Home > Νέα > Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη για τις φωτιές Δηλώσεις περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου και ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης

Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Αλεξανδρούπολη για τις φωτιές Δηλώσεις περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου και ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης

Κυβερνητικό κλιμάκιο

στην Αλεξανδρούπολη

για τις φωτιές

Δηλώσεις περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου και ανακοίνωση της μείζονος αντιπολίτευσης

 

 

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπ. Επικρατείας κ. Βορίδη, βρέθηκε στην Αλεξανδρούπολη, όπου είχε διαδοχικές συσκέψεις και συναντήσεις με τοπικούς φορείς για την επίλυση των προβλημάτων που προκάλεσε η μεγάλη φωτιά στον Έβρο.

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε και ευρεία σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιο, τον υπ. Επικρατείας κ. Βορίδη καθώς και πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου.

Μετά το πέρας της σύσκεψης ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Μέτιος, δήλωσε ότι, «ο Έβρος και μαζί ολόκληρη η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, περνάει δύσκολες στιγμές. Οι καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ημερών είναι ένα ακραίο φαινόμενο που δοκιμάζει τις αντοχές όλων μας. Από την πρώτη στιγμή, οι υπηρεσίες και τα στελέχη της Περιφέρειάς μας, και εγώ ο ίδιος προσωπικά, ήμασταν παρόντες σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, κάνοντας περισσότερα από τις αρμοδιότητές μας, σε συνεχή επικοινωνία και συνεννόηση με την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, τον Στρατό και τους Δήμους».

Όπως τόνισε ο κ. Μέτιος, «η παρουσία στον Έβρο πολυάριθμου κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη είναι κάτι που ζήτησα προσωπικά έτσι ώστε οι απαντήσεις και οι λύσεις να δοθούν εδώ, στον Έβρο».

Αναφερόμενος στις συσκέψεις που έγιναν, σημείωσε ότι, έθεσε τα ζητήματα για την  στήριξη των πληγέντων σε όλη την Περιφέρειά μας, της δρομολόγηση των απαραίτητων έργων στο περιβάλλον και στις υποδομές, για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, καθώς και τη λήψη επιπλέον μέτρων σε επίπεδο σχεδιασμού για την αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων στο μέλλον».

Σημείωσε τέλος ο ίδιος, ότι, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτη Σχοινά και του ζήτησα την στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αποκατάσταση του Δάσους της Δαδιάς. Ο κ. Σχοινάς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το θέμα αυτό.

Περιφερειακή Σύνθεση: «Τα τρία ψεύδη του δελτίου τύπου του Περιφερειάρχη»

Σε ανακοίνωση σχετικά με τις δηλώσεις Μέτιου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Περιφερειακή Σύνθεση» με επικεφαλής τον κ. Τοψίδη, αναφέρει ότι «καθ’ όλη τη διάρκεια των πυρκαγιών η Περιφερειακή Σύνθεση απέφυγε με κάθε τρόπο να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως αντιπολιτευτική με δεδομένο ότι σκοπός μας ήταν η αντιμετώπιση των πυρκαγιών και όχι να καταδείξουμε το επίπεδο του Περιφερειάρχη και της διοίκησης».

Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ανακοίνωση της παράταξης, ο κ. Μέτιος στις δηλώσεις του μιλάει για τρία ψεύδη:

«Ψευδός πρώτο: Ο περιφερειάρχης ουδόλως ήταν παρών κατά την διάρκεια των πυρκαγιών, αλλά εμφανίστηκε ελάχιστες φορές, ενώ την ώρα που οι φλόγες κατάπιναν τον Έβρο, μέλη της διοίκησής του, διασκέδαζαν στα πανηγύρια!

Ψευδός δεύτερο: Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η επίσκεψη του κλιμακίου έγινε με δική του πρωτοβουλία (!) Πρώτον, αυτό δεν προκύπτει από πουθενά και δεύτερον -και σημαντικότερο – δεν εξηγεί για ποιο λόγο δεν ανέλαβε νωρίτερα την πρωτοβουλία, ώστε μαζί με το κλιμάκιο να έρθει και η σχετική ενίσχυση των δυνάμεων για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Ψευδός τρίτο: Παρά το δελτίο τύπου ο περιφερειάρχης δεν έχει τίποτα συγκεκριμένο να πει για την αντιμετώπιση των μείζονος σημασίας οικονομικών και περιβαλλοντικών προβλημάτων που προκάλεσαν οι πυρκαγιές ούτε και έχει να παρουσιάσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την αντιμετώπιση της γενικευμένης κρίσης.

Η μόνη αλήθεια που έχει αυτή η ανακοίνωση είναι το γεγονός ότι για άλλη μία φορά ο περιφερειάρχης προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από την κυβέρνηση για να απαλλαγεί από τις σοβαρότατες ευθύνες που τον βαρύνουν. Άλλωστε, όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν αποτελούν πρωτοβουλίες της κυβέρνησης χωρίς καμία δική του διεκδίκηση. Ο ίδιος τη μόνη ευθύνη που ανέλαβε είναι να μοιράσει σανό στους πληγέντες κτηνοτρόφους, ενώ  δεν απαντάει και στο κρισιμότερο ερώτημα όλων: ποιο ήταν το σχέδιο με το οποίο λειτούργησε η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την διαχείριση και αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς; Υπήρχε κάποιο σχέδιο, τελικά;»