Home > νέα > Υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ► Μπαίνει σε περιπέτειες η Ονειρούπολη!!!

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ► Μπαίνει σε περιπέτειες η Ονειρούπολη!!!

Πέρασε κατ’ ανάγκη ο προϋπολογισμός του Δήμου για το 2020

Υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης

για την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ

► Ανοίγει νέος κωδικός για Ονειρούπολη… με προβλήματα όμως στη διαδικασία!

► Μπαίνει σε περιπέτειες η Ονειρούπολη!!!

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΨΗΦΙΣΤΕ κατ’ ανάγκη τελικά ο προϋπολογισμός του Δήμου Δράμας για το 2020 αν και εν μέσω Φεβρουαρίου, όπως ακριβώς προβλέπει η σχετική νομοθεσία, η οποία απαγορεύει τόσο την καταψήφισή του, όσο και τη «λευκή» ψήφο!

Τον προϋπολογισμό του Δήμου ψήφισαν η συμπολίτευση, η «Πόλη+Ζωή», το «Project Δράμα 2020» και η «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» με τις δικές τους παρατηρήσεις φυσικά και με την κατάθεση ειδικής πρότασης για την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ που θα αναφερθούμε παρακάτω. Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καταψήφισε, ενώ ο επικεφαλής της «Προοπτικής για τη Δράμα» ψήφισε «παρών».

Το σημαντικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι υπερψηφίστηκε η πρόταση της αντιπολίτευσης για τροποποίηση του προϋπολογισμού όσον αφορά την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ με ψήφους 15 υπέρ και 12 κατά. Την πρόταση των τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, δεν ψήφισαν οι δύο μικρές αντιπολιτευόμενες παρατάξεις.

Από εκεί και πέρα, για άλλη μια φορά όλες οι παρατάξεις έδωσαν τα εύσημα στην Οικονομική Υπηρεσία και προσωπικά στην προϊσταμένη κα. Ζιούτη, η οποία συντάσσει και υπογράφει τον προϋπολογισμό, ενώ ο αντιδήμαρχος Οικονομικών τόνισε ότι πρόκειται για έναν συμπιεσμένο προϋπολογισμό. Σημείωσε επίσης ότι, ο προϋπολογισμός γύρισε χωρίς καμιά απολύτως παρατήρηση από το Παρατηρητήριο που έκανε τον έλεγχο πριν από τη συζήτηση.

 

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση στο σύνολό της, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως μια από τα ίδια, παρατηρώντας για άλλη μια φορά ότι η δημοτική αρχή παρέμεινε και παραμένει άπρακτη και αδρανής, ενώ όπως τονίστηκε, η ΣΑΤΑ παραμένει ανεκτέλεστη για πέντε χρόνια!

Από τα χαρακτηριστικά της συζήτησης, είναι αυτό που είπε ο κ. Χαρακίδης ότι στη συνέχεια του έτους οι αντιπολιτεύσεις θα επιφέρουν διάφορες τροποποιήσεις, τόσο στον ίδιο τον προϋπολογισμό,  όσο και στο Τεχνικό Πρόγραμμα δίνοντας πίστωση χρόνου στη δημοτική αρχή: «Σας δίνουμε χρόνο να αλλάξετε πρόσωπο. Αν δεν το προχωρήσετε θα επιφέρουμε τροποποιήσεις».

Όπως είπαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, «λόγω της νομοθεσίας τον ψηφίζουμε με την τροποποίηση που κάνουμε για τη ΔΕΞΚΠΟΤΑ».

Ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε μάλιστα και στο υφιστάμενο Κολυμβητήριο, λέγοντας: «Ευχόμαστε να μην συμβεί τίποτα» και ζήτησε να γίνει ασφαλές επισημαίνοντας ότι «εσείς θα φέρεται την ευθύνη για ό,τι συμβεί» και συμπλήρωσε: «Αν νομίζετε ότι μπορείτε να πάρετε τα 700.000 ευρώ από το Κολυμβητήριο για να κάνετε τις κερκίδες στο Εθνικό στάδιο, κάνετε λάθος. Χωρίς τα λεφτά του Αυγενάκη κερκίδες δεν γίνονται».

Ο κ. Τσιαμπούσης με τη σειρά του, είπε ότι ο Δήμος θα μπορούσε να διοικείται μόνο από την κα. Ζιούτη, την προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας και αναφερόμενος στον κ. Μαμσάκο τον χαρακτήρισε ως το «δήμαρχο του 10%».

Ενώ στη συνέχεια, ζήτησε από το δήμαρχο να υπάρξει συνάντηση των επικεφαλής μέσα σε 15 μέρες ώστε να συζητήσουν και να αλλάξουν το Τεχνικό Πρόγραμμα προς το καλύτερο και να γίνει αναμόρφωση του προϋπολογισμού για να μπορεί να κινηθεί ο Δήμος προς το καλύτερο.

