Home > νέα > Βραβεύτηκε από το Δήμο Δοξάτου, ο Δραμινός διασώστης Λυτέρης Λύρατζης για τη συμμετοχή του στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στους σεισμούς της Τουρκίας

Βραβεύτηκε από το Δήμο Δοξάτου, ο Δραμινός διασώστης Λυτέρης Λύρατζης για τη συμμετοχή του στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στους σεισμούς της Τουρκίας

Ο εθελοντής διασώστης Λευτέρης Λύρατζης μιλάει στον «Π.Τ.»

«Πρέπει  ν’ αφήσεις πίσω σου

το συναίσθημα για να είσαι

αποδοτικός» στη διάσωση»

► Βραβεύτηκε από το Δήμο Δοξάτου, ο Δραμινός διασώστης Λυτέρης Λύρατζης για τη συμμετοχή του στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στους σεισμούς της Τουρκίας

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕΓΑΛΗ στιγμή για την Κοινότητα Αγίας Παρασκευής αλλά και του Δήμου Δοξάτου και φυσικά του Νομού Δράμας, η στιγμή της βράβευσης του νεαρού εθελοντή διασώστη και μέλους της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, Λευτέρη Λύρατζη.

Ο νεότατος εθελοντής διασώστης και φοιτητής, συμμετείχε ως μέλος της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης του Παραρτήματος της Καβάλας, για την μεγάλη του προσφορά στους σεισμούς της Τουρκίας που έγιναν τον περασμένο μήνα. Ο ίδιος, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή, στην πρώτη γραμμή, προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση συνανθρώπων μας που βρέθηκαν σε τραγική θέση, από τους μεγάλους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

Πριν από τη βράβευσή του από το Δήμο Δοξάτου και την Κοινότητα Αγ. Παρασκευής, ο κ. Λύρατζης βραβεύτηκε πριν από λίγες ημέρες στην Καβάλα και από τον υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Παναγιωτόπουλο, για την παρουσία τους στις περιοχές που χτύπησε ο εγκέλαδος, δίνοντας ένα ηχηρό μήνυμα αλληλεγγύης σε όσους έχασαν τα συγγενικά τους πρόσωπα αλλά και τα υπάρχοντά τους εκείνες τις δύσκολες μέρες.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, στην τελετή βράβευσης που έγινε στην αίθουσα δεξιώσεων του Ιερού Ναού της Αγίας Παρασκευής, παραβρέθηκαν ο πατέρας του κ. Κωνσταντίνος Λύρατζης, η μητέρα του κα. Κατερίνα Τσιαμούρα και συγγενείς του, καθώς και η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κα. Παπαζώτου, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Λουλούδης, ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών κ. Καραμπακάλης,  ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Παρασκευής κ. Στάθης, ο δημοτικός σύμβουλος Δράμας κ. Ηλιόπουλος, καθώς και πλήθος χωριανών.

Σήμερα, ο Λευτέρης Λύρατζης, μένει από το 2019 στην Καβάλα, όπου μάλιστα σπουδάζει στο Τμήμα Πληροφορικής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) και παράλληλα συμμετέχει στο Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.

Ο σκύλος μέλος της Ομάδας

Στην ερώτηση αν για να πάει στην Τουρκία επιλέχθηκε ή δήλωσε εθελοντικά τη συμμετοχή του, μας λέει: «Βγαίνει μια σχετική ανακοίνωση και ο καθένας στη συνέχεια δηλώνει για να πάει. Ακόμα χρειάζεται να έχεις και τον κατάλληλο εξοπλισμό, γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να πας. Χρειάζεται να έχεις μαζί σου έναν εξοπλισμό προστασίας, παπούτσια και άλλα απαραίτητα και από εκεί και πέρα γίνεται μια διαλογή των ατόμων που θα πάνε».

Απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, σημειώνει ότι «στάλθηκε μία ομάδα στην Τουρκία στην οποία ήμασταν 28 διασώστες συν το ειδικά εκπαιδευμένο σκυλί, 29 άτομα. Ο σκύλος είναι διασώστης και τον υπολογίζουμε έτσι».

