Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκίνησαν τα έργα φυσικού αερίου επί της οδού Βενιζέλου με κλειστή όλη την οδό-Την υπομονή των Δραμινών για την όχληση ζητάει η ΔΕΔΑ

Ξεκίνησαν τα έργα φυσικού αερίου επί της οδού Βενιζέλου με κλειστή όλη την οδό-Την υπομονή των Δραμινών για την όχληση ζητάει η ΔΕΔΑ

Την υπομονή των Δραμινών για την όχληση ζητάει η ΔΕΔΑ

Ξεκίνησαν τα έργα φυσικού

αερίου επί της οδού Βενιζέλου

με κλειστή όλη την οδό

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου, τα έργα εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου επί της οδού Βενιζέλου, όπως είχε ανακοινωθεί στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την εταιρεία της ΔΕΔΑ.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, το έργο της εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου στην πόλη της Δράμας, ξεκίνησε από τα μέσα του 2021 και συγκεκριμένα από την περιοχή της ανάπλασης του έργου ΒΑΑ επί της οδού 19ης Μαΐου και των γύρω οδών καθώς ήταν ήδη σε εξέλιξη τα έργα εκείνα, και συνεχίστηκε από τη βόρεια πλευρά της Δράμας γύρω από το Νοσοκομείο, συνεχίστηκε το 2021 στη δυτική πλευρά και στις περιοχές γύρω από τις οδούς Γούναρη, Κ. Παλαμά, Τσιμισκή κτλ. και κατέβηκε στην οδό Περδίκκα.

Αυτή την εποχή, το έργο συνεχίζεται από την νότια πλευρά της πόλης στην περιοχή του Προαστίου Δράμας και πλέον έχει ξεκινήσει το σημαντικό έργο επί της οδού Βενιζέλου, η οποία αποτελεί μιας από τις κεντρικότερες οδούς της πόλης με ιδιαίτερη εμπορική κίνηση. Και αυτό σίγουρα θα αποτελέσει πρόβλημα, μιας και για αρκετές ημέρες, η οδός θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση των έργων.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι, τα έργα εγκατάστασης του δικτύου φυσικού αερίου, διεξάγονται αποκλειστικά με εργολαβίες της ΔΕΔΑ και δεν εμπλέκεται κανένας τοπικός φορέας στο έργο (Δήμος, Περιφέρεια και άλλοι).

Μάλιστα, αρκετοί είναι εκείνοι που σχολιάζουν στα διάφορα social media ότι πρόκειται για ένα προεκλογικό έργο, η αλήθεια είναι όμως διαφορετική, καθώς η όλη διαδικασία έχει ξεκινήσει εδώ και μερικά χρόνια, με τους διαγωνισμούς να ολοκληρώνονται εντός του 2020 και τα έργα να ξεκινούν το 2021.

Να σημειωθεί ότι, τα έργα του δικτύου έχουν ξεκινήσει ταυτόχρονα στις έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα) και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024.

Η ανακοίνωση της εταιρείας

Στο φύλλο του περασμένου Σαββάτο, ο «Πρωινός Τύπος» δημοσίευσε μια ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για την έναρξη των έργων στην οδό Βενιζέλου, με την οποία η εταιρεία προανήγγειλε το συγκεκριμένο, ενώ αναφερόταν στις ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στην περιοχή της οδού και κυρίως στην πιθανότητα αποκάλυψης ευρημάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος κατά τις εργασίες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το έργο έχει ήδη ξεκινήσει από την περιοχή του Επισκοπείου Μητροπόλεως Δράμας και κατεβαίνει προς το κέντρο της πόλης, μιας και στη διασταύρωση της οδού Βενιζέλου με την οδό Περδίκκα, γίνεται η σύνδεση του αγωγού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η οδός Βενιζέλου είναι ένας δρόμος με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον, ενώ στο υπέδαφός της έχουν ήδη βρεθεί αρκετά σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αυτό που είναι γνωστό μέχρι στιγμής, είναι ότι επί της οδού Βενιζέλου υπάρχει ήδη ένας τάφος της ρωμαϊκής εποχής, η θέση του οποίου προσδιορίζεται έξω από το περίβολο των βυζαντινών τειχών και κοντά στο Ναό των Ταξιαρχών της οδού.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ πιθανόν να βρεθούν και άλλα ενδιαφέροντα αρχαιολογικά ευρήματα, όπως για παράδειγμα στην περίπτωση της οδού Δούκα Ζέρβα, όπου κατά την εκσκαφή εργασιών για το δίκτυο φυσικού αερίου, βρέθηκαν σημεία οικισμού που αποδεικνύουν ότι η Δράμα είχε ζωή κατά τα ελληνιστικά και ρωμαϊκά χρόνια  και ήταν μάλιστα αποικία των Φιλίππων.

Όπως μας λένε μηχανικοί των εργασιών αυτών, όλα αυτά γίνονται με ιδιαίτερα προσοχή, των εκσκαφών προηγείται η αρχαιολογία και καταγράφεται ότι βρεθεί.

Για την ολοκλήρωση του έργου, η εταιρεία έχει δώσει χρονοδιάγραμμα μέχρι και 28 Φεβρουαρίου, παρ’ όλα φαίνεται ότι οι εργασίες επί της οδού θα ολοκληρωθούν πριν από την καταληκτική ημερομηνία.

Γεγονός είναι πάντως, ότι, ήδη έχουν ξεκινήσει παράπονα από τους συμπολίτες μας, είτε πρόκειται για καταστηματάρχες και εμπόρους της περιοχής, είτε για τους κατοίκους, οι οποίοι δυσκολεύονται να μεταβούν στις δουλειές τους ή στις οικίες τους.

Πέρα απ’ όλα αυτά, αξίζει να σημειωθεί ότι η σύνδεση του φυσικού αερίου στην πόλη, θα αλλάξει στο επόμενο διάστημα πολλά πράγματα, τόσο επιχειρηματικά, εμπορικά, όσο και στα νοικοκυριά με φθηνότερο καύσιμο και αυτό είναι σημαντικό.

Το έργο στην ΠΑΜΘ

Το σύνολο του έργου φυσικού αερίου για την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έχει συνολικό προϋπολογισμό 56.563.97  ευρώ, από τα οποία δημόσια δαπάνη είναι περίπου 29.608.000 ευρώ και καλύπτεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ κατά 26.955.558 ευρώ. Πριν από την έναρξη των έργω, το δίκτυο φυσικού αερίου στην ΠΑΜΘ, εκτινόταν σε 150 χιλιόμετρα, με το οποίο εξυπηρετούνται εμπορικές, βιοτεχνικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις. Στη Δράμα για παράδειγμα, είχε συνδεθεί η Βιομηχανική Περιοχή Δράμας, το Νοσοκομείο και ελάχιστα άλλα σημεία.

Πλέον με τα πρώτα σημεία του δικτύου, έχουν συνδεθεί και αρκετά νοικοκυριά στην πόλης μας.