Ο κ. Μήτρου από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε τον προϋπολογισμό, ενώ τόνισε ότι δεν μπαίνει στη διαδικασία της αντιπρότασης της αντιπολίτευσης.

Ο κ. Καλαϊδόπουλος προκάλεσε για άλλη μια φορά το σώμα, καθώς στα λεγόμενά του αποκάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο ως «οίκο ανοχής». Σ’ εκείνο το σημείο, ο πρόεδρος του σώματος κ. Χαραλαμπίδης του ζήτησε να ανακαλέσει τις «βαριές εκφράσεις» του, ενώ ο κ. Καλαϊδόπουλος αρνήθηκε να το κάνει τελικά.

DEKPOTA grafeia sel 8

Η πρόταση για τη ΔΕΚΠΟΤΑ

Όπως έχουμε αναφέρει, οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που είχαν καταθέσει σε προηγούμενη συνεδρίαση του σώματος τη λύση της ΔΕΚΠΟΤΑ και είχε περάσει, κατέθεσαν το απόγευμα της Δευτέρας τη δική τους αντιπρόταση για την  επιχορήγηση της δημοτικής επιχείρησης.

«Η πρόταση αυτή περιορίζει την επιχορήγηση της ΔΕΚΠΟΤΑ κατά 500.000 ευρώ, καθώς βούληση των δημοτικών συμβούλων που καταθέτουν την εναλλακτική πρόταση είναι η διοργάνωση της Ονειρούπολης 2020-2021, καθώς και των πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων που διοργανώνονται από τη ΔΕΚΠΟΤΑ, να γίνει από το Δήμο Δράμας», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην αντιπρόταση.

Όπως αναφέρεται επίσης, γίνεται αύξηση 8.000 ευρώ στον κωδικό «Οργάνωση αθλητικών εκδηλώσεων και αντί της Οικονομικής Επιτροπής για χρηματοδότηση με το ποσό των 1.500 ευρώ, εναλλακτική πρόταση για χρηματοδότηση με το ποσό των 9.500 ευρώ. Πρότειναν επίσης να συσταθεί νέος κωδικός με τον τίτλο: «Δαπάνες διοργάνωσης Ονειρούπολης 2020-2021» και χρηματοδότηση με το ποσό των 340.000 ευρώ.

Το ποσό των 500.000 κατανέμεται ως εξής:

  1. 160.000 ευρώ σε τρεις υπάρχοντες κωδικούς:

– 150.000 ευρώ στον κωδικό: «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεως και αντί της πρότασης της Ο.Ε. για χρηματοδότηση με το ποσό των 4.000 ευρώ που αυξάνεται και ανέρχεται στο ποσό των 154.000 ευρώ.

– 2.000 ευρώ στον κωδικό για «έξοδα οργάνωσης κοινωνικών δραστηριοτήτων» και αντί της πρότασης της Ο.Ε. για χρηματοδότηση με το ποσό των 15.000 ευρώ, αυξάνεται τις 17.000 ευρώ.

– 8.000 ευρώ στον κωδικό για «οργάνωση αθλητικών δραστηριοτήτων και αντί της πρότασης της Ο.Ε. για χρηματοδότηση με το ποσό των 1.500 ευρώ αυξάνεται στις 9.500 ευρώ.

– Τέλος, δημιουργία νέου κωδικού με τίτλο «Δαπάνες διοργάνωσης Ονειρούπολη 2020-2021» με χρηματοδότηση 340.000 ευρώ.

 

Σε περιπέτειες η Ονειρούπολη;

Χαρακτηριστικά είναι όλα εκείνα στα οποία αναφέρθηκε η προϊσταμένη της Οικονομικής Υπηρεσίας κα. Ζιούτη, η οποία μίλησε για την ισχύουσα νομοθεσία, εκφράζοντας τις αμφιβολίες της για το κατά πόσο θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν διάφορες εργασίες για τη λειτουργία της Ονειρούπολης, λέγοντας ότι πιθανόν θα υπάρξουν προβλήματα  και έδωσε κάποια παραδείγματα μέσω της νομολογίας.

Εξήγησε λοιπόν ότι, άλλη ήταν η νομοθεσία το 2011 και άλλη είναι σήμερα, αναφερόμενη για παράδειγμα στις ηλεκτρολογικές εργασίες της Ονειρούπολης, οι οποίες πλέον θα πρέπει να γίνουν από τους ηλεκτρολόγους του Δήμου, καθώς ο Δήμος διαθέτει ηλεκτρολογικό τμήμα. Ο Δήμος δεν έχει νομικά το δικαίωμα να αναθέσει έργο σε ιδιώτη για ηλεκτρολογικές εργασίες ή για εργασίες καθαριότητες, εφόσον διαθέτει τις αντίστοιχες υπηρεσίες. Όπως ακόμα και για τη φύλαξη, όπου δεν μπορεί να προσλάβει ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, εφόσον διαθέτει Δημοτική Αστυνομία!!!

