Home > Πρώτο Θέμα > Το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπράτηση για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Δήμου Δράμας

Το φθινόπωρο αναμένεται η δημοπράτηση για τη Μονάδα Μηχανικής Διαλογής Δήμου Δράμας

Ημερίδα στην Καβάλα για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων

Το φθινόπωρο αναμένεται

η δημοπράτηση για τη Μονάδα

Μηχανικής Διαλογής Δήμου Δράμας

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων στην Προσοτσάνη, προβλήματα στο Δήμο Δοξάτου – Το πρόγραμμα «όσο πετάω τόσο πληρώνω» στο Δοξάτο

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ημερίδα με θέμα την επίσπευση υλοποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, είχαμε αναφερθεί σε μια πρώτη φάση στην χθεσινή μας έκδοση (Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017).

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 6 Ιουλίου στην Καβάλα, με την παρουσία του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλο, τον γενικό γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπ. Εσωτερικών κ. Καπετάνιο, τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης κ. Σάββα, τον περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Μέτιο, τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων ΑΜΘ και δήμαρχο Αλεξανδρούπολης κ. Λαμπάκη, τον πρόεδρο της ΔΙΑΑΜΑΘ και δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, πλήθος δημάρχων από όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ, αντιδημάρχων και πολλοί άλλοι. Παρόντες από τη Δράμα ήταν επίσης, οι δήμαρχοι Δοξάτου κ. Δαλακάκης, η δήμαρχος Παρανεστίου κα. Σωτηριάδου και ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Λύσσελης.

Κατά τη διάρκεια των εξειδικευμένων συζητήσεων, τέθηκαν, συζητήθηκαν και καταγράφηκαν σοβαρά προβλήματα που εντοπίστηκαν από τους εμπλεκόμενους και πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου να προχωρήσει με γρήγορους ρυθμούς η υλοποίηση τόσο των Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων των Δήμων όσο και των υπερτοπικών έργων διαχείρισης με τα οποία ασχολείται η ΔΙΑΑΜΑΘ, ως ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

 

116 εκατ. € το πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ

Σε δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης χθες το μεσημέρι, ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μαμσάκος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα της ημερίδας, ενώ έδωσε έμφαση στο ότι υπήρξαν ξεχωριστές συναντήσεις των Δήμων της Περιφέρειας με τα στελέχη των υπουργείου και της διαχείρισης  απορριμμάτων, «για να επισπεύσουμε ουσιαστικά τις χρηματοδοτήσεις ενόψει των προσκλήσεων που βγαίνουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων».

Όπως τόνισε σ’ αυτό το σημείο, «οι συνολικές χρηματοδοτήσεις της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, σχετικά με έργα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αγγίζει το ποσό των 116 εκατ. ευρώ».

 

Γραφειοκρατικές αγκυλώσεις

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε στις διαδικασίες όλων αυτών των έργων λέγοντας: «Επειδή όμως γνωρίζεται πολύ καλά, ότι πάντα σ’ αυτές τις διαδικασίες υπάρχουν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, επισπεύσαμε αυτή την ημερίδα για να μπορέσουμε να προσπεράσουμε πολλές φορές προβλήματα που δεν λύνονται και αργοπορούν μέσα από τις υπηρεσίες, ώστε να προχωρήσουμε τον Περιφερειακό Σχεδιασμό», ενώ θεώρησε ότι «υπήρξε μια πολύ αγαστή συνεργασία να μπορέσουμε να μπορέσουμε να περάσουμε και να προσπεράσουμε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που δυστυχώς κολλάνε πολλές φορές κάποιες χρηματοδοτήσεις, έτσι ώστε και ο Περιφερειακός Σχεδιασμός να προχωρήσει, αλλά και λεφτά να πέσουν στην τοπική οικονομία και να βοηθήσουμε πάνω απ’ όλα και πρώτα απ’ όλα τους συμπολίτες μας.»

aporrimmta 01

Η δήμαρχος Καβάλας κα. Τσανάκα στο βήμα της ημερίδας. Καθιστοί: ο δήμαρχος Δράμας και πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Μαμσάκος, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Λαμπάκης, ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος.