Μια χαοτική κατάσταση

Ερωτώμενος για την κατάσταση που αντιμετώπισαν όταν έφτασαν, τι ήταν εκείνο που είδαν, ο κ. Λύρατζης τονίζει στον «Π.Τ.»: «Με το  που φτάσαμε, η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν να βλέπουμε αριστερά δεξιά παντού πεσμένα κτίρια, διασωστικά συνεργεία να δουλεύουν παντού, κόσμος να φωνάζει και κυρίως οι συγγενείς, γιατί ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Είχε πάρα πολύ κρύο και σε λιγότερο ανά 50 μέτρα υπήρχαν φωτιές αναμμένες. Ο κόσμος έκαιγε κυριολεκτικά ό,τι έβρισκε. Από παγκάκια, παντζούρια, ντουλάπια και ό,τι μπορούσε να καεί το έριχναν στη φωτιά. Υπήρχαν παντού πολλά συσσίτια με σούπες κυρίως για να είναι ζεστό φαγητό και άφθονο ρύζι».

 

Αφήνεις πίσω το συναίσθημα για να αποδώσεις

Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «όταν φτάσαμε, δεν προλάβαμε να στήσουμε camp, γιατί οι εντολές από τους ανωτέρους ήταν να πάμε άμεσα να επιχειρήσουμε. Με το που φτάσαμε ήταν νύχτα, αλλάξαμε στο δρόμο και πήγαμε απευθείας στο πεδίο να επιχειρήσουμε».

Ερωτώμενος για τα συναισθήματα που δημιουργούνται εκείνη την στιγμή που αρχίζουν να ψάχνουν στα χαλάσματα, ο κ. Λύρατζης λέει ότι, «το πρώτο πράγμα που νιώθεις είναι ένα σοκ για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια όμως, πρέπει όλα αυτά τα συναισθήματα να τα αφήσουμε στην άκρη και να μπούμε στο έργο. Η αλήθεια είναι ότι, όταν έχεις αυτά τα συναισθήματα, δεν γίνεσαι τόσο ικανός για να δώσεις το 100% της  απόδοσής σου. Πρέπει ν’ αφήσεις πίσω σου το συναίσθημα και να δουλέψεις για να είσαι αποδοτικός. Και στη συγκεκριμένη κατάσταση, έπρεπε να δώσουμε παραπάνω από το 100% του εαυτού μας και της δύναμης μας. Ήταν τόσο δύσκολη η κατάσταση».

Όσον αφορά το ζήτημα για τα «μπράβο τους Έλληνες» και τις ευχαριστίες που εισέπραξαν από τον κόσμο, μας λέει: «Φώναζαν μπράβο και μάλιστα μας έλεγαν και ευχαριστώ στα ελληνικά, ειδικά στο Καπαλί Τσαρσί στην αγορά της Κωνσταντινούπολης όταν γυρίζαμε, μας υποδέχθηκαν με χειροκροτήματα και επιφωνήματα».

Η βράβευση

Κατά την μικρή και σεμνή τελετή βράβευσης, χαιρετισμό απηύθυνε αρχικά ο πρόεδρος της Κοινότητας Αγ. Παρασκευής κ. Στάθης, ο οποίος αναφέρθηκε σε ένα σύντομο βιογραφικό του βραβευθέντα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι, ο Λευτέρης Λύρατζης ήταν ο μοναδικός που συμμετείχε στην Ελληνική Ομάδα Διάσωσης από την Ανατολική Μακεδονία.

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Δοξάτου: κ. Καραμπακάλης, η κα. Παπαζώτου και ο κ. Λουλούδης.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Λευτέρης Λύρατζης ευχαρίστησε όλους για τη βράβευση, τονίζοντας ότι «σε τέτοιες αντίξοες συνθήκες δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα μεταξύ μας» και σημείωσε ότι, «θα πρέπει και όλοι εμείς να είμαστε έτοιμοι για μια δύσκολη κατάσταση όπως αυτή στην Τουρκία αλλά και γενικότερα θα πρέπει να έχουμε έναν μηχανισμό άμυνας».

Την τιμητική πλακέτα προς τον Λ. Λύρατζη παρέδωσε η αντιδήμαρχος κα. Παπαζώτου, τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι, «ένας τόπος μεγαλώνει όταν γεννάει τέτοιους ανθρώπους όπως ο Λευτέρης. Είναι ένας άξιος άνθρωπος, γιατί θεωρώ ότι η αυτοθυσία είναι η μεγαλύτερη προσφορά. Όταν ένας άνθρωπος πηγαίνει εκεί, δίνει τη μάχη και είναι έτοιμος για όλα».