Home > Πρώτο Θέμα > Ξεκινάνε οι διαδικασίες για τον εορτασμό των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα-Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ξεκινάνε οι διαδικασίες για τον εορτασμό των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα-Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Ξεκινάνε οι διαδικασίες

για τον εορτασμό

των «Ελευθερίων 2023» στη Δράμα

Στις 27.000 ευρώ ο προϋπολογισμός και οι παρατηρήσεις της αντιπολίτευσης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΤΑ πλειοψηφία πέρασε από έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας την Πέμπτη 1 Ιουνίου, η έγκριση για τη διενέργεια εκδηλώσεων από το Δήμο Δράμας, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2023».

Οι γιορτές θα περιλαμβάνουν διάφορες εκδηλώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στα γρασίδια και στο θεατράκι της Αγίας Βαρβάρας, όπως και σε άλλα σημεία της πόλης. Το πρόγραμμα θα εκδοθεί μόλις οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες των δράσεων, στις οποίες θα συμμετέχουν όλοι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της Δράμας.

Σύμφωνα με το εισηγητικό, τα «Ελευθέρια» στον Δήμο μας είναι από τις μεγαλύτερες εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους προγόνους μας που θυσιάστηκαν για την Ελευθερία μας. Τιμούμε κάθε χρόνο τις θυσίες τους έτσι ώστε να μην ξεχαστούν και να γίνουν παράδειγμα μνήμης και τιμής στους νεότερους.

Στις εκδηλώσεις αυτές συμμετέχουν Πολιτιστικοί Φορείς, Αθλητικοί Σύλλογοι και γενικά το σύνολο των φορέων που δραστηριοποιούνται πολιτιστικά στην πόλη και όχι μόνο. Στα Ελευθέρια δίνεται η ευκαιρία στους πολίτες να συμμετέχουν σε εκδηλώσεις πολιτιστικής κληρονομιάς και με αυτόν τον τρόπο να ξεφεύγουν από την καθημερινότητα με δημιουργικό τρόπο. Συναισθανόμενοι την ανάγκη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δράμας να βρουν χώρο έκφρασης μετά από 2 και πλέον έτη αποχής κλήθηκαν δημόσια να καταθέσουν προτάσεις για την διοργάνωση.

Το σύνολο του προϋπολογισμού ανέρχεται στις 27.000 ευρώ και αναλύονται ως εξής:

Τυπογραφικά με αφίσες, προσκλήσεις, πανό, προγράμματα και διαφημιστικά, συνολικά 6.000 ευρώ, προβολή και διαφήμιση 2.500 ευρώ, διάφορα μικρογεύματα, νερά για τους συμμετέχοντες αθλητές του ημιμαραθωνίου, 500 ευρώ, διάφορα καλλιτεχνικά 18.000 ευρώ. Σ’ αυτά περιλαμβάνεται μια συναυλία με τη Μελίνα Κανά στις 4 Ιουλίου στο προαύλιο χώρο του Γυμνασίου Αρρένων (11.000 ευρώ). Συγκρότημα Εμπειροτέχνες που θα πλαισιώσουν το Σύλλογο Εβριτών στις 28-6-2023, τον σύλλογο Μοναστηρακίου στις 1-7- 2023 και το Λύκειο των Ελληνίδων στις 5-7-2023 και προϋπολογισμού 4000 ευρώ, και τέλος, Σ=συγκρότημα Κατιφέ που θα καλύψουν μουσικά την Πανηπειρωτική Ένωση Ν. Δράμας στις 24-6- 2023, την Θρακική Εστία στις 21-6-2023, τον Σύλλογο Χωριστής στις 20-6-2023, τον σύλλογο οι Ρίζες μας στις 26-6-2023 και την Ένωση κυριών στις 3-7-2023 προϋπολογισμού 3.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, στον παραπάνω προϋπολογισμό, δεν περιλαμβάνονται η  ηχητική και φωτιστική κάλυψη, που καλύπτονται από διαφορετικό κωδικό του Δήμου Δράμας.

Taken at Latitude/Longitude:41.148030/24.146898. 0.34 km South-West Ambelókipoi Greece (Map link)

Κατά πλειοψηφία

Όπως αναφέραμε παραπάνω, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία, καθώς από τη διαδικασία υπέρ ψήφισαν 25 δημοτικοί σύμβουλοι, ενώ κατά ψήφισε ο επικεφαλής της παράταξης «Προοπτική για τη Δράμα» κ. Καλαϊδόπουλος.

Κατά την τοποθέτησή του ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τάσσου τόνισε: «Να σημειωθεί η παρατήρηση ότι η οριστικοποίηση του προγράμματος και ως κατ’ επέκταση της εισήγησης βρισκόταν σε άμεση εξάρτηση με το χρόνο διενέργειας των εθνικών εκλογών. Το πρόγραμμα αρχικά είχε δομηθεί με δεδομένο την 2α Ιουλίου ως ημέρα διεξαγωγής των εκλογών και κατέληξε η 25η γεγονός που έφερε διαφοροποιήσεις»

Ο δημοτικός σύμβουλος κ. Καλλινικίδης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Ψηφίζω ΝΑΙ στο μοναδικό θέμα. Αργήσαμε ωστόσο πάρα πολύ, ενώ γνωρίζαμε ότι θα γίνουν ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, και ευτυχώς υπάρχει η διαδικασία της ανάθεσης που μέχρι χθες είχε “ποινικοποιηθεί” στο Δήμο Δράμας. Επισημαίνω επίσης πως κακώς δεν προβλέφθηκε το αίτημα του ΝΠΔΔ για φιλοξενία-κέρασμα στα συμμετέχοντα μέλη των Χορωδιών που θα έρθουν από άλλες πόλεις».

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «Πόλη+Ζωή» κ.κ.: Χαρακίδης Κυριάκος, Μλεκάνης Μιχαήλ, Σιδερά Χρυσή, Νικολαΐδης Φώτιος, και Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος ψήφισαν θετικά  «…με την παρατήρηση ότι ο προγραμματισμός των ενεργειών για τα Ελευθέρια, που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, θα έπρεπε να γίνει έγκαιρα και το θέμα να συζητείται σε τακτική συνεδρίαση, ώστε να είναι εφικτή η συζήτηση συμπληρωματικών προτάσεων».

Τέλος, οι δημοτικοί Σύμβουλοι της παράταξης «Project για τη Δράμα», κ.κ. Τσιαμπούσης Αλέξανδρος, Αποστολίδης Κυριάκος, Ιωαννίδης Δημήτριος, και η κα Κιόρτεβε Παρθένα ψήφισαν θετικά επισημαίνοντας: «Τα Ελευθέρια είναι μια δράση που γίνεται κάθε χρόνο και μπορούσαν πολλές υπηρεσίες να έχουν προβλεφθεί και να έχουν γίνει πρόχειροι διαγωνισμοί για την ανάθεσή τους».