Home > νέα > Ομαλή η διαδικασία για να ανοίξουν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στα 262 εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Δράμας

Ομαλή η διαδικασία για να ανοίξουν το πρωί της Κυριακής οι κάλπες στα 262 εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Δράμας

Μικρός οδηγός για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Ομαλή η διαδικασία για να ανοίξουν

το πρωί της Κυριακής οι κάλπες

στα 262 εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Δράμας

 

 

ΔΥΟ ΜΕΡΕΣ έμειναν πλέον για τον πρώτο γύρο των Αυτοδιοικητικών εκλογών, που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου σε όλη τη χώρα.

Ήδη στη Δράμα και σύμφωνα με όσα δήλωσε στον «Π.Τ.» ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, η προετοιμασία για την εκλογική διαδικασία συνεχίζεται ομαλά σε όλο το Νομό. «Όλοι οι συνδυασμοί έχουν φέρει τα ψηφοδέλτιά τους στην Περιφέρεια, η οποία τα διανέμει στα εκλογικά τμήματα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Όπως πάντως έχει γίνει γνωστό, και αυτή τη φορά, όπως και στους δύο γύρους των Εθνικών εκλογών τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, τα μοναδικά επίσημα αποτελέσματα θα δίνονται αποκλειστικά από το Υπουργείο Εσωτερικών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, τα εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Δράμας ανέρχονται στα 262.

Πρώτος και δεύτερος γύρος

Όπως είναι γνωστό, ο πρώτος γύρος των Αυτοδιοικητικών εκλογών θα γίνει την Κυριακή 8 Οκτωβρίου. Για να εκλεγεί κάποιος περιφερειάρχης ή δήμαρχος από την πρώτη Κυριακή, θα πρέπει να συμπληρώσει το 43%. Σε διαφορετική περίπτωση, οι δύο συνδυασμοί που θα έχουν τα μεγαλύτερα ποσοστά, θα δοκιμαστούν στην κάλπη τη δεύτερη Κυριακή 15 Οκτωβρίου.

Χωρίς ετεροδημότες

Σημαντικό είναι να αναφερθεί εδώ, ότι, για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές οι κατάλογοι των ετεροδημοτών δεν ισχύουν. Όσοι ήταν γραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών για τις βουλευτικές, ψηφίζουν μόνο στο Δήμο της αρχικής εγγραφής τους και όχι στον τόπο κατοικίας τους.

Οι αλλαγές από το 2019

Από το 2019 που είχαν γίνει οι προηγούμενες Αυτοδιοικητικές Εκλογές, έχουν πλέον αλλάξει αρκετά πράγματα. Αρχικά, οι εκλογές αυτές γίνονται με ενισχυμένη αναλογική και όχι με απλή που είχε ισχύσει τότε.

Η εκλογή δημάρχου και περιφερειάρχη εξασφαλίζεται από τον πρώτο γύρο, με όριο εκλογής το 43%. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, μεταξύ των δύο πρώτων. Εάν ο πρώτος συνδυασμός λάβει ποσοστό έως και 60%, εκλέγει τα 3/5 των εδρών του δημοτικού ή περιφερειακού συμβουλίου.

Επίσης τίθεται πλαφόν εισόδου στα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια το 3%.

Από αυτές τις εκλογές, επανέρχεται επίσης η πενταετής θητεία, η οποία είχε δοκιμαστεί σε προηγούμενη περίοδο. Οι νέες περιφερειακές και δημοτικές αρχές θα αναλάβουν καθήκοντα από 1 Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Παράλληλα αλλάζει ο αριθμός των μελών του δημοτικού συμβουλίου και του περιφερειακού συμβουλίου.

Συνολικά, το 2019 είχαν εκλεγεί 9.470 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ για την επόμενη θητεία θα εκλεγούν 8.481. Αντίστοιχα, οι περιφερειακοί σύμβουλοι που θα εκλεγούν θα είναι 611 έναντι 703 της προηγούμενης τετραετίας.

Μία ακόμη αλλαγή: καταργείται η ξεχωριστή κάλπη που χρησιμοποιήθηκε, για μία και μοναδική φορά, στις εκλογές του 2019 για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων.

Στις προσεχείς εκλογές, οι υποψήφιοι πρόεδροι και σύμβουλοι δημοτικών κοινοτήτων εντάσσονται στους συνδυασμούς των υποψηφίων δημάρχων.

Άνδρες και γυναίκες

Από τους συνολικά 1.222 δημοτικούς συνδυασμούς που θα συμμετάσχουν στις εκλογές της Κυριακής για το δημαρχιακό θώκο 332 Δήμων σε όλη τη χώρα, ως επικεφαλής παράταξης διεκδικούν 1.047 άνδρες και μόλις 164 γυναίκες, στο χαμηλό ποσοστό των 13,5% του συνόλου.

Στις προηγούμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, το 2019, γυναίκες υποψήφιοι δήμαρχοι ήταν 176 (ποσοστό 10,8% επί των υποψηφίων), από τις όποιες εκλέχθηκαν οι 18 (ποσοστό 5,4% επί των εκλεγέντων), ενώ στις δημοτικές εκλογές του 2014 υπήρχαν 153 υποψήφιες γυναίκες (ποσοστό 10,6%) και εκλέχθηκαν οι 15.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στις 13 Περιφέρειες της χώρας, για τις οποίες από τους 78 περιφερειακούς συνδυασμούς, θέση περιφερειάρχη διεκδικούν 67 άνδρες και μόλις 11 γυναίκες (ποσοστό 14,1%).

Για να θέσει υποψηφιότητα κάποιος πολίτης, θα πρέπει να έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ενώ θέση δημοτικού συμβούλου στον Πειραιά, διεκδικεί και ένας αειθαλής 102 ετών, ενώ άλλοι δύο στους Δήμους Οιχαλίας και Τριφυλίας είναι 98 ετών! Υπάρχουν επίσης και δύο υποψήφιοι 96 ετών στο Δήμο Θεσσαλονίκης.