Home > Πρώτο Θέμα > Την Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές της Δράμας την 29η Σεπτεμβρίου 1941 τίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας Ν. Δένδιας: «Στη Δράμα οι πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον του Άξονα»

Την Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές της Δράμας την 29η Σεπτεμβρίου 1941 τίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας Ν. Δένδιας: «Στη Δράμα οι πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον του Άξονα»

Ογδόντα δύο χρόνια από τις βουλγαρικές θηριωδίες

Την Ημέρα Μνήμης για τις σφαγές

της Δράμας την 29η Σεπτεμβρίου 1941 τίμησε

ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας

Ν. Δένδιας: «Στη Δράμα οι πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον του Άξονα»

«Η Ελλάδα, με κάθε τρόπο, προάγει τη φιλία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας».

 

 

 

Η 29η Σεπτεμβρίου 1941, αποτελεί για τη Δράμα μια μαύρη μέρα. Είναι η αποφράδα εκείνη μέρα, κατά την οποία ο βουλγαρικός στρατός κατοχής – στην τρίτη κατά σειρά περίοδο Βουλγαρικής Κατοχής στη Δράμα και την Ανατολική Μακεδονία – δολοφόνησε εκατοντάδες ανυποψίαστους ανθρώπους της περιοχής, σε αντίποινα μια εξέγερσης που είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα.

Φέτος, συμπληρώνονται 82 χρόνια από εκείνη την αποφράδα μέρα και τις εκδηλώσεις τίμησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νίκος Δένδιας.

Η κεντρική εκδήλωση έγινε σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου στην πόλη της Δράμας με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικόλαου

χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη  Δράμας κκ Δωρόθεου, όπου παραβρέθηκαν οι τρεις βουλευτές του Νομού Δράμας, οι πολιτικές και πολιτειακές αρχές του τόπου, μαθητές Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων της πόλης με τις σημαίες και πλήθος κόσμου. Τις ένοπλες δυνάμεις εκπροσώπησε ο Διοικητής του 3ου Σώματος Στρατού αντιστράτηγος Καπραβέλος.

Στη συνέχεια με πομπή, μετέβησαν στο μνημείο σφαγιασθέντων επί της Εθνικής Αμύνης έναντι του ξενοδοχείου «Ξενία» με ενδιάμεση στάση και κατάθεση στεφάνου στην  προτομή του  αείμνηστου Δημάρχου Δράμας Θεόφιλου Αθανασιάδη στην ομώνυμη οδό.

Στο μνημείο Ηρώων, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, κεντρική ομιλία από τον υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δένδια και κατάθεση στεφάνων, τήρηση ενός λεπτούς σιγής, Εθνικός Ύμνος και λήξη τελετή.

Ν. Δένδιας: Στη Δράμα οι πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον του Άξονα

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά από πολλά χρόνια,  υπουργός Εθνικής Άμυνας επισκέπτεται και παρευρίσκεται στις εκδηλώσεις μνήμης για τους σφαγιασθέντες του 1941 ση Δράμα.

Πριν από την κατάθεση στεφάνων, ο κ. Δένδιας εκφώνησε ομιλία κατά την οποία αναφέρθηκε στην σημαντική αυτή ημέρα, τονίζοντας ότι ήταν η πρώτη μαζική εξέγερση κατά τη διάρκεια της Βουλγαρικής Κατοχής από τους Έλληνες την 28η Σεπτεμβρίου 1941, και γι’ αυτό οι σφαγές και εκτελέσεις την επόμενη μέρα από τον βουλγαρικό στρατό κατοχής, λειτούργησαν ως τα πρώτα μαζική αντίποινα.

Μετά το πέρας της τελετής, ο υπ. Εθνικής Άμυνας κ. Δένδιας έκανε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης επισημαίνοντας: «Θα πρέπει να μιλήσουμε με πολύ σεβασμό για τη σημερινή μέρα, γιατί είχα την τιμή να εκπροσωπήσω την Ελληνική Κυβέρνηση στις τελετές μνήμης για τα θύματα των βουλγαρικών  θηριωδιών εναντίον του πληθυσμού της Δράμας το 1941. Και θέλω  να πω ότι είναι μια πολύ σημαντική επέτειος, γιατί είναι από τις  πρώτες μαζικές εξεγέρσεις εναντίον δυνάμεων του Άξονα στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

Η Ελλάδα όμως δεν έμεινε εγκλωβισμένη απλώς στη διάσωση της μνήμης των νεκρών μας. Νοηματοδότησε την πορεία της στον 21ο αιώνα, ως μια πορεία ενσωμάτωσης όλων των γειτονικών χωρών και της Βουλγαρίας, στο ευρωπαϊκό ιδεώδες. Ένα ιδεώδες δημοκρατίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σεβασμού. Νομίζω ότι έτσι τιμάμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη μνήμη των νεκρών μας.

Από εκεί και πέρα, η Ελλάδα, με κάθε τρόπο, προάγει τη φιλία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή μας. Προσλαμβάνει με θετικό τρόπο, κάθε στάση και δήλωση αποκλιμάκωσης, παραμένει όμως στέρεα προσανατολισμένη στην προστασία της ανεξαρτησίας, της εδαφικής κυριαρχίας και των εδαφικών της δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου, υπό το κράτος του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, δηλαδή αυτών που ισχύουν για όλες τις χώρες του πλανήτη. Και αναμένει από όλες τις χώρες, και της ευρύτερης περιοχής και του πλανήτη, ανάλογη στάση και ανάλογη συμπεριφορά».

Στο Μνημείο Κορυλόβου

Το απόγευμα σήμερα Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 17.30, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο του Κορυλόβου – Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος και λήξη τελετής.

Στην Κοινότητα Μοναστηρακίου

Εεπίσης και ώρα 17.45, επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αδελφών Μαίρης και  Σταματούλας  Ζαχαροπούλου , Ελένης Μπρέζα, Χρηστάκου  Ζεφαλή και Ιωάννη Μαυρίδη. Κατάθεση στεφάνων – Τήρηση ενός λεπτού σιγής – Εθνικός Ύμνος και λήξη τελετής.