Home > νέα > Ορκίστηκε πρωθυπουργός o Κυρ. Μητσοτάκης

Ορκίστηκε πρωθυπουργός o Κυρ. Μητσοτάκης

Ορκίστηκε πρωθυπουργός

o Κυρ. Μητσοτάκης

– Στις 17:00 η σύνθεση της κυβέρνησης

“Είναι ξεχωριστή τιμή να παραλαμβάνω αυτή την εντολή για να σχηματίσω κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας”, υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνάντηση με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επανέλαβε πως νιώθει “βαριά την ευθύνη στους ώμους του”, υπενθύμισε ότι εξαρχής είχε θέσει ως στόχο την σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης και δεσμεύθηκε εκ νέου για τη δρομολογηση μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων.

Δηλώσεις της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πριν από μια ώρα περίπου μου έφερε το τελικό αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, που βέβαια είναι γνωστό σε όλους μας, ο προηγούμενος Πρόεδρος της Βουλής, ο κύριος Τασούλας, και ενόψει αυτού σας κάλεσα, όπως είχαμε συνεννοηθεί, να σας αναθέσω πλέον, μιας και υπάρχει αυτοδύναμη πλειοψηφία, την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ, είναι για μένα ξεχωριστή τιμή να αναλαμβάνω αυτήν την εντολή, να σχηματίσω μια Κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας. Εξαρχής, όπως γνωρίζετε, είχα θέσει ως στόχο η χώρα να έχει μια σταθερή και αυτοδύναμη Κυβέρνηση, χρειάστηκαν δυστυχώς δύο εκλογές για να προκύψει τελικά αυτό το αποτέλεσμα, αλλά πρέπει να σας πω ότι αισθάνομαι πολύ βαριά την ευθύνη, την οποία εναποθέτει ο ελληνικός λαός στους ώμους μου.

Οι Έλληνες πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να διεκδικούν για τον εαυτό τους, για τις οικογένειές τους, για την πατρίδα συνολικά, ένα καλύτερο μέλλον. Έχω δεσμευθεί ότι θα κάνουμε πράξη στη δεύτερη τετραετία μεγάλες αλλαγές και μεγάλες μεταρρυθμίσεις που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος, έχουμε μια ισχυρή εντολή για να κάνουμε πράξη αυτές τις μεγάλες αλλαγές. Έχουμε μια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως την είχα ζητήσει από τον ελληνικό λαό και θα προχωρήσω άμεσα στη συγκρότηση μιας Κυβέρνησης σκληρής δουλειάς και μετρήσιμου αποτελέσματος, που ελπίζω να έχουμε την ευκαιρία να ορκισθεί αύριο, ώστε αμέσως μετά να πιάσει δουλειά με πολύ συγκεκριμένη αποστολή, την οποία θα τους αναθέσουμε από την Γραμματεία της Κυβέρνησης.

Από κει και πέρα, το εκλογικό αποτέλεσμα, κυρία Πρόεδρε, επιφύλαξε, όπως ξέρετε κι εσείς, ορισμένες εκπλήξεις, έχουμε μια οκτακομματική Βουλή. Πιστεύω όμως ότι η Δημοκρατία μας είναι πολύ ώριμη, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί τις όποιες πρόσκαιρες αναταράξεις. Και βέβαια δεν μπορώ να μην επισημάνω ότι αυτή η οκτακομματική Βουλή, ουσιαστικά, ήταν ο επιθανάτιος ρόγχος της απλής αναλογικής. Διότι, αν η ενισχυμένη αναλογική είχε ισχύσει από τις προηγούμενες εκλογές, σήμερα η Βουλή θα ήταν πεντακομματική. Από κει και πέρα, τα υπόλοιπα θα τα δούμε στην πορεία. Το πιο σημαντικό είναι ότι οι Έλληνες ψήφισαν για αυτοδύναμη Κυβέρνηση, έχουν αυτοδύναμη Κυβέρνηση και από σήμερα ξεκινάει άλλος ένας κύκλος σκληρής δουλειάς για ένα καλύτερο αύριο για κάθε Ελληνίδα και για κάθε Έλληνα.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Πράγματι, η Δημοκρατία μας αποδείχθηκε ανθεκτική μέσα από μια σειρά από κρίσεις τα τελευταία χρόνια και μπορούμε, θέλω να πιστεύω, να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία και δημιουργικότητα.

Σας εύχομαι από εδώ και μπρος καλή δουλειά, για το καλύτερο αποτέλεσμα για τον τόπο.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