Home > Πρώτο Θέμα > Γιατρομανωλάκης: «Αυτά που φάνταζαν σαν όνειρα θερινής νυκτός το 2019… πλέον τα έχουμε βάλει σε μια σειρά στρατηγικού σχεδιασμού…»

Γιατρομανωλάκης: «Αυτά που φάνταζαν σαν όνειρα θερινής νυκτός το 2019… πλέον τα έχουμε βάλει σε μια σειρά στρατηγικού σχεδιασμού…»

45ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

Γιατρομανωλάκης: «Αυτά που φάνταζαν σαν όνειρα θερινής

νυκτός το 2019… πλέον τα έχουμε βάλει

σε μια σειρά στρατηγικού σχεδιασμού…»

Δηλώσεις του υφ. Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκη στον «Π.Τ.» – Στο Ταμείο Ανάκαμψης η πλήρης ανακαίνιση Ωδείου και ΟΛΥΜΠΙΑ

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρίσκεται πλέον από το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Σεπτεμβρίου, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης.

Ευρισκόμενος στη Δράμα ο κ. Γιατρομανωλάκης, είχε χθες το μεσημέρι συναντήσεις με τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Οργανισμού – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας (ΠΟΦΤΜΜ) κ. Δεμερτζή, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του Δημοτικού Ωδείου Δράμας, καθώς και στον χώρο της κύριας αίθουσας του κινηματογράφου ΟΛΥΜΠΙΑ.

Το βράδυ της Δευτέρας επίσης, ο υφυπ. Σύγχρονου Πολιτισμού, απεύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της έναρξης του 45ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ταινιών Μ.Μ. Δράμας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά του, σήμερα το πρωί στις 10.30 θα επισκεφθεί την έκθεση «Φωτογραφίες της Δράμας και του υπέροχου κόσμου της» στο Μαρμάρινο Σπίτι (πολιτιστικός χώρος ΚΥΚΛΩΨ), ενώ στις 15.00 θα συναντηθεί με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο.

Ακολούθως, στις 18.00, θα συμμετέχει στη συζήτηση με θέμα: «Ο ρόλος του Tik Tok στην κινηματογραφική βιομηχανία» με ομιλητές επίσης τους: Giakomo Lev Mennheimer (Tik Tok) και τον Γιάννη Σακαρίδη, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Δράμας. Η εκδήλωση θα γίνει στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας.

Ξενάγηση στο Δημοτικό Ωδείο

Ο κ. Γιατρομανωλάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΠΟΦΤΜΜ κ. Δεμερτζή, ο οποίος τον ξενάγησε στους χώρους του κτιρίου. Στόχος της ξενάγησης αυτής, ήταν να πάρει μια εικόνα ο υφυπουργός, προκειμένου να δει πώς είναι οι χώροι του, ώστε να έχει άποψη για το τι θα γίνει με το έργο της πλήρους ανακαίνισης του κτιρίου, όταν το έργο ξεκινήσει να υλοποιείται.

Μάλιστα, όπως είναι γνωστό, τόσο το Δημοτικό Ωδείο, όσο και ο κινηματογράφος ΟΛΥΜΠΙΑ, έχουν ήδη ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και θα χρηματοδοτηθούν, προκειμένου να ανακαινιστούν πλήρως.

Όπως επανειλημμένα έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», από το Υπ. Πολιτισμού έχει πλέον αποφασιστεί, αυτοί οι δύο χώροι να ανακαινιστούν πλήρως, ώστε να χρησιμοποιούνται αφενός για τις ανάγκες του Φεστιβάλ και ιδιαίτερα για το Δημοτικό Ωδείο, ώστε να μπορέσει να γίνει ένα σύγχρονο και μοντέρνο σχολείο για τα περίπου 600 παιδιά που φοιτούν εκεί στον τομέα της μουσικής.

Γιατρομανωλάκης: Από τα αρτιότερα Δημοτικά Ωδεία της χώρας

Με το πέρα της ξενάγησης, ο κ. Γιατρομανωλκάκης δέχτηκε ευγενώς να μιλήσει στον «Π.Τ.» και να μας εξηγήσει τους λόγους της ξενάγησής του στο χώρο του Δημοτικού Ωδείου.