Τα έργα στο Δήμο Δράμας

Ερωτώμενος για τα έργα στη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο Δράμας, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι, «στη Δράμα, προβλέπεται να γίνει η Μονάδα Μηχανικής Διαλογής που ήδη υπάρχει το 1 εκατ. € και θεωρώ ότι μέσα στον Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο θα γίνει και δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου. Στη συνέχεια είναι σε καλή σειρά ωριμότητας η Μονάδα Προδιαλεγμένων που το πρόγραμμα έχει κατατεθεί στο ΥΜΕΠΕΡΡΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) και αγγίζει το 1.650.000 €, έχουμε έτοιμη και θα αποτελέσει πιλότο το «Πράσινο Ταμείο» προϋπολογισμού περίπου 500.000 € και μέσα στη διαχείριση των απορριμμάτων, θέλουμε να δημιουργήσουμε και μια αναβάθμιση του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, έτσι ώστε να ενισχύσουμε το κομμάτι της ανακύκλωσης».

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα όλων αυτών, είπε ότι «κάποια έργα θα ξεκινήσουν το 2017, αλλά καταλυτικός χρόνος δημοπρατήσεων αναδόχων και ξεκινήματος όλων αυτών των εργασιών θα είναι το 2018.»

 

ΧΥΤΥ Καβάλας

Αναφερόμενος στο νέο ΧΥΤΥ (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) Καβάλας που πρόκειται να κατασκευαστεί, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι κάποια στιγμή στη συζήτηση υπήρξε μια εμπλοκή, που όμως τελικά ξεπεράστηκε και δεν υπάρχει πρόβλημα. Όπως είπε συγκεκριμένα, «με καλή θέληση και βούληση και συζήτηση με όλους τους υπηρεσιακούς και κυβερνητικούς παράγοντες, θεωρώ ότι ξεπεράσαμε κι αυτό το θέμα. Ξεκινάει το νέο κύτταρο αδειοδότησης και «ξεκολλάει» το κομμάτι αδειοδότησης του χώρου και θεωρώ ότι συνεννοηθήκαμε επί της διαδικασίας για το πώς θα λυθεί αυτό το ζήτημα και έχουμε δρομολογήσει συναντήσεις με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να προχωρήσουμε κανονικά στη δημοπράτηση του νέου ΧΥΤΥ.»

Να σημειώσουμε εδώ, ότι, είναι σημαντικό να ξεκινήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η κατασκευή του ΧΥΤΥ Καβάλας, γιατί με την ολοκλήρωσή του, ολόκληρος ο νομός Δράμας θα πηγαίνει εκεί τα υπολείμματα των απορριμμάτων του. Αυτή τη στιγμή όπως είναι γνωστό, οι Δήμοι του Νομού Δράμας τα μεταφέρουν στο ΧΥΤΥ Παλαιοκάστρου με αυξημένο κόστος μεταφοράς, πράγμα για το οποίο υπήρξαν και σχετικά αυξήσεις στα δημοτικά τέλη όλου του Νομού Δράμας.

Με την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ Καβάλας, θα μειωθεί η απόσταση και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν μειώσει και στα δημοτικά τέλη κάποια στιγμή.

 

Δαλακάκης: Όσο πετάω – τόσο πληρώνω

Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε χθες ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δαλακάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην ημερίδα για τον ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ, λέγοντας ότι τα τελικά συμπεράσματα από την όλη υπόθεση είναι θετικά, ενώ σημείωσε ότι ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Φάμελλος, έκανε ιδιαίτερα αναφορά και στην λεγόμενη κυκλική οικονομία, που βασίζεται στην επαναχρησιμοποίηση των υλικών.

