Home > νέα > «Βασικές Αρχές Οινογνωσίας» στο εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου στη Δράμα

«Βασικές Αρχές Οινογνωσίας» στο εκπαιδευτικό Σεμινάριο Οίνου στη Δράμα

«Βασικές Αρχές Οινογνωσίας»

στο εκπαιδευτικό Σεμινάριο

Οίνου στη Δράμα

 

Διήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με θέμα: «Βασικές αρχές οινογνωσίας», διοργανώνει η Ένωση «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δράμας, με στόχο την κατάρτιση των εργαζομένων στο χώρο της εστίασης και του εμπορίου οίνου στη Δράμα, καθώς και την ανάδειξη του επώνυμου Ελληνικού κρασιού.

Η πρόσκληση απευθύνεται κυρίως σε ιδιοκτήτες και εργαζόμενους σε επιχειρήσεις όπως εστιατόρια, wine bars, ξενοδοχεία, κάβες, super markets, delicatessen και διακίνηση ποτών, αλλά και σε καταναλωτές που επιθυμούν να εμπλουτίσουν τις οινικές τους γνώσεις, καλύπτοντας πλήρως τις βασικές αρχές οινογνωσίας.

Το σεμινάριο θα διαρκέσει 14 εκπαιδευτικές ώρες και θα πραγματοποιηθεί στη Δράμα, σε δύο ημέρες σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα: την Τρίτη 14 Μαΐου στις 10:00 – 17:00 μ.μ., στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη στην Αδριανή και την Τετάρτη 15 Μαΐου στις 10:00 – 17:00 μ.μ. στο Κτήμα Τέχνη Οίνου στο Μικροχώρι.

Στη διάρκεια του εκπαιδευτικού αυτού διημέρου, τις βασικές αρχές οινογνωσίας θα πλαισιώσουν ξεναγήσεις στα οινοποιεία που θα φιλοξενήσουν το σεμινάριο, και  οινογευσίες, παρουσία των οινοποιών-μελών της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» στη Δράμα: Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops.

Εισηγήτρια του σεμιναρίου θα είναι η κα. Μαρία Δήμου, οινοχόος, καθηγήτρια στη σχολή Le Monde και υπεύθυνη marketing στο Κατώγι Αβέρωφ.

Το κόστος συμμετοχής στο σεμινάριο είναι 100€ και περιλαμβάνει το εγχειρίδιο οίνου με την ύλη του σεμιναρίου καθώς και τη βεβαίωση παρακολούθησης.

Η μετάβαση στους χώρους του σεμιναρίου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με μέριμνα των συμμετεχόντων.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα την Τρίτη 14/05, στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, θα γίνει ανάπτυξη του θέματος: «Αμπέλι και Οινοποίηση», όπου στις 10-11.30 π.μ., θα γίνει ιστορική προσέγγιση του οίνου, θα αναλυθούν τα βασικά στοιχεία της αμπελουργίας και θα γίνει εισαγωγή στην οινοποίηση.

Στις 12-13.30 μ.μ., θα συζητηθεί το θέμα για την παραγωγική διαδικασία των κρασιών, τους τύπους και τις κατηγορίες των κρασιών και θα γίνει οργανοληπτικός έλεγχος/ γευσιγνωσία κρασιών.

Στις 14.00-17.00 μ.μ., θα γίνει ξενάγηση στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας γευσιγνωσία οίνων στο Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, οριζόντια γευσιγνωσία οίνων «Ασύρτικο & Sauvignon Blanc», το χαρακτηριστικό «χαρμάνι/blend» της Δράμας από τα οινοποιεία Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops.

Την Τετάρτη 15/05, στο Κτήμα Τέχνη Οίνου θα αναπτυχθεί το θέμα: «Κρασί και Γαστρονομία», όπου στις 10-11.30 π.μ., θα γίνει ανάλυση για το κρασί στην εστίαση και το σέρβις του κρασιού. Στις 12-12.45 μ.μ., θα αναλυθεί το θέμα το σέρβις του κρασιού, μύθοι και αλήθειες, στις 12.45-13.45 μ.μ., θα αναλυθεί το θέμα: «Κρασί και φαγητό» θεωρητική και βιωματική προσέγγιση της συνδυαστικής φαγητού και κρασιού.

Στις 14.15-15.30 μ.μ., θα γίνει ξενάγηση των συμμετεχόντων στο οινοποιείο και παρουσίαση της οινοποιητικής διαδικασίας.

Τέλος, στις 15.30-17.00 μ.μ., θα γίνει γευσιγνωσία οίνων από τα οινοποιεία της Δράμας, Κτήμα Παυλίδη, Κτήμα Τέχνη Οίνου, Nico Lazaridi και Oenops.