Home > Πρώτο Θέμα > Το σθένος είναι αυτό που φέρνει το αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσειςΜιλάει στον «Π.Τ.» ο Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δρ. Χρ. Ατλάσης

Το σθένος είναι αυτό που φέρνει το αποτέλεσμα στις πανελλαδικές εξετάσειςΜιλάει στον «Π.Τ.» ο Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δρ. Χρ. Ατλάσης

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση από την Αντιπεριφέρεια Δράμας

Το σθένος είναι αυτό

που φέρνει το αποτέλεσμα

στις πανελλαδικές εξετάσεις

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού Δρ. Χρ. Ατλάσης – Ασχέτως πόσα μόρια έχουν, τα παιδιά θα πρέπει να δηλώνουν Σχολές σαν να έχουν 19.000 μόρια!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ της Τετάρτης στην αίθουσα του Διοικητηρίου Δράμας, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σχετική με τον επαγγελματικό προσανατολισμό για μαθητές Λυκείου και Γυμνασίου.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Αντιπεριφέρειας και του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ. Κύριος ομιλητής ήταν ο Δρ. Χρήστος Ατλάσης, Πιστοποιημένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού καθώς και Διδάκτωρ Ψυχομετρίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Σχετικά με το θέμα που ανέπτυξε στην αίθουσα και μιλώντας στον «Π.Τ.» ο κ. Ατλάσης εξήγησε πως «υπάρχει έντονο ενδιαφέρον όπως και για την συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, ενώ χρήσιμες πληροφορίες δίνονται και για μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου».

 

Το Μηχανογραφικό Δελτίο

Αναφερόμενος στο γενικό ζήτημα της συμπλήρωσης του Μηχανογραφικού Δελτίου, ο κ. Ατλάσης σημειώνει ότι «τα βασικά για το Μηχανογραφικό, είναι να μην πέσουν τα παιδιά στην παγίδα που πέφτουν τις περισσότερες φορές, να παρατηρούν τις βάσεις των περσινών ετών και των προπέρσινων. Οι βάσεις είναι κάτι που μεταβάλλεται. Άρα τα παιδιά θα κάνουν Μηχανογραφικό Δελτίο – παρά το γεγονός ότι ένα παιδί μπορεί να έχει 15.000 μόρια – σαν να έχει 19.000 μόρια. Από την στιγμή που ανοίξει το επιστημονικό πεδίο, μπορεί να δηλώσει ακόμα και όλες τις Σχολές».

Όπως τονίζει ο κ. Ατλάσης, «θα πρέπει να δηλώνουν όλες τις Σχολές και να ακολουθήσουν τα ενδιαφέροντά τους. Και ενδεχομένως μπορεί να υπάρξει και μια έκπληξη. Φυσικά, αυτό που λέμε στα παιδιά, είναι να παρατηρούν τα ενδιαφέροντά τους και να μην αποστασιοποιούνται απ’ αυτά. Να δώσουν δεύτερη φορά, να επιμείνουν, γιατί το σθένος είναι αυτό που φέρνει τελικά το αποτέλεσμα. Η εξέταση που λέγεται πανελλαδικές, δεν είναι το τέλος της ζωής τους».

Επαγγελματικός προσανατολισμός

Ερωτώμενος για το κατά πόσο καταφέρνουν τα παιδιά να καταλάβουν ποιος είναι ο προσανατολισμός τους σε κάποιο επάγγελμα, ο κ. Ατλάσης απαντάει: «Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Τα επτά στα δέκα παιδιά κάνουν λάθος επιλογή. Σε μια έρευνα που έγινε σε πτυχιούχους πλέον και ρωτήθηκαν, είπαν ότι αν μπορούσαν να γυρίσουν το χρόνο πίσω και γινόντουσαν πάλι 18, δεν θα δήλωναν τη Σχολή από την οποία αποφοίτησαν. Πράγμα πολύ λυπηρό».

Όπως τονίζει ιδιαίτερα εδώ ο κ. Ατλάσης, «αυτό δείχνει ότι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τα στοιχεία που σχετίζονται με την αγορά, τα επαγγελματικά δικαιώματα, παίρνουν δηλαδή τις αποφάσεις τους με την συγκεκριμένη χρονική στιγμή και δεν παρατηρούν εκείνο που τους αρμόζει, όπως το προφίλ της προσωπικότητάς τους, το ποιος είμαι, τι θέλω, που θα πάω, το οικογενειακό μου πλαίσιο. Όλο αυτό το κομμάτι δεν το παρατηρούν καθόλου. Είναι μια διαδικασία, συχνής παρακολούθησης του εαυτού μου, επικαιροποίησης των στοιχείων της προσωπικότητας και των ενδιαφερόντων μου, ώστε να μπορώ να κάνω μια συνειδητή επιλογή. Μπορεί να μην μου βγει, αλλά θα είναι δική μου και όχι να άγομαι και να φέρομαι από απόψεις άλλων ανθρώπων».

Συμβουλευτική από το δημόσιο σχολείο

Ερωτώμενος σχετικά με το θέμα της ύπαρξης συμβουλευτικής από το δημόσιο σχολείο, ο κ. Ατλάσης σημειώνει ότι, «οι Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν συμβούλους επαγγελματικού προσανατολισμού ορισμένους που έχουν και την αρμοδιότητα κατά τόπους όπως στη Δράμα ο κ. Παρασκευαΐδης. Μπορούν τα παιδιά να απευθυνθούν δια του σχολείου τους, είτε απευθείας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για συμβουλευτική επαγγελματικού προσανατολισμού σε όλη τη διάρκεια φοίτησής τους και όχι μόνο τώρα στη συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου».

Πρωτοβουλία Π.Ε. Δράμας

Για το θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, στον «Π.Τ.» μίλησε και ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, πρωτοβουλία του οποίου ήταν η εκδήλωση για τον Επαγγελματικό Προσανατολισμό.

Όπως σημείωσε, «είναι μια εκδήλωση που βοηθάει τους γονείς και τα ίδια τα παιδιά και αναλάβαμε αυτή την πρωτοβουλία μετά από κάποιες παρατηρήσεις που έκαναν γονείς γι’ αυτό το θέμα και το είχαν ζητήσει».

Όπως είπε, «ο κ. Ατλάσης και οι συνεργάτες του δέχθηκαν αφιλοκερδώς να κάνουν αυτή την εκδήλωση και έχουμε αποδείξει ότι ως Αντιπεριφέρεια Δράμας ότι στηρίζουμε την εκπαίδευση στη Δράμα και στις τρεις βαθμίδες της, ειδικά σ’ αυτή την κρίσιμη περίοδο».