Home > Πρώτο Θέμα > Τουρισμός, γαστρονομία και τοπικά προϊόντα στη Δράμα είναι πλέον στενά συνδεδεμένα και προωθούνται παράλληλα

Τουρισμός, γαστρονομία και τοπικά προϊόντα στη Δράμα είναι πλέον στενά συνδεδεμένα και προωθούνται παράλληλα

Στα πλαίσια του Interreg από την Αναπτυξιακή Δράμας

Τουρισμός, γαστρονομία και τοπικά

προϊόντα στη Δράμα είναι πλέον στενά

συνδεδεμένα και προωθούνται παράλληλα

► Προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην αγροτική περιοχή Δράμας –Καβάλας και Σμόλιαν – Μπαγκόεβγκραντ

► Στα σκαριά διακρατικός σχεδιασμός για τον δημιουργικό τουρισμό στη Δράμα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΕΝΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρον πρόγραμμα σχετικά με την προώθηση της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην αγροτική περιοχή της Δράμας, της Καβάλας, του Σμόλιαν και του Μπλαγκόεβγκραντ, έχει ξεκινήσει η Αναπτυξιακή Δράμας Α.Ε.

Πρόκειται για ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από το Interreg, με διακριτικό τίτλο «PEIRA», μέσω του οποίου πραγματοποιούνται δύο σεμινάρια στη Δράμα, τα οποία εστιάζουν στο Marketing και στο Branding των τοπικών προϊόντων (αγροδιατροφή) και του τουρισμού.

Μάλιστα το ένα σεμινάριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 12 τρέχοντος και το δεύτερο έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 13 τρέχοντας και ώρα 17.00 στο ισόγειο του Επιμελητηρίου Δράμας στην αίθουσα Lab40.

Αγροδιατροφικός τομέας και τουρισμός

Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε. κ. Χατζόπουλος, σημείωσε ότι πρόκειται για σεμινάρια γύρω από τον αγροδιατροφικό τομέα, τα τοπικά προϊόντα, σε σχέση με τον τουρισμό.

Όπως σημειώνει, τα σεμινάρια εστιάζουν το Marketing και το Branding των τοπικών προϊόντων και δίνει έμφαση λέγοντας ότι «άλλωστε, γαστρονομία και τοπικά προϊόντα είναι πλέον στενά συνδεδεμένα και προωθούνται παράλληλα».

Στα σεμινάρια συμμετέχουν ορισμένοι ωφελούμενοι του προγράμματος αλλά και επενδυτές, οι οποίοι θα μπορούσαν να επενδύσουν στον αγροδιατροφικό τομέα και τον τουρισμό.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζόπουλο, «πρόκειται για ένα πρόγραμμα, το οποίο θέλει να στηρίξει την επιχειρηματικότητα μέσω χρηματοδότησης του Interreg,  στη διευρυμένη αγροτική περιοχή της Δράμας, Καβάλας, και Σμόλιαν και Μπλαγκόεβγκραντ».

Οι δράσεις είναι πάρα πολλές στο ίδιο πλαίσιο, αλλά και ενημερώσεις κατάρτισης και συμβουλευτικής, είτε υφιστάμενων επιχειρήσεων είτε ενδιαφερομένων να δημιουργήσουν νέα επιχείρηση, σε κάποιο αντικείμενο.

Ερωτώμενος αν υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι ενδιαφέρονται για επενδύσεις του είδους, ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι «δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες. Εμείς τους ψάχνουμε για να τους υποστηρίξουμε ακούγοντας και βλέποντας αν θα έχουν ενδιαφέρον. Αυτό σημαίνει ότι, την επόμενη άνοιξη που θα ξεκινήσει το Leader, αν κάποιος ενδιαφερθεί, τότε παράλληλα θα μπορεί να βρει χρηματοδοτικό εργαλείο, ενώ μπορεί να ενταχθεί ακόμα και στο ΕΣΠΑ από χρηματοδοτήσεις για τον τουρισμό».

Στην ερώτηση για το αν υπάρχουν επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στα  θέματα αυτά, ο κ. Χατζόπουλος σημειώνει ότι «είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται και γίνονται προσπάθειες. Και στα προϊόντα της αγροδιατροφικής έχουμε σημαντικές επενδύσεις όπως και στη μεταποίηση προϊόντων, αλλά και μεμονωμένες τουριστικές επιχειρήσεις. Ο αγώνας που γίνεται, είναι ώστε στον τουρισμό της Δράμας, να μπουν τα τοπικά προϊόντα. Για παράδειγμα, να μην φέρεις συσκευασμένα βουτηράκια από τη Γερμανία που είναι πιο φθηνά, αλλά να μπορείς να έχεις τοπικό προϊόν. Μπορεί να ακούγεται εύκολο και απλό, όμως είναι δύσκολο. Έχει κόστη διαχείρισης και πολλά άλλα. Πρέπει όμως να πεισθεί ο κόσμος ότι εξυπηρετεί αυτό και θα έχει όφελος, να βρεθεί ένα κύκλωμα διανομής σε Νομό ή Περιφέρεια και να δούμε τι μπορεί να γίνει».

Δημιουργικός τουρισμός

Αυτή την ώρα με Αναπτυξιακές από την Γαλλία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και τη Σλοβενία με Αναπτυξιακές από την Ελλάδα (και η Δράμα), υπάρχει ένα διακρατικό πρόγραμμα για την προώθηση του δημιουργικού τουρισμού.

Όπως εξηγεί ο κ. Χατζόπουλος, «ο δημιουργικός τουρισμός, είναι η τελευταία τάση και προσπάθεια, όπου ο επισκέπτης που θα έρθει, συμμετέχει, δημιουργεί, μαθαίνει. Για να το καταλάβουμε, είναι να πηγαίνεις ένα ταξίδι και να μαθαίνεις να χορεύεις, να μαγειρεύεις και άλλα». Για παράδειγμα ο ίδιος σημειώνει ότι στη Δράμα, θα μπορούσε να ενταχθεί το Φεστιβάλ του Βώλαξ που γίνεται το καλοκαίρι με μουσικές και χορούς.

«Πρόκειται για το διακρατικό σχέδιο ENERDECA με τίτλο «CREATIVE RURAL DESTINATIONS NETWORK» με στόχο να προσεγγίσουμε τον δημιουργικό τουρισμό που ορίζεται ως ο τουρισμός που προσφέρει στους τουρίστες την ευκαιρία να αναπτύξουν τη

δημιουργικότητά τους μέσω της ενεργής συμμετοχής τους σε μαθήματα και βιωματικά εργαστήρια, που είναι χαρακτηριστικά του προορισμού τον οποίον επισκέπτονται.

Το επόμενο διάστημα θα διοργανώσουμε διαδικτυακό σεμινάριο με κορυφαίο εισηγητή στο αντικείμενο και τέλη Οκτωβρίου θα συμμετέχουμε σε διεθνή Συνέδριο με θέμα τον Δημιουργικό Τουρισμό. Υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής περιορισμένου αριθμού ενδιαφερομένων κατόπιν  δήλωσης και επιλογής».