Home > Πρώτο Θέμα > Δραμινοί μαθητές στη διοργάνωση Formula 1 in Schools Η ομάδα αποτελείται από μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

Δραμινοί μαθητές στη διοργάνωση Formula 1 in Schools Η ομάδα αποτελείται από μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

 

Δραμινοί μαθητές στη διοργάνωση Formula 1 in Schools

Η ομάδα αποτελείται από μαθητές του

Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Στη διοργάνωση F1 in Schools, θα λάβει μέρος η ομάδα «Δόξα Δράμας», η οποία αποτελείται από μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου και του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας. Σκοπός της διοργάνωσης, είναι οι μαθητές να αποκτήσουν γνώσεις καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, να μάθουν να συνεργάζονται και να δουλεύουν ομαδικά στα πρότυπα των επαγγελματικών ομάδων της Formula 1.

Το F1 in Schools, υλοποιείται εδώ και 14 χρόνια σε περισσότερες από 30 χώρες, με την συμμετοχή περισσότερων από 17.000 μαθητών ηλικίας 9 -19 ετών. Στο πρόγραμμα F1 in Schools, οι μαθητές έχουν τη δυνατότητα να ενημερώνονται πάνω σε θέματα Φυσικής και διάφορων εφαρμογών της, Νέων Τεχνολογιών, Μηχανικών Κατασκευών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Οι προκριματικοί αγώνες της διοργάνωσης, θα διεξαχθούν σήμερα, από τις 9.30 το πρωί έως τις 6.30 το απόγευμα, στο Αυτοκινητοδρόμιο Σερρών, και περιλαμβάνουν, τους αγώνες ταχύτητας των F1 μοντέλων (χειροκίνητης εκκίνησης), ενώ δεν θα γίνουν αγώνες ταχύτητας knock out. Ακόμη, θα γίνει αξιολόγηση των δυο εργασιών (Enterprise Portfolio, Design & Engineering Portfolio) των ομάδων, και τέλος, έλεγχος συμμόρφωσης των τεχνικών χαρακτηριστικών των F1 μοντέλων με τις προδιαγραφές των Τεχνικών Κανονισμών F1 in Schools 2017, ενώ κάθε ομάδα θα παραδώσει δυο ολόιδια μοντέλα F1 Αυτοκινήτων.

F1 DIAGONISMOS 4

Η δραμινή ομάδα, που συμμετέχει στους προκριματικούς αγώνες της διοργάνωσης F1 in Schools, αποτελείται από μαθητές του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας και του 1ου ΕΠΑΛ Δράμας. Η βασική ομάδα αποτελείται από τους: Παυλίνα Σιδηροπούλου η οποία είναι η αρχηγός, Ευστράτιο Μπλιό, Βασίλη Τοπούζογλου, και το αναπληρωματικό μέλος Σάββα Αλματίδη. Επιπλέον, η ομάδα αποτελείται και από 25 βοηθητικά μέλη ακόμη.

Οι Δραμινοί μαθητές, θα συμμετέχουν στη διοργάνωση με ένα αυτοκίνητο το οποίο αρχικά σχεδιάστηκε σε χαρτί έως ότου πήραν την απόφαση για το τελικό σχέδιο. Έπειτα, ξεκίνησε η κατασκευή σε πρώτο στάδιο χειροκίνητα με μηχανή Dremmel, ενώ στη συνέχεια σε εργαλειομηχανή CNC.

Η εφημερίδα μας, επικοινώνησε με τον επιβλέπων εκπαιδευτή της ομάδας, και Τομεάρχη Μηχανολογίας του Εργαστηριακού Κέντρου Δράμας, κ. Χρήστο Σαμαρά, προκειμένου να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διοργάνωση, καθώς και την εμπειρία των μαθητών μέσα από την διαδικασία υλοποίησης ενός αυτοκινήτου F1.

«Για τα παιδιά ήταν ιδιαίτερα δύσκολος ο σχεδιασμός, διότι δεν έχουν μπει στην διαδικασία υλοποίησης κάποιου αντικειμένου που έχουν ήδη σχεδιάσει. Οι απαιτήσεις στο σχεδιαστικό πρόγραμμα ήταν υψηλότερες σε σχέση με την ηλικία τους. Καθώς, αξιοποίησαν σχεδιαστικά προγράμματα που χρησιμοποιεί η βιομηχανία. Ωστόσο τα παιδιά μας ήταν πάρα πολύ έμπειρα στο κατασκευαστικό κομμάτι, στην στελέχωση της ομάδας, ενώ παράλληλα βοήθησαν πάρα πολύ και στο οργανωτικό κομμάτι. Με το αποτέλεσμα βέβαια, οι μαθητές ήταν πάρα πολύ ενθουσιασμένοι».

