Home > Αρθρα > Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

Ημεροδείκτης – Σχολιάζοντας την επικαιρότητα

ΗΜΕΡΟΔΕΙΚΤΗΣ – Γράφει ο Θανάσης Πολυμένης

 

Tι συμβαίνει στην Ιταλία; Είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας δίνει η Tod’s για την αποκατάσταση του Κολοσσαίου. Δυόμισι εκατομμύρια ευρώ έδωσε ο οίκος Fendi για εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης στη Fontana di Trevi. O οίκος Bulgari χορήγησε 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την αποκατάσταση της Σκαλινάτα στη Ρώμη αλλά και για την αποκατάσταση των Λουτρών του Καρακάλα. Ο οίκος Tod’s γιόρτασε το γεγονός με ένα τεράστιο γκαλά μέσα στο μνημείο, παρουσία και του τότε Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι (ναι, δεξίωση μέσα στο μνημείο). Ο οίκος Fendi πανηγύρισε την ολοκλήρωση των εργασιών με μια μεγάλη επίδειξη στη Fontana di Trevi, με προσκεκλημένους δημοσιογράφους, εκδότες, προσωπικότητες από ολόκληρο τον κόσμο (ναι, κάτι σαν κι αυτό που είχε στο μυαλό του ο οίκος Gucci για τον Παρθενώνα).

 

«Όχι» της ΕΕ στην Τουρκία για την απελευθέρωση βίζας

Με χαρά μου βλέπω, ότι η Ευρώπη προσπαθεί να αντισταθεί στην Τουρκία, αρνούμενη να δώσει την πολυπόθητη απελευθέρωση της βίας για τους Τούρκους πολίτες προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αν μη τι άλλο, όχι βέβαια ότι οι Τούρκοι δεν μπορούν έτσι κι αλλιώς να ταξιδεύουν προς την Ευρώπη…

… αλλά με την απελευθέρωση της βίζας, η Γερμανία τουλάχιστον, θα είχε γεμίσει από τον μισό πληθυσμό της Τουρκίας!

Οι υποτιθέμενες χιλιάδες των προσφύγων από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν κτλ., που επιθυμούν να φτάσουν στην Ευρώπη…

… θα είναι … νηπιαγωγείο μπροστά στα εκατομμύρια Τούρκων που θα κατακτήσουν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Για τον Ερντογάν, η απελευθέρωση της βίζας, είναι ένα από τα μεγάλα στοιχήματα της πολιτικής πρακτικής του.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Διεύρυνσης και Γειτονίας της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν, σε συνέντευξη Τύπου στην εφημερίδα «Ντι Πρέσε», τόνισε ότι στο θέμα της απελευθέρωση της βίζας, δεν μπορούν να γίνουν παραχωρήσεις απέναντι στην Τουρκία, γιατί θα χαθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διαπραγματεύεται μόνον με την Τουρκία αλλά και με άλλες χώρες, όπου, για παράδειγμα, οι Ουκρανοί έπρεπε να εκπληρώσουν πάνω από εκατό προϋποθέσεις για να ανταποκριθούν στα κριτήρια.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος εκτιμά πως η συνεργασία συμφέρει τόσο την Τουρκία όσο και την Ε.Ε., ενώ παρατηρεί πως μετά την αναστάτωση από την απόπειρα πραξικοπήματος και την εξωτερική κατάσταση -Συρία, Ρωσία, Ιράν – δεν υπάρχει ένα περιβάλλον στο οποίο η Τουρκία μπορεί να αισθάνεται άνετα και από αυτή την άποψη η Ευρώπη είναι ο μοναδικός αξιόπιστος εταίρος.

Απαντώντας στο ερώτημα εάν η ΕΕ έχει κατορθώσει να καταστήσει μη ελκυστική την μετάβαση προσφύγων στην Ελλάδα, επισημαίνει πως μετά την έναρξη της ισχύος της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας δεν υπάρχουν στην πράξη νέες αφίξεις στην Ελλάδα, ο αριθμός τους έχει μειωθεί κατά σχεδόν 98%.

«Οι άνθρωποι που ήταν αναγκασμένοι σε φυγή από τη Συρία, έχουν ήδη φύγει» σημείωσε. Κατά την άποψή του, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αυτό που εξακολουθεί να χωλαίνει είναι η διεκπεραίωση των διαδικασιών ασύλου στην Ελλάδα, γεγονός που καθυστερεί την επαναπροώθηση στην Τουρκία εκείνων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου.

Ο ίδιος είναι πεπεισμένος, όπως σημειώνει, ότι στο μέλλον το δρόμο για την Ευρώπη θα παίρνουν μόνον οι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν καμία άλλη διέξοδο παρά μόνον τη φυγή, ενώ θεωρεί πως από μία συνολική ευρωπαϊκή προοπτική είναι διαχειρίσιμες 50.000 νέες αφίξεις τον χρόνο, και ο αριθμός αυτός αφορά τη Διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου.

Σε ό, τι αφορά τη Διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου προς την Ιταλία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφέρει πως ένα 90% των ανθρώπων, που είναι σχεδόν αποκλειστικά οικονομικοί μετανάστες, φτάνουν από τη Λιβύη, η οποία συνιστά όχι μόνον πρόβλημα μετανάστευσης αλλά και ασφάλειας, και ως εκ τούτου στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης εκεί και η αναζήτηση αξιόπιστων εταίρων σε όλη την επικράτεια.

