Home > Πρώτο Θέμα > Το Σπήλαιο Αγγίτη διαθέτει μια από τις σημαντικότερες καρστικές πηγές στον πλανήτη! Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών κ. Καλούτς Παραγκανιάν και ο Γεωλόγος κ. Χρήστος Πέννος

Το Σπήλαιο Αγγίτη διαθέτει μια από τις σημαντικότερες καρστικές πηγές στον πλανήτη! Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών κ. Καλούτς Παραγκανιάν και ο Γεωλόγος κ. Χρήστος Πέννος

Εντάχθηκε στον αντίστοιχο κατάλογο τις UNESCO

Το Σπήλαιο Αγγίτη διαθέτει

μια από τις σημαντικότερες

καρστικές πηγές στον πλανήτη!

Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών κ. Καλούτς Παραγκανιάν και ο Γεωλόγος κ. Χρήστος Πέννος

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ σημαντική διάκριση λαμβάνει το Σπήλαιο Αγγίτη Προσοτσάνης Δράμας, με την οποία καταλαμβάνει την πρώτη θέση στον πλανήτη.

Και αυτή η διάκριση, οφείλεται στο ότι το Σπήλαιο Αγγίτη, διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες αλλά και σημαντικότερες καρστικές πηγές. Πράγμα που σημαίνει ότι, μαζί με την καρστική πηγή Αλμυρού Ηρακλείου, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των σημαντικότερων πηγών του πλανήτη Γη!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, η αξιολόγηση έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος MIKAS (Most Important Karst Aquifer’s Springs) από τη Διεθνή Ένωση Υδρογεωλόγων και με τη συμμετοχή της UNESCO.

Στη γεωλογία ο όρος καρστική πηγή αναφέρεται στην υδάτινη πηγή (εκροή υπογείων υδάτων) που αποτελεί τμήμα καρστικού υδρολογικού συστήματος, του γεωλογικού συστήματος εκείνου δηλαδή που διαμορφώθηκε από τη διάλυση πετρωμάτων, όπως ασβεστόλιθος, δολομίτης και γύψος και χαρακτηρίζεται από καταβόθρες, σπήλαια και υπόγεια.

Σχετικά με το τόσο σημαντικό ζήτημα, μίλησε αρχικά στον «Π.Τ.» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών κ. Καλούτς Παραγκανιάν, ο οποίος επεσήμανε ότι «οι καρστικές πηγές του Σπηλαίου Αγγίτη είναι από τις σημαντικότερες καρστικές πηγές στον πλανήτη», τονίζοντας ότι «το Σπήλαιο του Αγγίτη έχει μια μεγάλη ποικιλότητα σε είδη υδρόβιων και χερσαίων ζώων και μάλιστα έχει και δύο είδη ζώων τα οποία ζουν μόνο στο Σπήλαιο του Αγγίτη και πουθενά αλλού στον κόσμο».

Αναλυτικότερα για το ίδιο ζήτημα, μίλησε στον «Π.Τ.» και ο Γεωλόγος κ. Χρήστος Πέννος, με τον οποίο η εφημερίδα μας έχει μιλήσει και άλλες φορές σχετικά με το Σπήλαιο Αγγίτη.

Όπως σημειώνει ο κ. Πέννος, «είναι ένα project  που τρέχει η Διεθνής Ένωση Υδρογεωλόγων, σχετικά με τις πιο σημαντικές καρστικές πηγές (MIKAS), το οποίο είναι υπό την εποπτεία της UNESCO. Αυτό που ζήτησε η UNESCO, είναι να υπάρξει ένας παγκόσμιος κατάλογος για τις σημαντικότερες καρστικές πηγές στον κόσμο, όπως με τα φυσικά μνημεία και άλλα ζητήματα».

Πολιτιστικά και πολιτισμικά κριτήρια

Ερωτώμενος για το ποια είναι τα κριτήρια με τα οποία το Σπήλαιο Αγγίτη μπήκε σ’ αυτόν τον κατάλογο, ο κ. Πέννος τονίζει ότι, «τα κριτήρια ήταν τόσο πολιτιστικά, όσο και πολιτισμικά και θα πρέπει να σχετίζονται δηλαδή με την χρήση του νερού. Να είναι δηλαδή μια καρστική πηγή, η οποία να χρησιμοποιείται από τον κόσμο, να χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια όπως ο Αγγίτης».

Όπως εξηγεί ο ίδιος στον «Π.Τ.», «κριτήριο είναι ακόμα τα φυσικά χαρακτηριστικά της καρστικής πηγής. Ο κατάλογος που έχει δημοσιεύσει μέχρι σήμερα η UNESCO, αφορά λίγο παραπάνω από 100 πηγές ανά τον κόσμο και δύο από αυτές βρίσκονται στην Ελλάδα».

Πίνουμε νερό από καρστικές πηγές

Χαρακτηριστικά εξηγεί ο ίδιος, ότι, «κατά τη γνώμη μου μπορούν να μπουν και άλλες πηγές από την Ελλάδα, καθώς έχουμε πολλές καρστικές πηγές. Περίπου το 25% στην Ελλάδα, πίνουμε νερό που προέρχεται από καρστικές πηγές. Κι αυτό γιατί, έχουμε περίπου 50%-60% ασβεστολιθικά ανθρακικά πετρώματα».

Στην ερώτηση για το τι είναι αυτό που κάνει τον Αγγίτη μια από τις σημαντικότερες καρστικές πηγές, επισημαίνει ότι «οι πηγές του είναι συνυφασμένες με την ύπαρξη του πολιτισμού, οι άνθρωποι της περιοχής χρησιμοποιούν την πηγή όλα αυτά τα χρόνια, αδιάλειπτα και ακόμα, είναι μια πηγή από την οποία πηγάζουν πολλά κυβικά νερού, μιας  και βγαίνει και ολόκληρο ποτάμι από εκεί».

Παρακολούθηση της λειτουργίας του Σπηλαίου

Αξίζει να αναφέρουμε, ότι ο κ. Πέννος παρακολουθεί τακτικά τη λειτουργία του Σπηλαίου Αγγίτη, καθώς μέσα από την εγκατάσταση διαφόρων επιστημονικών οργάνων, καταγράφουν σημαντικά δεδομένα. Πρόκειται για ένα σημαντικό project το οποίο είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο ίδιος, από το Πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας όσο ήταν επισκέπτης καθηγητής εκεί.

Σύμφωνα με το project έχουν εγκατασταθεί κάποιοι απ’ αυτούς τους καταγραφείς, τόσο στο αξιοποιημένο και επισκέψιμο μέρος του Σπηλαίου Αγγίτη, όσο και στο υπόλοιπο τμήμα του, ενώ με την τελευταία και πρόσφατη επίσκεψή τους, εγκατέστησαν έναν ακόμα στο τελευταίο σιφόνι απ’ όπου πηγάζει το νερό του Αγγίτη, σε βάθος 8,5 με 9 χιλιόμετρα.

Οι φωτογραφίες είναι από παλαιότερες έρευνες εντός του Σπηλαίου Αγγίτη και έχουν παραχωρηθεί ευγενώς από τον κ. Χρήστο Πέννο.