Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινά η διαδικασία μελετών για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων στο Δ. Δράμας

Ξεκινά η διαδικασία μελετών για ενεργειακή αναβάθμιση σχολικών μονάδων στο Δ. Δράμας

Συζήτηση στα προ ημερησίας θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας

Ξεκινά η διαδικασία μελετών για ενεργειακή

αναβάθμιση σχολικών μονάδων στο Δ. Δράμας

► 58 ακίνητα στο Δήμο Δράμας περιέχονται στο υπερταμείο

► Συζήτηση για την ανύπαρκτη επένδυση σε δημοτική έκταση στο Μαυρόβατο

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ της Τρίτης 18 Σεπτεμβρίου (χθες), συνήλθε το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στην 18η Τακτική Συνεδρίασή του, προκειμένου να συζητήσει και να εξετάσει διάφορα ζητήματα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, συζητήθηκαν και δύο έκτακτα θέματα. Το πρώτο αφορούσε τη λειτουργική αναβάθμιση συστήματος συλλογικής εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών ή και άλλων προϊόντων κατά την έννοια του νόμου 2939/2001 και βελτίωση μεθοδολογίας διαχείρισής του και υποστηρικτικές ενέργειες του Δήμου Δράμας συνολικής δαπάνης 67.048,12 ευρώ.

Στο θέμα αυτό, ο επικεφαλής της «Πόλης+Ζωής» κ. Μλεκάνης σημείωσε ότι το θέμα δεν είναι έκτακτο και έχει ήδη τεθεί από το Μάιο. Το θέμα αφορούσε τη διαδικασία συλλογής χαρτιού και χαρτονιού και ψηφίστηκε ομόφωνα.

Μελέτες ενεργειακής αναβάθμισης σχολείων

Το δεύτερο έκτακτο, αφορούσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων εκπόνησης μελετών για την ενεργειακή αναβάθμιση τεσσάρων σχολικών μονάδων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μλεκάνης, συμφώνησε να μπουν στη συγκεκριμένη διαδικασία 4 συγκεκριμένες σχολικές μονάδες. Όπως είπε, παλαιότερα είχαν ξεκινήσει κάποιες μελέτες οι οποίες δεν τελεσφόρησαν ενώ σημείωσε ότι είναι άγνωστο που βρίσκονται αυτές και όλο αυτό έρχεται μερικούς μήνες πριν τις εκλογές. Όπως είπε επίσης, καλό θα ήταν να δημοπρατηθούν όλες μαζί οι μελέτες – 4 στον αριθμό – ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έκπτωση για το Δήμο.

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020», αναρωτήθηκε «γιατί επιλέχθηκε η διαδικασία των συνοπτικών διαγωνισμών, με αποτέλεσμα να υπάρχουν μικρές εκπτώσεις με διαγωνισμό χαμηλής προφοράς».

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στεφανίδης, τόνισε ότι «ο κατακερματισμός και η μη ομαδοποίηση των έργων, δεν δημιουργούν συνθήκες ανταγωνισμού με ενδεχόμενο να υπάρχει μεγάλη μείωση σε σχέση με το κόστος. Κάποιοι άνθρωποι που επιζητούν τον ανταγωνισμό, δημιουργούν ασφυκτικές δικλίδες στη μη εφαρμογή του».

Ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Παπαδόπουλος, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, είπε ότι «έχει να κάνει με την συντόμευση των διαδικασιών. Ένα γραφείο που θα έχει να κάνει 4 μελέτες, αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να τις εκπληρώσει άμεσα και γρήγορα σε χρόνο, όσο 4 διαφορετικοί μελετητές. Προσπαθούμε να συμπτύξουμε το χρόνο».

Στη δευτερολογία του ο κ. Μλεκάνης τόνισε ότι «πρόκειται για κατάτμηση στην ουσία ενός έργου και δεν συμφέρει στο Δήμο. Σε ένα μεγαλύτερο διαγωνισμό ύψους 150.000 ευρώ και πλέον, μεγαλύτερες εταιρείες παίρνουν μέρος και σε συντομότερο χρόνο τελειώνουν το σύνολο των μελετών, απ’ ότι τη μία μελέτη οι μικρές εταιρείες».

Τέλος το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με την «Πόλη+Ζωή» να ψηφίζει λευκό, η «Νέα Εποχή – Νέα Δράμα» ψήφισε ναι, η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» το καταψήφισε, ενώ η παράταξη «Project Δράμα 2020» ψήφισε επίσης λευκό.

DHMOTIKO SYMBOYLIO 1

Ακίνητα Δημοσίου στο υπερταμείο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, ο κ. Μλεκάνης ενημέρωσε για ένα ζήτημα που αφορά διάφορα ακίνητα ενδιαφέροντος του Δήμου. Όπως είπε, σύμφωνα με το ΦΕΚ 2317Β/19-6-2018, παρέχεται η εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών, να μεταβεί σε κάθε αναγκαία πράξη για τη μεταβίβαση ακινήτων στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (το γνωστό μας υπερταμείο), 10.119 ακινήτων, κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως σημείωσε, από την έρευνα που έκανε ο ίδιος, από αυτά τα ακίνητα, 58 βρίσκονται στο Δήμο Δράμας και όχι ιδιοκτησίας του, ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία. Πολλοί Δήμοι έχουν ξεκινήσει μια έρευνα, για το αν υπάρχει ενδιαφέρον από τους ίδιους και για το κατά πόσο μπορούν να παρέμβουν, ούτως ώστε κάποια ακίνητα ιδιαίτερης σημασίας, να μην μπουν σ’ αυτή τη διαδικασία για 100 χρόνια (μνημονιακή δέσμευση).