Η διαφορά λοιπόν έγκειται στο ότι η ΔΕΚΠΟΤΑ ως νομικό πρόσωπο έχει το δικαίωμα να προβεί σε ανάθεση εργασιών σε εξειδικευμένους εργολάβους (ηλεκτρολογικά,  καθαριότητα, φύλαξη κ.α.) όπως κάνει ήδη. Ο Δήμος όμως δεν μπορεί να το κάνει. Άρα, μπορεί να θεωρείται δύσκολο το στήσιμο των ηλεκτρολογικών, της καθαριότητας και της φύλαξης της Ονειρούπολης από το προσωπικό και μόνο του Δήμου, που προφανές είναι ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ίδια, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καθαριότητας της Ονειρούπολης, λέγοντας ότι στη ΔΕΚΠΟΤΑ, «οι δαπάνες καθαριότητας δεν θεωρήθηκαν από τον Επίτροπο που απάντησε ότι υπάρχουν υπάλληλοι Καθαριότητας στο Δήμο Δράμας και άρα μπορούν να κάνουν τον καθαρισμό του χώρου. Παρ’ όλα αυτά, το Ελεγκτικό Συνέδριο δέχθηκε ότι η οργάνωση της Ονειρούπολης είναι της ΔΕΚΠΟΤΑ και δέχθηκε τις εργασίες» και συμπλήρωσε ότι «άρα, οι υπηρεσίες θα πρέπει να βγάλουν πρόγραμμα και βάρδιες για να μπορέσει να προχωρήσει».

Όπως είπε μάλιστα η ίδια, το πρόβλημα είναι ότι οι διαγωνισμοί παίρνουν ένα χρόνο και τόνισε ότι ήδη ο Δήμος έχει ξεκινήσει το διαγωνισμό για τα καύσιμα του 2021, ενώ «μπορεί να βρεθούμε στη θέση να μην έχουμε σύμβαση».

Στην ερώτηση του κ. Ηλιόπουλου αν μπορεί να γίνει ένας συνολικός διαγωνισμός για την Ονειρούπολη, η κα. Ζιούτη αμφισβήτησε το γεγονός λέγοντας ότι «είναι ένας ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός 340.000 ευρώ και μπορεί να φτάσουμε στο Νοέμβριο και να γίνει, μπορεί και να πάει έναν ολόκληρο χρόνο από την στιγμή του διαγωνισμού. Επειδή εδώ περιλαμβάνεται προσυμβατικός έλεγχος, μπορεί να είμαστε το Νοέμβριο έτοιμοι και να έχουμε ένα ‘’όχι’’ στον προσυμβατικό έλεγχο». Και όπως χαρακτηριστικά κατέληξε: «Δεν θα ήθελα να το διακινδυνεύσουμε όλο αυτό, εννοώ της συνολικής ανάθεσης του έργου».

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, είπε ότι «η ιδιωτική επιχείρηση (σ.σ. ηλεκτρολόγοι) είναι 35 μέρες εκεί και όποτε χρειαστεί κάτι στη διάρκεια της Ονειρούπολης, αυτή η εταιρεία ήταν παρούσα. Στο έργο αυτό, αν δεν το δώσουμε σε εξωτερικό συνεργάτη, οι δικές μας υπηρεσίες δεν θα μπορούν να ανταπεξέλθουν σε όλες αυτές τις απαιτήσεις. 15-17 ώρες κάθε μέρα εκεί…» Σ’ αυτό, περιέλαβε ο δήμαρχος και τις καθημερινές εργασίες της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της καθαριότητας, λέγοντας ότι «η εταιρεία καθαρίζει νύχτα – μέρα κάθε μέρα τον χώρο της Ονειρούπολης» και αναρωτήθηκε αν η υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου θα μπορέσει να ανταποκριθεί στο έργο αυτό!

Το ίδιο συμβαίνει και με το ζήτημα της φύλαξης: «Λέει η υπηρεσία του Επιτρόπου: έχετε Δημοτική Αστυνομία. Η Δημοτική Αστυνομία λοιπόν, θα κάθεται από τις 6 το πρωί να φυλάσσει την Ονειρούπολη; Θέματα τα οποία θα αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Και αν αύριο προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα με την Ονειρούπολη, θα είστε και συνυπεύθυνοι», κατέληξε ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος.