Home > Πρώτο Θέμα > Σημαντικά θέματα στο 9ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

Σημαντικά θέματα στο 9ο Επιστημονικό Συμπόσιο «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

Από 29 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Σημαντικά θέματα στο 9ο

Επιστημονικό Συμπόσιο

«Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο»

Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος

«Η Δράμα είναι ένα υψηλού επιπέδου κέντρο πολιτισμού και περιβάλλοντος και πρέπει να το διατηρήσουμε και να το ενισχύσουμε»

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΓΙΑ ΕΝΑΤΗ συνεχόμενη χρονιά, η Επιστημονική Εταιρεία «Η Δράμα ενάντια στον καρκίνο», διοργανώνει το 9ο Επιστημονικό Συμπόσιο ενάντια στον καρκίνο.

Το συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί από 29 Σεπτεμβρίου έως και 1 Οκτωβρίου στον χώρο του Δημοτικού Ωδείου Δράμας και συμμετέχουν επιστήμονες – ιατροί, τόσο από τη Δράμα, όσο και απ’ όλη την Ελλάδα. Συμμετέχουν επίσης και επιστήμονες – ιατροί Δραμινοί, οι οποίοι ζουν και εργάζονται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Το συμπόσιο, διοργανώνεται με τη συμμετοχή του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, καθώς και του Συλλόγου Καρκινοπαθών Δράμας.

Για το φετινό συμπόσιο, μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Εταιρείας «Η Δράμα Ενάντια στον Καρκίνο» κ. Σάββας Παπαδόπουλος, ο οποίος μεταξύ άλλων, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο Forum Καρκινοπαθών από την πρώτη μέρα έναρξης, καθώς και στην κεντρική ομιλία έναρξης το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, όπου θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της. Γυναίκες της Δράμας».

Ένα συνέδριο υψηλού επιπέδου

Όπως αναφέρει στον «Π.Τ.» ο κ. Σ. Παπαδόπουλος, το σπουδαίο είναι ότι, «μετά από την πανδημία και τα μέτρα του Covid, φέτος το συμπόσιο γίνεται με φυσική παρουσία όλων των ομιλητών και όχι διαδικτυακά».

Όπως τονίζει ο ίδιος, «είναι γνωστό ότι ο καρκίνος είναι ένα θέμα που απασχολεί όλους τους ανθρώπους και όλες τις ιατρικές ειδικότητες. Όλα τα συνέδρια που έχουν γίνει, όπως και το ένατο, συμβάλουν στην προσπάθεια που κάνουμε όλοι οι Δραμινοί, ώστε η διατηρηθεί ως ένα σοβαρό και αξιόλογο υψηλού επιπέδου, κέντρο πολιτισμού, επιστήμης και περιβάλλοντος της περιφέρεια. Και νομίζω ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε αυτό το επίπεδο. Και εμείς συμβάλουμε με την προσπάθειά μας. Και αυτό το λέω, γιατί βρέθηκαν καλοθελητές να μας πουν ότι τα συνέδρια αυτά είναι πανηγυράκι».

Σημειώνει επίσης ότι, «εμείς συγκεντρωνόμαστε για να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας για την υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και να βλέπουμε το μέλλον χωρίς φόβο. Γιατί, η υποστήριξη και συνεργασία με τον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δράμας είναι άριστη, συνεχής, με άρρηκτους δεσμούς και αυτός είναι ο σκοπός μας».

Το Forum Καρκινοπαθών

Ιδιαίτερη βάση δίνει ο κ. Παπαδόπουλος κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του το απόγευμα της Παρασκευής 29 Σεπτεμβρίου και ώρα 16.00 με το καθιερωμένο Forum Καρκινοπαθών, όπου παίρνουν μέρος Σύλλογοι Καρκινοπαθών από διάφορα μέρη της Ελλάδας με κεντρικό τίτλο: «Προβλήματα, προσεγγίσεις Περιφέρειας και κέντρου σε ογκολογικές υπηρεσίες».

Όπως τονίζει, «είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι προσπάθειες του Συλλόγου Καρκινοπαθών, ώστε να αποκτήσει μέχρι τώρα το Νοσοκομείο Δράμας το Ιατρείο για τους ογκολογικούς ασθενείς με τον κ. Κασαράκη».

Βασικά θέματα που θα αναπτυχθούν είναι: «Δυσκολίες από την Περιφέρεια στο Κέντρο – η εμπειρία της Δράμας», από την κα.  Ευγενία Σαραφίδου.

Στη συνέχεια, «ο Ρόλος των Συλλόγων Ασθενών και της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας ως τριτοβάθμιο θεσμοθετημένο πλέον όργανο», από την  κα. Εύη Ορφανού.

«Προβλήματα επικοινωνίας, συνεννόησης, σύμπραξης κέντρου και περιφέρειας. Ο ρόλος των ιατρών και υπηρεσιών στην προσπάθεια βελτίωσης ποιότητας ογκολογικών υπηρεσιών», από τον κ. Χαράλαμπο Ανδρεάδη, και τέλος όσον αφορά το Forum Καρκινοπαθών: «Οι επιπτώσεις της πανδημίας στις λειτουργίες ενός μεγάλου Αντικαρκινικού Νοσοκομείου» από τον κ. Χαράλαμπο Ανδρεάδη.