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, διαπίστωσε ότι υπάρχουν και ακίνητα ενδιαφέροντος του Δήμου Δράμας. Δειγματοληπτικά είπε ότι πρόκειται για εκτάσεις του Καπνολογικού Ινστιτούτου, είναι κάποια οικόπεδο του Δημοσίου για τα οποία υπήρχε ενδιαφέρον από το Δήμο για να γίνουν δημοτικά κτίρια, αρκετά κτίρια στη Νέα Σεβάστεια και αλλού, η έκταση όπου είχε ξεκινήσει μια συζήτηση για καταφύγιο ζώων, ένα ακίνητο στην οδό Ρόδο, κάποια άλλα στα όρια του στρατοπέδου «Ανδρικάκη».

Σε απάντηση αργότερα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σολάκης, είπε ότι θα αναζητήσει το σχετικό ΦΕΚ και θα εξετάσει το ζήτημα αυτό για να δουν τι μπορεί να κάνει ο Δήμος.

Υπόθεση χωραφιών Μαυροβάτου

Το ζήτημα της υπόθεσης που αφορά παραχώρηση κάποιων στρεμμάτων σε ομογενή επενδυτή από τη Ρωσία στην περιοχή του Μαυροβάτου, ο οποίος σήμερα ζει στην Ελλάδα, τέθηκε αρχικά από τον κ. Μλεκάνη, αλλά και από τον κ. Ηλιόπουλο. Η έκταση αυτή είχε παραχωρηθεί με τίμημα περίπου 40 ευρώ ανά στρέμμα στις αρχές της δημοτικής αρχής Μαμσάκου για κάποια επένδυση που ήθελε να κάνει. Βέβαια η επένδυση αυτή μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, ο επενδυτής, έχει καταθέσει από πέρυσι αίτημα στον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδότηση, παρουσιάζοντας τα χωράφια αυτά στην κατηγορία της αγρανάπαυσης και  ήδη έχει πάρει επιδοτήσεις, ενώ ετοιμάζεται να πάρει και νέα επιδότηση στη συνέχεια. Όπως ισχυρίστηκε η αντιπολίτευση πρόκειται για παρανομία και ότι δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως επένδυση, ενώ παρουσιάζει τα χωράφια στον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιδοτήσεις.

Η συζήτηση πήρε έκταση, και ζητήθηκε από την αντιπολίτευση η μη συνέχιση της διαδικασίας παραχώρησης των στρεμμάτων αυτών στον επενδυτή και η μη ανανέωση της διαδικασίας. Μάλιστα ο κ. Μλεκάνης ζήτησε να υπάρξει άμεσα απόφαση του σώματος, να διακοπή η σύμβαση του Δήμου με τον επενδυτή.

Στα λεγόμενά του ο κ. Ηλιόπουλος, κατέθεσε έγγραφο, στο οποίο εμφανίζεται να έχει καταθέσει ένσταση κατά της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας (399/2018), που αφορά την παράταση της «σύμβασης μακροχρόνιας εκμίσθωσης τμήματος 190.000 τετραγωνικών μέτρων του αρ. 811 κοινόχρηστου τεμαχίου, αγροτικού κλήρου Τ.Κ. Μαυροβάτου». Η ένσταση του κ. Ηλιόπουλου κατατέθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας –  Θράκης. Να σημειώσουμε ότι εξ αρχής ακόμα αυτής της θητείας, ο κ. Ηλιόπουλος και όλες οι αντιπολιτεύσεις, αμφισβητούσαν την εν λόγω επένδυση, η οποία τελικά μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει.

Μετά από σχετικά έντονη συζήτηση κατά διαστήματα, απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, σημείωσε σχετικά: «Από την πρώτη στιγμή έθεσα το θέμα των συμφερόντων του Δήμου. Από τη στιγμή που τίθεται συνέχεια το θέμα της νομιμότητας, όποιος δεν ενέχει θέμα νομιμότητας στις πράξεις του λογοδοτεί και υπάρχει η συγκεκριμένη νομοθεσία και επιβαρύνει την οποιαδήποτε δράση του. Δεν υπάρχει περίπτωση μέσα στο σώμα, να υπερασπιστώ παρανομίες. Με τίποτα. Αυτό  που είχα τονίσει από την αρχή, είναι ότι υπάρχει ένα τίμημα διπλάσιο στο Δήμο. Θα ερωτηθεί η νομική σύμβουλος του Δήμου και αν δεν ενέχει νομιμότητα, εδώ είμαστε από κοινού, θα πάρουμε μια απόφαση. Δεν καλύπτω κανέναν, δεν προστατεύω κανέναν. Ξεκάθαρα».