F1 DIAGONISMOS 1

Παράλληλα, συζητήσαμε με τον κ. Σαμαρά και για το όνομα της ομάδας που επέλεξαν, για το οποίο επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι δεν θα μπορούσαν να επιλέξουν κάτι διαφορετικό. «Ο διαγωνισμός δεν έχει σχέση μόνο με το πόσο γρήγορα θα κινηθεί το όχημα αλλά και με το brand name της κάθε ομάδας. Εμείς σκεφτήκαμε να φέρει η ομάδα μας ένα όνομα όπως αυτό της «Δόξα Δράμας», το οποίο έχει μια μακρόχρονη ιστορία 100 ετών και είναι γνωστή σε ολόκληρη την Ελλάδα. Παράλληλα, είναι ένα όνομα το οποίο μας ενώνει όλους, μαθητές και καθηγητές. Από την πλευρά της,  η ομάδα της Δόξας, ανταποκρίθηκε άμεσα καθώς μας παραχώρησαν ήδη φανέλες της ομάδας».

 

Η διοργάνωση F1 in Schools

Οι  μαθητές σχεδιάζουν στον Η/Υ μια μικρογραφία αγωνιστικού  αυτοκινήτου Formula 1, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο λογισμικό 3D  CAD (Computer  Aided Design), κατάλληλο για σχεδιασμό αντικειμένων. Το λογισμικό χορηγείται δωρεάν στους μαθητές.

F1 DIAGONISMOS 2

Καθηγητές Μηχανολογίας Δράμας σε Φρέζα CNC

Έπειτα, οι μαθητές ελέγχουν σε εικονική αεροσήραγγα στον Η/Υ την αεροδυναμική αντίσταση του F1 αυτοκινήτου της ομάδας τους, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο λογισμικό προσομοίωσης ρευστών CFD (Computational Fluid Dynamics). Το λογισμικό χορηγείται δωρεάν στους μαθητές.

Στη συνέχεια, οι μαθητές αξιολογούν την βέλτιστη τεχνολογική λύση για να κατασκευάσουν μια μικρογραφία αυτοκινήτου Formula 1 από ειδικό ξύλο balsa, χρησιμοποιώντας τρισδιάστατο λογισμικό 3D CAM (Computer Aided Manufacture), κατάλληλο για κατασκευές αντικειμένων.

Κατόπιν, οι μαθητές αξιολογούνται και κρίνονται για την τελική εργασία τους (portfolio) και τα υπόλοιπα στοιχεία σχετικά με τον σχεδιασμό και την κατασκευή του F1 μοντέλου της ομάδας τους, που θα προσκομίσουν την ημέρα των αγώνων. Παράλληλα, αξιολογούνται στην προφορική παρουσίαση και το εκθεσιακό τους περίπτερο στα «pits» την ημέρα των αγώνων, και τέλος, στην ταχύτητα του F1 αυτοκινήτου της ομάδας τους.

 

Η διαδικασία των αγώνων

Ο διαγωνισμός F1 in Schools περιλαμβάνει αγώνες που διεξάγονται κάθε χρόνο σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Οι νικήτριες ομάδες εκπροσωπούν την χώρα τους σε ένα παγκόσμιο τελικό, που διενεργείται κάθε χρόνο με την συμμετοχή 40 περίπου ομάδων από 25 περίπου χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, το 80% των μαθητών που συμμετέχουν πιστεύουν ότι τους βοηθά να αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, να συνεργάζονται και να λειτουργούν ως ομάδα, ενώ το 66% σκέπτονται να ακολουθήσουν επαγγελματική καριέρα στο χώρο των Νέων Τεχνολογιών, των Επιστημών ή να γίνουν Μηχανικοί. Επίσης, το 35% των συμμετεχόντων είναι μαθήτριες.

Ο διαγωνισμός F1 in Schools Ελλάδος, υλοποιείται στην χώρα μας για 7η συνεχόμενη χρόνια (από το  2011) με  την  συμμετοχή  περισσοτέρων  από  50  Σχολείων  (δημοσίων  και  ιδιωτικών).  Οι επιτυχίες που έχουν καταφέρει οι Έλληνες μαθητές, που συμμετέχουν στο F1 in Schools, όταν διαγωνίζονται σε παγκόσμιο επίπεδο, δημιουργούν εξαιρετικές προϋποθέσεις για την αξιοποίηση και στην  Ελλάδα του  προγράμματος F1 in Schools,  με  σκοπό  την  εισαγωγή  νέων  μεθόδων πρακτικής –βιωματικής  μάθησης,  καθώς  και  της  καινοτομίας – πρωτόλειας  έρευνας στην εκπαίδευση.