Home > Πρώτο Θέμα > Αναγκαία η αλλαγή κουφωμάτων στο κτίριο των Εκπαιδευτηρίων-Κουτσούκης: «Χάνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειες από τα ξύλινα κουφώματα» – «Σε ισχυρή βροχόπτωση μπαίνουν νερά στις αίθουσες»

Αναγκαία η αλλαγή κουφωμάτων στο κτίριο των Εκπαιδευτηρίων-Κουτσούκης: «Χάνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειες από τα ξύλινα κουφώματα» – «Σε ισχυρή βροχόπτωση μπαίνουν νερά στις αίθουσες»

Δηλώσεις του διευθυντή του 12ου Δημοτικού Σχολείου (Εκπαιδευτήρια)

Αναγκαία η αλλαγή κουφωμάτων

στο κτίριο των Εκπαιδευτηρίων

Κουτσούκης: «Χάνονται τεράστιες ποσότητες ενέργειες από τα ξύλινα κουφώματα» – «Σε ισχυρή βροχόπτωση μπαίνουν νερά στις αίθουσες»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ του 12ου Δημοτικού Σχολείου Δράμας, το γνωστό και ως Εκπαιδευτήρια, είναι ένα από τα  πλέον ιστορικά κτίρια της πόλης. Πρόκειται για ένα διατηρητέο κτίριο, ενταγμένο στην Επιτροπή Νεοτέρων Μνημείων και χρήζει ειδικής προσοχής.

Τα Εκπαιδευτήρια αποτελούν ένα ιδιαίτερο σημείο ιστορίας της πόλης μας, καθώς και προσοχής απ’ όλους. Ως σχολείο, ανήκει μεν στο Δήμο Δράμας, παρ’ όλα αυτά για να γίνει κάτι σ’ αυτό, χρειάζονται ειδικές μελέτες και συγκεκριμένα προγράμματα.

Ένα απ’ αυτά τα ζητήματα που απασχολούν το συγκεκριμένο σχολείο, είναι και η αλλαγή των κουφωμάτων, καθώς πλέον είναι προβληματικά.  Πρόκειται για κουφώματα παλιά, ξύλινα και για τελευταία φορά είχαν αλλαχθεί πριν από 30 χρόνια περίπου.

Στο θέμα της αλλαγής  κουφωμάτων στο ιστορικό κτίριο των Εκπαιδευτηρίων (12ο Δημοτικό Σχολείο Δράμας), αναφέρθηκε χθες Τρίτη 22 Μαρτίου, ο διευθυντής του σχολείου κ.  Κουτσούκης καθώς και ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος.

Η ερώτηση που τέθηκε από δημοσιογράφους, έγινε στο περιθώριο των δηλώσεων των παραπάνω στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, σχετικά με το ζήτημα του μαραθωνίου ανακύκλωσης που ξεκίνησε και επίσημα χθες.

Να σημειωθεί ότι, το 12ο Δημοτικό σχολείο Δράμας, γνωστό και ως Εκπαιδευτήρια, είναι ένα παραδοσιακό και διατηρητέο κτίριο. Η κάθε παρέμβαση που γίνεται σ’ αυτό, θα πρέπει να γίνεται πάντα με βάση συγκεκριμένο πρόγραμμα και μελέτη, η οποία θα πρέπει προηγουμένως να έχει εγκριθεί και από την αντίστοιχη Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων.

Ρωτήθηκε λοιπόν ο κ. Κουτσούκης σχετικά με το αν έχουν γίνει ή γίνονται κάποιες ενέργειες σχετικά με την αλλαγή των κουφωμάτων στο σχολείο. Απαντώντας, σημείωσε ότι «όντως τα Εκπαιδευτήρια, που είναι από τα ιστορικότερα σχολεία και κτίρια της πόλης της Δράμας, αντιμετωπίζει πρόβλημα με τα κουφώματα και θα πρέπει να του δοθεί η ανάλογη προσοχή και σημασία».

Όπως τόνισε, «στην αναπαλαίωση που έγινε πριν από 30 χρόνια περίπου είχαν αντικατασταθεί τα κουφώματα. Από τότε και μετά, αυτό που κάνουμε είναι μια απλή συντήρηση, η οποία είναι όμως τελείως στοιχειώδης. Τα κουφώματα αυτά είναι ξύλινα και έχουν την μορφή των αρχικών κουφωμάτων που είχαν τοποθετηθεί πριν από 110 χρόνια περίπου και βεβαίως, το ξύλο είναι ένα υλικό το οποίο χρειάζεται συνεχή συντήρηση. Μετά από 30 χρόνια χρήσης, δυστυχώς έχουμε σημεία τα οποία είναι πλέον και επικίνδυνα και προσπαθούμε να μειώσουμε τους κινδύνους αυτούς με την όποια συντήρηση γίνεται. Το σίγουρο είναι ότι χρειάζονται αλλαγές».

Όπως εξήγησε επίσης ο ίδιος, «το χειμώνα έχουμε τεράστιες απώλειες ενέργειας, διότι μπαίνει αέρας από παντού, οι τάξεις κρυώνουν και σε περιπτώσεις όπου υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση τυχαίνει να μπει ακόμα και νερό μέσα στις αίθουσες˙ να ερχόμαστε το πρωί και να βγάζουμε κουβάδες νερού από μέσα και αυτό σημαίνει ότι τα κουφώματά μας έχουν μεγάλα προβλήματα».

Επεσήμανε ακόμα ο διευθυντής του σχολείου, ότι «είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και πρέπει να μπει σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Θεωρώ πάντως ότι είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για το συγκεκριμένο κτίριο, αλλά και για την πόλη της Δράμας. Το συγκεκριμένο κτίριο, είναι σήμα κατατεθέν για την πόλη. Οποιοδήποτε τουριστικό οδηγό ανοίξετε, οποιοσδήποτε επισκέπτης βρεθεί στη Δράμα, τα Εκπαιδευτήρια είναι ένα σημείο που θα επισκεφτεί. Ελπίζω ότι σύντομα θα υπάρξουν κάποιες προσπάθειες, ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Γίνονται συντηρήσεις από το Δήμο, παρ’ όλα αυτά όμως δεν λύνουν το πρόβλημα».

Απαντώντας ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος, σημείωσε ότι «όλοι γνωρίζουμε ότι τα Εκπαιδευτήρια για τη Δράμα, είναι κάτι ιδιαίτερο, ένα μοναδικό κτίριο. Ανήκει όμως στην Επιτροπή Νεωτέρων Μνημείων, έχει ειδική μεταχείριση και δεν αντιμετωπίζεται όπως τα άλλα σχολεία. Χρειάζονται εξειδικευμένες μελέτες, κάτι που δεν μπορούμε να τις παρέχουμε εύκολα με τις δικές μας υπηρεσίες. Ακόμα, για να μπορέσει να προχωρήσει όλο αυτό το πρόγραμμα, θα πρέπει να έχεις συγκεκριμένη χρηματοδότηση. Σε όλα τα σχολεία αλλάζουμε τα κουφώματα. Τα περισσότερα σχολεία στο Δήμο Δράμας είναι 30-40 χρόνων και χρήσουν άμεσης ανάγκης. Από την άλλη όμως, όλα έχουν να κάνουν και με τα χρήματα που εισπράττει ένας Δήμος από τις σχολικές χρηματοδοτήσεις».