«Αυτό που είναι καλό και θετικό για εμάς, είναι ότι ως στόχο έχει να εφαρμόσει ένα σύστημα, που βασίζεται στο: όσο πετάω – τόσο πληρώνω», είπε ο κ. Δαλακάκης και συνέχισε: «Αυτό το σύστημα πήγαμε να το εφαρμόσουμε εμείς πέρυσι, αλλά δεν υπήρχε το νομοθετικό πλαίσιο. Το είχαμε ζητήσει να γίνει πιλοτικά πέρυσι στο Δήμο Δοξάτου, και μας το αρνήθηκαν επειδή δεν υπήρχε η νομοθεσία, αλλά τώρα ο κ. Φάμελλος σκοπεύει να το εντάξει.»

Ο κ. Δαλακάκης εξήγησε ότι αυτή τη στιγμή, ο πολίτης πληρώνει τέλη καθαριότητας με βάση τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού του στο λογαριασμό της ΔΕΗ. «Αυτό όμως το σύστημα είναι κοινωνικά άδικο. Γιατί μπορεί κάποιος που έχει τα ίδια τετραγωνικά με έναν άλλον να ανακυκλώνει περισσότερο και ένας άλλο όχι. Στην ανακύκλωση όλα γίνονται δωρεάν, ενώ στη ρίψη των απορριμμάτων έχουμε τέλη ταφής. Όταν λοιπόν κάνεις καλή ανακύκλωση και πληρώνεις τα ίδια με έναν άλλον που δεν κάνει, τότε δεν έχεις κίνητρο να συνεχίσεις να κάνεις ανακύκλωση», τονίζει ο δήμαρχος Δοξάτου.

Πώς λειτουργεί λοιπόν το σύστημα; «Αποσυνδέουμε τα τέλη καθαριότητας από το λογαριασμό της ΔΕΗ, αλλά πρέπει να αγοράζεις σακούλες σκουπιδιών από το Δήμο για να βάζεις εκεί τα σκουπίδια σου και όχι την ανακύκλωση. Όσο περισσότερες σακούλες αγοράζεις από το Δήμο, τόσο περισσότερο πληρώνεις και ανάλογα στο σύνολο της χρονιάς και άρα επιβαρύνεσαι περισσότερο».

Όπως λέει ο κ. Δαλακάκης, μόλις υπάρξει το νομοθετικό πλαίσιο, θα ξεκινήσει πιλοτικά από την Κοινότητα Αγοράς στο Δήμο του και ανάλογα θα προχωρήσει και στις άλλες Κοινότητες.

Τέλος, ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ο στόλος των απορριμματοφόρων του Δήμου έχει προβλήματα, ενώ ήδη έχει ενοικιάσει δύο απορριμματοφόρα για να τα λειτουργήσει με δικά του έξοδα, μέχρι να δουν αν μπορούν να διορθωθούν αυτά του Δήμου ή όχι.

 

Λύσσελης: Πάρκο κομποστοποίησης

Γενικά θετικά είναι τα συμπεράσματα και του δημάρχου Προσοτσάνης κ. Λύσσελη από την ημερίδα για το ΠΕΣΔΑ της Περιφέρειας στην Καβάλα. Όπως είπε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», «φάνηκε η διάθεση του υπουργείου να βοηθήσει στο ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ ο κ. Φάμελλος έδειξε να είναι καλός γνώστης της όλης κατάστασης που επικρατεί».

Σε ανάλογη ερώτηση για το Δήμο Προσοτσάνης, ο κ. Λύσσελης μας απάντησε ότι, «ο Δήμος Προσοτσάνης έχει μια υψηλή ετοιμότητα στο Πάρκο Κομποστοποίησης και έναν ΣΜΑ που έχει και περιμένει την προκήρυξη του Μέτρου από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης για να ενταχθεί. Η μελέτη είναι έτοιμη σε επίπεδο τεχνικών δελτίων.

Για μας είναι ευκταίο και αναμένουμε να λειτουργήσει το ΧΥΤΥ Καβάλας, όπου εκεί αναμένεται από τον σχεδιασμό της ΔΙΑΑΜΑΘ να πηγαίνει και η δική μας περιοχή και έτσι να μειωθεί και το κόστος μεταφοράς τους. Είναι το 1/3 της απόστασης.»