 

Οι ευκαιρίες δεν χάνονται…

Η Ελλάδα μπορεί να έχασε μια ευκαιρία για άλλη μια μεγάλη προβολή του Παρθενώνα μέσω του οίκου μόδας Gucci, όμως βρέθηκαν άλλοι που άρπαξαν την ευκαιρία και έκαναν πρόταση…

Η αρτηριοσκληρωτική γραφειοκρατία μας και η σακατεμένη μας προγονοπληξία, έδιωξαν για άλλη μια φορά, την ευκαιρία μιας ακόμα παγκόσμιας προβολής των ελληνικών μνημείων σε όλο τον πλανήτη!

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, μπορεί να διδάσκεται με πολλούς τρόπους, προς όλο τον πλανήτη με διάφορους τρόπους, πάντα βέβαια με εξαιρετική προσοχή και βαρύνουσα σημασία.

Κι ας αφήσουμε τα σάπια λόγια και τα κροκοδείλια δάκρυα περί της κοπής της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή από τα μαθήματα και άλλα τέτοια, γιατί έτσι γινόμαστε γελοίοι και γραφικοί!

Την ευκαιρία λοιπόν άρπαξε η πόλη του Ακράγαντα, στη Σικελία, η οποία αποφάσισε να καλέσει η ίδια τον οίκος μόδας Gucci να οργανώσει επίδειξη μόδας στους αρχαιοελληνικούς ναούς της.

Ο διευθυντής της Ελλάδα των Ναών (Valle dei Templi) Τζουζέππε Παρέλλο, δήλωσε σχετικά La Repubblica: «Έχουμε και εμείς ελληνικούς ναούς, ο οίκος Gucci ας έρθει, λοιπόν, εδώ». Κατά την άποψή του «μια τέτοια πρωτοβουλία θα είχε θετικό αντίκτυπο και για την όλη εικόνα της περιοχής».

Ο Τζ. Παρέλλο, παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι «μόνον παιδιά και σχολεία μπαίνουν δωρεάν στον αρχαιολογικό χώρο με τον ναό της Ήρας και της Ομόνοιας» και πως «όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να πληρώσουν, και να πληρώσουν πολύ».

Η ιταλική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι το 2015 και το 2016 η εταιρία Google νοίκιασε τον αρχαιολογικό χώρο του Ακράγαντα για διοργάνωση δείπνου με γνωστά ονόματα του διεθνούς χρηματοοικονομικού χώρου, γεγονός στο οποίο παραβρέθηκαν η Αντζελίνα Ζολί και η Σαρλίζ Θεόν. Η Google κατέβαλε εκατό χιλιάδες ευρώ.

«Αν πρόκειται για ενδιαφέρουσες και χρήσιμες πρωτοβουλίες, οι πόρτες μας είναι ανοικτές. Η προβολή είναι εγγυημένη, τόσο για εμάς όσο και για όποιον φιλοξενείται», καταλήγει ο υπεύθυνος της Κοιλάδας των Ναών της Σικελίας.

Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης -συμπεριλαμβανομένης της La Repubblica της τηλεόρασης της RAI – θέλησαν να παινέσουν την ελληνική απόφαση να μην διατεθεί η Ακρόπολη για επίδειξη μόδας χαρακτηρίζοντάς την «επίδειξη υποδειγματικής εθνικής υπερηφάνειας, παρόλο που η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες».

 

Αυτή η κυβέρνηση!

Αυτή η κυβέρνηση, γιατί αυτή είναι σήμερα στους κυβερνητικούς θώκους, φαίνεται ότι δεν τα πηγαίνει και τόσο καλά με τους αρχαιοελληνικούς θησαυρούς της χώρας!

Και το αποδεικνύει σε κάθε της ενέργεια… αφού ήδη προσπαθεί να τα κόψει τόσο από τα συγκεκριμένα μαθήματα στα σχολεία…

… ακόμα και ότι κάνει μια προσπάθεια να κλείσει Εφορείες Αρχαιοτήτων όπως αυτή της Δράμας και μετά τρέχουν οι βουλευτάδες, κυβερνητικοί και μη…

… αλλά κυρίως οι κυβερνητικοί για να μας πουν αύριο ότι … «κατόπιν ενεργειών μου…» παράμεινε η Εφορεία Αρχαιοτήτων, ή η Εθνική Τράπεζα στο Νευροκόπι και άλλα τέτοια ευτράπελα…

… που θυμίζουν αλλοτινά χρόνια…

… και περίτρανη απόδειξη, ότι σταμάτησαν τις ανασκαφές σε ένα ίσως από τα μεγαλύτερα μνημεία στην ελληνικότατη Μακεδονία στην Αμφίπολη, στον τύμβο Καστά…

Αν και για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί βαριά βιομηχανία, εμείς ξέρουμε μια χαρά να τα υποβιβάζουμε όλα εις το άπειρο της αφάνειας και της ανυπαρξίας μας και της στενοκεφαλιάς μας!

Το μνημείο στον τύμβο Καστά της Αμφίπολης, σήμερα θα μπορούσε να μας είχε ήδη αποκαλύψει τους θησαυρούς του και να λέμε περήφανα ποιος είναι αυτός ο τόπος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *