Home > νέα > Το project DENN που ξεκίνησε από το LAB-40 θέτει φραγμό στις ψευδείς ειδήσεις Ο εμπνευστής της εφαρμογής DENN Θ. Μπουντουρίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Το project DENN που ξεκίνησε από το LAB-40 θέτει φραγμό στις ψευδείς ειδήσεις Ο εμπνευστής της εφαρμογής DENN Θ. Μπουντουρίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

Αναπτύχθηκε στη θερμοκοιτίδα του Επιμελητηρίου Δράμας

Το project DENN που ξεκίνησε

από το LAB-40 θέτει φραγμό

στις ψευδείς ειδήσεις

Ο εμπνευστής της εφαρμογής DENN Θ. Μπουντουρίδης μιλάει στον «Π.Τ.»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα εφαρμογή για τη μείωση των ψευδών ειδήσεων – fake news, βρίσκεται στα σκαριά και (οδεύει προς την ολοκλήρωσή της) προς το τέλος της. Εμπνευστής και κύριος εκφραστής της, ο κ. Θωμάς Μπουντουρίδης από τις Σέρρες, ο οποίος εντάχθηκε στην θερμοκοιτίδα των νεοφυών επιχειρήσεων LAB-40 του Επιμελητηρίου Δράμας και μπόρεσε να την αναπτύξει.

Σήμερα, η εφαρμογή αυτή – η οποία περιλαμβάνει ένα app και μια ηλεκτρονική πλατφόρμα – βρίσκεται στην ολοκλήρωσή της.

Ο ίδιος, είχε βρεθεί προ ημερών στη Δράμα, όταν το Επιμελητήριο Δράμας και το LAB-40, είχαν διοργανώσει μια ημερίδα για την ανάπτυξη του Περιφερειακού Τύπου, σε συνεργασία με την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων.

Στην ημερίδα αυτή, ο κ. Μπουντουρίδης μίλησε με θέμα:  «Project DENN – Ψηφιακή εφαρμογή εξεύρεσης των fake news στο διαδίκτυο».

Ο «Π.Τ.» είχε συνομιλήσει με τον κ. Μπουντουρίδη και τον Απρίλιο του 2023 όταν ακόμα η εφαρμογή ήταν στα πρώτα της βήματα.

Το Project της ομάδας DENN αφορά σε διαδικτυακή πλατφόρμα, βασισμένη σε τεχνολογία Blockchain, με στόχο την μείωση των ψευδών ειδήσεων, όπου πολίτες, δημοσιογράφοι και πρακτορεία ειδήσεων μπορούν να δημοσιεύουν και να βρίσκουν έγκυρο υλικό (βίντεο-φωτογραφίες). Η εγκυρότητα διασφαλίζεται μέσω εφαρμογής που ενσωματώνει μετα- δεδομένα, όπως γεωγραφική τοποθεσία και χρονική σήμανση στο περιεχόμενο που δημοσιεύεται.

Η πλατφόρμα θα έχει τη δυνατότητα να δέχεται υλικό από πολίτες, το οποίο θα συνοδεύεται από δεδομένα για την εγκυρότητά του. Αυτό το υλικό θα παρέχεται στη συνέχεια στους δημοσιογράφους για να μπορούν να κάνουν πιο εύκολη, γρήγορη και έγκυρη έρευνα ώστε να μην αναγκάζονται να αναπαράξουν fake news κατά λάθος.

Αυτό που κυρίως σημειώνει ο κ. Μπουντουρίδης μιλώντας στον «Π.Τ.», είναι ότι «οι πολίτες, θα μπορούν να έχουν από εμάς μια εφαρμογή μέσω της οποίας θα τραβούν εικόνες και βίντεο και αυτή θα αναφέρει τα δεδομένα όπως το πού και πότε τραβήχτηκε και με τεχνολογίες όπως το blockchange που διασφαλίζουν την ακεραιότητα των δεδομένων. Έτσι θα έχουμε όσο γίνεται πιο έγκυρη πληροφορία προς τους δημοσιογράφους».

Μπουντουρίδης: Η διασφάλιση της είδησης

Κύριε Μπουντουρίδη, είχατε ξεκινήσει την εφαρμογή αυτή για τις ψευδείς ειδήσεις, για το πώς μπορεί δηλαδή κάποιος να διακρίνει ποια είδηση μπορεί να είναι ψεύτικη. Πού βρίσκεστε αυτή την ώρα;

«Αυτή την ώρα είμαστε ένα στάδιο πριν από την ολοκλήρωση της εφαρμογής, ούτως ώστε να γίνει διαθέσιμη στο κοινό και ταυτόχρονα θα βγει και η πλατφόρμα, η οποία θα είναι διαθέσιμη προς δημοσιογράφους ούτως ώστε να μπορούν να βρουν υλικό που προέρχεται από πολίτες και να είναι έγκυρο ως προς την τοποθεσία και την χρονική στιγμή του συμβάντος».

