιβλιοθήκη, μιλάει στον «Π.Τ.» η διευθύντρια του σχολείου κα. Ευαγγελία Ντομπρίκη, η οποία αρχικά επισημαίνει ότι, «το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολικών Βιβλιοθηκών το 2020» και τονίζει ότι «δεν  υπήρχε καμιά ενίσχυση από πουθενά».

Όπως σημειώνει η ίδια, «με τη συνεργασία και τη βοήθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και την πρόεδρό του κα. Αγγελική Κόμσιου, ξεκινήσαμε ένα μεγάλο αγώνα να διαμορφώσουμε την αίθουσα, που τότε ακόμα ήταν μια αποθήκη. Σημαντική ήταν επίσης η βοήθεια από τα Θερμοκήπια που δημιούργησαν έναν χώρο έξω από το σχολείο για να μεταφερθούν τα πράγματα, ενώ ολόκληρος ο εξοπλισμός της Βιβλιοθήκης, έγινε προσφορά από τον κ. Άγγελο Δικμάνη ση μνήμη του πατέρα του Αθανασίου Δικμάνη».

Αυτό που σημειώνει επίσης η ίδια, είναι ότι «όσον αφορά τα βιβλία, μερικά απ’ αυτά έχουν αγοραστεί από το σχολείο, ενώ τα περισσότερα είναι δωρεές, ενώ στο σύνολό τους είναι 3.000».

Η ψηφιοποίηση

Το διαφορετικό της βιβλιοθήκης αυτής, είναι ότι πρόκειται για μια ψηφιοποιημένη βιβλιοθήκη, όσον αφορά τους τίτλους των βιβλίων.

Όπως λέει η κα. Ντομπρίκη, «ο εκπαιδευτικός κ. Αριστείδης Μάττας, μέσω του προγράμματος Koha, ψηφιοποίησε τη βιβλιοθήκη. Πρόκειται για ένα σύστημα καταλογογράφησης και μάλιστα θα πρέπει να πούμε ότι είναι το πρώτο Δημοτικό Σχολείο στην Ελλάδα που έχει τέτοιο σύστημα. Μπορεί κάποιος να μπει στο σύστημα αυτό, και δίνοντας στην αναζήτηση λέξεις κλειδιά, να αναζητήσει και να βρει πόσα βιβλία αναφέρονται στο θέμα για το οποίο ενδιαφέρεται. Στον κατάλογο αυτό, θα βρει τον τίτλο του βιβλίου, φωτογραφία του εξωφύλλου αλλά και μια περίληψη του βιβλίου. Ο μαθητής μπορεί να βρει από το σπίτι αυτό που τον ενδιαφέρει και στη συνέχεια μπορεί να έρθει στη σχολική βιβλιοθήκη και να το δανειστεί».

«Ευελπιστούμε ότι μέσα από ένα τόσο ελκυστικό περιβάλλον, οι μαθητές μας θα έχουν κίνητρο να μπουν στη βιβλιοθήκη, να γνωρίσουν το βιβλίο και να το αγαπήσουν», συμπληρώνει η ίδια.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, η βιβλιοθήκη ολοκληρώθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα  και ήδη ξεκίνησε να λειτουργεί άμεσα.

Μάττας: Ένα πρωτοποριακό σύστημα

Σχετικά με την ψηφιακή καταλογογράφηση της σχολικής βιβλιοθήκης Πετρούσας, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο υπεύθυνος εκπαιδευτικός κ. Αριστείδης Μάττας. Όπως είπε, «το Koha είναι ένα λογισμικό ανοικτού κώδικα, το οποίο το χρησιμοποιούν κυρίως ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες όπως το Αριστοτέλειο, το Μετσόβειο και άλλα Πανεπιστήμια, από το 2017 το χρησιμοποιεί και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, επίσης ορισμένοι Δήμοι και λίγα ιδιωτικά σχολεία και ιδιωτικές συλλογές που έχουν κάποια ιστορικά βιβλία».

Αυτό που σημειώνει ιδιαίτερα ο κ. Μάττας, «είναι ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην καταλογογράφηση».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, «το σύστημα αυτό είναι τόσο αυτοματοποιημένο που κατευθείαν ο μαθητής μπορεί να βρει δημόσια τον κατάλογο των βιβλίων. Το ίδιο σύστημα χρησιμοποιεί επίσης και η Δημόσια Βιβλιοθήκη Δράμας. Μπορεί ο καθένας να μπει στην ιστοσελίδα της σχολικής  βιβλιοθήκης και να κάνει αναζήτηση για έναν συγγραφέα, για ένα θέμα που τον ενδιαφέρει και άλλα πολλά στοιχεία. Επειδή είμαστε σχολείο, άμεσα ειδοποιείται ο γονέας μέσω e-mail προκειμένου να γνωρίσει τι βιβλίο έχει δανειστεί το παιδί του».