Home > Πρώτο Θέμα > Πρόβλημα η μη ύπαρξη Ογκολογικής Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας

Πρόβλημα η μη ύπαρξη Ογκολογικής Μονάδας Χημειοθεραπείας στο Νοσοκομείο Δράμας

Σημαντικές αναφορές στο 9ο Αντικαρκινικό Συνέδριο Δράμας

Πρόβλημα η μη ύπαρξη Ογκολογικής

Μονάδας Χημειοθεραπείας

στο Νοσοκομείο Δράμας

Μιλάνε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας κα. Σαραφίδου, η πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας κα. Δημητριάδου και η πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. Αθηνών κα. Γραμματόγλου

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 29, 30 Σεπτεμβρίου και 1 Οκτωβρίου, το 9ο Συμπόσιο «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο». Είναι από τα σημαντικότερα συνέδρια που γίνονται κάθε χρόνο στη Δράμα, και αφορά πλήρη ενημέρωση για τις όποιες εξελίξεις υπάρχουν γύρω από το ζήτημα του καρκίνου, τόσο με εκλαϊκευμένα θέματα, όσο και με καθαρά επιστημονικές αναφορές.

Από τα σημαντικότερα σημεία του συνεδρίου, είναι το φόρουμ των Συλλόγων Καρκινοπαθών που έρχονται από διάφορα μέρη της Ελλάδας κάθε φορά. Το φετινό θέμα που απασχόλησε το φόρουμ των καρκινοπαθών, είχε θέμα: «Προβλήματα προσέγγισης Περιφέρειας και Κέντρου για τους ογκολογικούς ασθενείς».

Για το θέμα αυτό μίλησε στον «Π.Τ.» η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδας κα. Ευγενία Σαραφίδου και πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας, η οποία σημείωσε ότι «ζούμε σε ένα Νομό, όπου ο καρκίνος χτυπάει κόκκινο και πάντα θέλουμε και προσπαθούμε με τη φωνή αυτών των Συνεδρίων, ζητάμε να γίνει το Ογκολογικό στη Δράμα. Είναι αυτό για το οποίο παλεύουμε και θα επιμένουμε έως ότου γίνει. Κι αυτό γιατί οι καρκινοπαθείς της Δράμας είναι πολλοί και αντιμετωπίζουν πάρα πολλά προβλήματα. Όπως μετακίνησης, προβλήματα οικονομικά ώστε να πάνε στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει πρόβλημα με το οικείο περιβάλλον το οποίο αναγκάζεται κι αυτό να μετέχει στην όλη ταλαιπωρία του καρκινοπαθή, γιατί χωρίς το οικείο περιβάλλον δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ακόμα πολύ σημαντικό είναι το ψυχολογικό κομμάτι».

Όπως σημείωσε η κα. Σαραφίδου, «προσπαθούμε να αναδείξουμε πόσο μεγάλο έλλειμμα έχουν τα περιφερειακά Νοσοκομεία όπως της Δράμας, τα οποία θα πρέπει να έχουν και σύνδεση με τα μεγάλα κεντρικά Νοσοκομεία, ώστε ο ασθενής να βρίσκει ό,τι ώρα θέλει, λύση για την αντιμετώπιση της ασθένειάς του. Δυστυχώς δεν υπάρχει σπίτι στη Δράμα που να μην έχει καρκίνο. Και ο καρκίνος, δυστυχώς ακόμα είναι ταμπού. Πρέπει να το ξεπεράσουμε αυτό, να απελευθερωθούμε απ’ αυτό για να μπορέσουμε να νικήσουμε τον καρκίνο».

Όπως τόνισε επίσης στην ομιλία της η κα. Σαραφίδου, «αυτό που έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα, είναι μόνο μια ημέρα κλινικού ιατρείου από έναν Ογκολόγο γιατρό που έρχεται από το «Θεαγένειο» Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο οποίο έχει έδρα. Κι όμως, αυτή η μία μέρα, έχει αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους ογκολογικούς ασθενείς του Νομού μας. Πρώτο και κύριο, την άμεση επικοινωνία με τον Ογκολόγο γιατρό, που τον εξετάζει, καθοδηγεί, τον προγραμματίζει, του γράφει τα φάρμακά του και τα παραλαμβάνει από το τοπικό φαρμακείο του ΕΟΠΥΥ. Ο ασθενής γλυτώνει έτσι τη μεταφορά του και κερδίζει χρόνο μετακίνησης χωρίς να κουράζεται και να ταλαιπωρείται σε μια μακρινή διαδρομή».