Στατιστικές Covid

Ένα άλλο σημείο στο οποίο θέλει να δώσει έμφαση ο κ. Παπαδόπουλος, είναι η διάλεξη το πρωί της Κυριακής 1 Οκτωβρίου, με το Δραμινό Ειδικό Ιατρό Εργασίας, καθηγητή Ιατρικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και Διευθυντή Εργαστηρίου Υγιεινής και Προστασίας Περιβάλλοντος, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Οι νέες στατιστικές του καρκίνου κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία COVID».

Ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει εδώ, ότι, «πρόκειται για μια σημαντική διάλεξη, από έναν σημαντικό ερευνητή και το θέμα αφορά, κατά πόσο άλλαξαν τα δεδομένα».

Διατροφή και καρκίνος

Πέρα από τα καθαρά επιστημονικά θέματα, ο κ. Παπαδόπουλος ξεχωρίζει επίσης στην ενότητα: Διατροφή και καρκίνος, στις 12.00 το μεσημέρι της Κυριακής 1 Οκτωβρίου.

Όπως τονίζει ιδιαίτερα, «όλοι αναρωτιόμαστε, πού μας οδηγεί η ακρίβεια των τροφίμων; Θα αλλάξουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά προς το χειρότερο στις διατροφικές μας συνήθειες; Με βάση αυτό, ως λαός και με τα χρόνια που περνάνε, αλλάζουν οι διατροφικές μας συνήθειες και γίνονται ολοένα και χειρότερα».

Ο ίδιος, καλεί όλους τους Δραμινούς να παραβρεθούν σ’ αυτή την ενότητα, μιας και οι διαλέξεις είναι ιδιαίτερα εκλαϊκευμένες με εισηγητές τον κ. Αλέξανδρο Καρολίδη, την κα. Έντβιν Βασίλι, τον κ. Θεόδωρο Τέγο και τον κ. Βασλαμτζή.

Δότες μυελού των οστών

Σημαντική είναι επίσης η διάλεξη του Δραμινού Ιατρού και επιστήμονα κ. Δαμιανού Σωτηρόπουλου, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα: «Τράπεζες εθελοντών δοτών μυελού και βλαστοκυττάρων.

«Οι ανάγκες που έχουμε για μυελό των οστών και βλαστοκυττάρων είναι μεγάλες και νομίζω ότι, όσο περισσότεροι μπορούμε και θέλουμε, να γίνουμε εθελοντές και να προσφέρουμε».

«Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της. Γυναίκες της Δράμας»

Κατά την τελετή έναρξη στις 20.00 το βράδυ του Σαββάτου 30 Σεπτεμβρίου, θα παρουσιαστεί το ντοκιμαντέρ της σκηνοθέτιδας Τάνιας Χατζηγεωργίου με τη δημοσιογράφο κα. Ηλιανή Σκουλή.

Το ντοκιμαντέρ «Οι μνήμες πέτρωσαν μέσα της. Γυναίκες της Δράμας» είχε παρουσιαστεί στην ΕΤ-3 και περιλαμβάνει συνεντεύξεις που βίωσαν την κατοχή. «Ήταν γυναίκες απ’ όλη την Ελλάδα, ενώ στη Δράμα θα παρουσιαστεί μέρος αυτού με γυναίκες από τη Δράμα και θα εμφανιστούν ακόμα και κομμάτια που δεν είχαν προβληθεί στην εκπομπή και θα είναι η μοναδική φορά που θα γίνει από τη Δράμα», σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος και τονίζει ότι, καθοριστική είναι στο σημείο αυτό, η συμβολή της κας Δήμητρας Πατρωνίδου, Μεταδιδακτορικής Ερευνήτριας, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Άλλα θέματα

Από εκεί και πέρα, ξεκινούν διάφορα στρογγυλά τραπέζια με διάφορες θεματικές ενότητες όπως: Η αντιμετώπιση των καρκίνων του πεπτικού στον καιρό της ανοσοθεραπείας», «Μεταστατικός καρκίνος μαστού», «Καρκίνος πνεύμονος», «Καρκίνος ουροποιητικού», «Πρώιμος καρκίνος μαστού», «Γυναικολογικός καρκίνος», «Διατροφή και καρκίνος».

Μια ενδιαφέρουσα διάλεξη, θα είναι επίσης αυτή του Δραμινού ιατρού Εργασίας κ. Θεόδωρου Κωνσταντινίδη το πρωί της Κυριακής 1 Οκτωβρίου και ώρα 11.00, με θέμα: «Οι νέες στατιστικές του καρκίνου κατά τη διάρκεια και μετά την πανδημία Covid», και στη συνέχεια αυτή της κα. Ελένης Ζαΐρη με θέμα «Τέχνη και καρκίνος», όπου τα τελευταία χρόνια η ενασχόληση των καρκινοπαθών με την τέχνη, βοηθάει σημαντικά σε πολλαπλά επίπεδα.