Όπως τόνισε αρχικά, «έχουμε εντάξει και το Δημοτικό Ωδείο αλλά και τον κινηματογράφο ΟΛΥΜΠΙΑ στο Ταμείο Ανάκαμψης, με στόχο την ανακαίνιση των δύο χώρων. Αυτή τη στιγμή ολοκληρώνονται τα Τεχνικά Δελτία, προκειμένου να υποβληθούν στην αρμόδια υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών και εφόσον εγκριθούν, αμέσως μετά προχωράμε και στην υλοποίηση του έργου. Φορέας υλοποίησης θα είναι ο Δήμος και σύντομα θα έχουμε νεότερα».

Ερωτώμενος για το πώς είδε το χώρο, ποια είναι η εικόνα που αποκόμισε, μας είπε ότι «πρώτα απ’ όλα, ο χώρος αυτός είναι και θα πρέπει να παραμείνει ως Ωδείο. Αυτή είναι η βασική του χρήση. Ως Ωδείο θεωρώ ότι είναι ένα από τα αρτιότερα Δημοτικά Ωδεία της χώρας και θεωρώ ότι με το πρόγραμμα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αναβαθμιστεί ακόμα περισσότερο».

 

Οπτικοακουστικό κέντρο

Συμπλήρωσε επίσης ο κ. Γιατρομανωλάκης στο σημείο αυτό: «Από εκεί και πέρα θεωρώ ότι ο χώρος αυτός δεν επαρκεί για το Φεστιβάλ. Γι’ αυτό έχουμε κάνει και έναν ευρύτερο προγραμματισμό και σχέδιο με το έργο στο στρατόπεδο Ανδρικάκη, προκειμένου να δημιουργηθούν και οι απαραίτητες υποδομές, όχι μόνο για το Φεστιβάλ, αλλά και για άλλες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με τον κινηματογράφο και τον οπτικοακουστικό τομέα».

Ερωτώμενος να μας πει σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα αυτός ο σχεδιασμός, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού σημείωσε ότι «το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης και αυτή τη στιγμή έχει υπογραφεί η προγραμματική συμφωνία μεταξύ Δήμου Δράμας και Υπουργείου Πολιτισμού και της ΕΤΑΔ για την παραχώρηση. Την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε και πάλι μια σύσκεψη, θα το συζητήσουμε και τις ημέρες που θα βρίσκομαι στη Δράμα».

Όπως είπε μάλιστα, «ουσιαστικά έχουμε εξασφαλίσει και ιδιωτικούς πόρους για να προχωρήσουν οι μελέτες και μερικές απ’ αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει και εκπονούνται. Το θέμα δεν είναι μόνο τα κτιριακά, αλλά ένα πλάνο βιωσιμότητας και στρατηγικού σχεδιασμού για το πώς θα προχωρήσει, που και αυτό προχωράει».

«Το θέμα είναι να υλοποιούμε…»

Ερωτώμενος για το αν στον χαιρετισμό του στην έναρξη του Φεστιβάλ χθες το βράδυ, θα είχε κάποια ανακοίνωση σχετικά με την Σχολή Κινηματογράφου, σημείωσε ότι: «Ναι, θα πούμε κάποια πράγματα. Το θέμα είναι ότι αυτά έχουν ήδη ειπωθεί και βέβαια, το θέμα δεν είναι να ανακοινώνουμε κάθε χρόνο κάτι. Το θέμα είναι αυτά που ανακοινώνουμε να τα υλοποιούμε. Ο στόχος λοιπόν ο δικός μου είναι – το 2019 αυτά που δεν φάνταζαν ούτε σαν όνειρα θερινής νυκτός – να φτάσουμε εδώ παρά την πανδημία και πλέον να τα έχουμε βάλει σε μια σειρά στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτή τη στιγμή η Δράμα αποτελεί μια πόλη, η οποία στ’ αλήθεια μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο πολιτιστικού σχεδιασμού. Πρόκειται για ένα master plun, για το πώς πραγματικά ο πολιτισμός, μπορεί να αποτελέσει κινητήριο δύναμη για την πόλη της Δράμας».