Όπως εξηγεί η ίδια, «είναι ανάγκη, το Νοσοκομείο της Δράμας – που με μόνο μία ημέρα Κλινικού Ιατρείου εξυπηρετεί ένα μεγάλο αριθμό καρκινοπαθών – να στηριχθεί και να ενισχυθεί, ώστε να γίνει Μονάδα Χημειοθεραπείας και να δώσει λύση στην ταλαιπωρία πολλών ανθρώπων. Όπως είναι γνωστό  ο νέος τροποποιημένος Οργανισμός του Νοσοκομείου Δράμας, όπως δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 27 Σεπτεμβρίου 2022, σύμφωνα με τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής και τον σχεδιασμό του Περιφερειακού Χάρτη, προβλέπει για πρώτη φορά, τη λειτουργία Διατομεακής Μονάδας Χημειοθεραπείας για την στελέχωση της οποίας έχουν προβλεφθεί δύο θέσεις ειδικευμένων ιατρών του ΕΣΥ ειδικότητας Παθολογικής Ογκολογίας. Έγινε προκήρυξη για την στελέχωση της μονάδας, κατατέθηκε μια υποψηφιότητα, η οποία απέβη άγονη, γιατί η γιατρός που ενδιαφέρθηκε είχε υποβάλλει υποψηφιότητα και σε άλλο Νοσοκομείο. Συνήθης διαδικασία σε υποβολή υποψηφιότητας σε παραπάνω του ενός Νοσοκομείου, στο οποίο και κατέβαλε τη θέση. Έτσι και πάλι η Δράμα καταλήγει στο μηδέν».

Δημητριάδου: Ένα σημαντικό συνέδριο

Σε δηλώσεις της στον «Π.Τ.», η νέα πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Ν. Δράμας κα. Άρτεμις Δημητριάδου, τονίζει ότι πρόκειται για ένα σημαντικό συνέδριο για τον καρκίνο και σημειώνει: «Αυτό που θέλω είναι να παρακαλέσω να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε όλοι οι φορείς στη Δράμα, να έχουμε δίπλα μας την Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», για να καταφέρουμε να έχουμε μια ογκολογική δομή, όποια κι αν είναι αυτή,  ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι ασθενείς μας, οι οποίοι πραγματικά περνούν πολύ μεγάλη ταλαιπωρία».

Γραμματόγλου: Δυσκολίες και στην Αθήνα

Στη Δράμα βρέθηκε επίσης για πρώτη φορά η κα. Ζωή Γραμματόγλου – Πρόεδρος του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών (ΚΕΦΙ) της Αθήνας, η οποία σε δήλωσή της στον «Π.Τ.» επισημαίνει ότι «παντού είναι δύσκολα για τους καρκινοπαθείς, και στην Αθήνα και εδώ. Κι αυτό ξεκινάει από την υποστελέχωση των Νοσοκομείων, ότι οι ασθενείς δεν έχουν την ποιότητα των υπηρεσιών που πρέπει να έχουν».

Στην ερώτηση αν η εξυπηρέτηση στην Αθήνα είναι ευκολότερη και καλύτερη από την αρχή, εφόσον υποθετικά εκεί υπάρχουν μεγάλα Νοσοκομεία, η ίδια απαντάει αρνητικά: «Δεν είναι καθόλου εύκολη και θα πρέπει να πω ότι αναγκάζεται ο κόσμος να φεύγει στον ιδιωτικό τομέα και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για εμάς τους Συλλόγους των ασθενών. Γιατί σ’ εμάς δεν χτυπάνε την πόρτα αυτοί που έχουν. Αυτοί που έχουν ξέρουν που θα πάνε. Σ’ εμάς απευθύνονται οι άνθρωποι που δεν έχουν και γι’ αυτούς τρέχουμε και νοιαζόμαστε».