Ποια θα είναι η μορφή της θα είναι app, ηλεκτρονική πλατφόρμα;

«Θα είναι ένας συνδυασμός των δύο. Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι, θα μπορούν να κατεβάσουν ένα app στο οποίο θα μπορούν να καταγράφουν ένα video και θα αποθηκεύουν ασφαλώς στην τοποθεσία και τη χρονική στιγμή του συμβάντος ούτως ώστε να μπορούμε να αποφύγουμε τη διάδοση του fake news. Αποκλειστικά δε για τους δημοσιογράφους θα υπάρχει μια πλατφόρμα, η οποία θα έχει συγκεντρωμένο όλο αυτό υλικό που θα έχει δημιουργηθεί από πολίτες και από συναδέλφους δημοσιογράφους φυσικά, ώστε να μπορούν να βρουν έγκυρη πληροφορία για τα νέα, πιο εύκολα, πιο γρήγορα και φυσικά πληροφορία πιο ευρεία, καθώς θα προέρχεται απ’ όλο τον κόσμο».

Με ποιον τρόπο διασφαλίζεται ότι η είδηση που ανεβαίνει στην πλατφόρμα και το app είναι όντως αληθινή και όχι ψευδής;

«Αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε δύο τεχνολογίες αιχμής. Η μία είναι ένα πρότυπο που λέγεται Ctpa και το οποίο έχει αναπτυχθεί από τεχνολογικούς κολοσσούς όπως η Microsoft, η Adobe σε συνεργασία με πολύ μεγάλα media όπως το BBC και αυτό συνδυάζεται με τεχνολογίες Blockchain, οι οποίες εξασφαλίζουν ότι δεν έχει γίνει αλλοίωση των δεδομένων. Ότι δεν έχει πειράξει κάποιος δηλαδή, αυτά που μας ενδιαφέρουν για την αλήθεια, για την τοποθεσία και την χρονική στιγμή των συμβάντων».

Για να καταλάβουμε, όποια είδηση θα ανεβαίνει στην πλατφόρμα και στο app, εξασφαλίζεται ότι θα είναι αληθή;

«Σωστά. Δεν εγγυόμαστε το αφήγημα, διότι, καταλαβαίνετε ότι, αυτός που δείχνει την έκρηξη πολύ πιθανόν να λέει ψέματα για το τι αφορά η έκρηξη, ωστόσο του κάνουμε πολύ πιο δύσκολο το αφήγημά του να είναι αληθοφανές. Γιατί, αν πω ψέματα για ένα συμβάν, θα είναι πολύ δύσκολο να το συνδυάσω με την χρονική στιγμή και τον σωστό τόπο.  Αυτό θέλουμε να κάνουμε. Ο δημοσιογράφος να χρειάζεται πολύ λιγότερη έρευνα, ώστε να δει ότι κάτι είναι αληθές ή ψευδές».

Πώς ξεκινήσατε την εφαρμογή αυτή;

«Η ιδέα ξεκίνησε το 2022. Ήμουν στην ελληνική αποστολή των start up. Εκείνη την περίοδο είχε μόλις ξεκινήσει ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος, οπότε ένα βράδυ είδαμε ένα fake news που είχε αναπαραχθεί τότε πάρα πολύ, που αφορούσε ένα video που ήταν τραβηγμένο στη Ρώμη το 2014 και είχε αναπαραχθεί σαν ένα video που είχε εξελιχθεί στην Ουκρανία.

Τότε μου ήρθε η ιδέα ότι θα ήταν πολύ πιο εύκολο το να διακρίνουμε ότι κάτι είναι αληθινό η ψευδές, εάν μπορούσαμε να συνδέσουμε τη χρονική στιγμή και την τοποθεσία ενός γεγονός, με το video και την εικόνα που το συνοδεύει.

Ήμουν στο σωστό μέρος, τη σωστή στιγμή, εκεί είχε πολλούς δημοσιογράφους, είχε και μεγάλους συντάκτες από ελληνικά media, απευθύνθηκα σ’ αυτούς, μου επιβεβαίωσαν ότι όντως έχει νόημα η ιδέα και από τότε άρχισα την έρευνά μου παίρνοντας συνεντεύξεις από δημοσιογράφους».

Τελικά βρήκατε το LAB-40 του Επιμελητηρίου Δράμας για νεοφυείς επιχειρήσεις και ενταχθήκατε εκεί;

«Εκείνη την περίοδο λοιπόν, ένα μήνα αφού γύρισα από την Βαρκελώνη, ξεκίνησε το LAB-40 στο οποίο ήρθα με παρότρυνση ενός μέντορά μου και μας βοήθησε πάρα πολύ. Η συγκεκριμένη θερμοκοιτίδα, μας έχει βοηθήσει σε θέματα δικτύωσης, σε θέματα ανάπτυξης της ιδέας, σε θέματα ανάπτυξης επιχειρηματικού μοντέλου, πραγματικά είμαι ευγνώμων και νιώθω πολύ ευτυχής που μπόρεσα και συμμετείχα σ’ αυτή τη δομή».